Asgari ücret zammı sonrası iş ve siyaset dünyasından ilk değerlendirmeler: Memnuniyet verici

1 Temmuz'dan itibaren uygulanacak yeni asgari ücret yüzde 34 zamla net 11 bin 402 TL oldu. Zam sonrası iş dünyası "Devletimiz halkımızı enflasyona karşı korumaya devam ediyor" yorumunda bulunurken siyaset dünyasından da peş peşe değerlendirmeler geldi.

Giriş Tarihi 20 Haziran 2023, 13:16 Güncelleme 20 Haziran 2023, 16:08
Asgari ücret zammı sonrası iş ve siyaset dünyasından ilk değerlendirmeler: Memnuniyet verici

İÇİNDEKİLER

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında saat 11.00'de toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin Temmuz ayından itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 34'ün üzerinde artışla brüt 13 bin 414 lira, net 11 bin 402 lira olduğunu açıkladı.

Asgari ücret zammı sonrası iş dünyası kritik değerlendirmelerde buundu.

MEMNUNİYET VERİCİ

İTO Başkanı Avdagiç, asgari ücret paketinde üç konunun daha yer almasının yararlı olacağı kanaatinde olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Yeni asgari ücret çalışma hayatımızın paydaşlarına hayırlı olsun. Çalışanın alım gücünün, enflasyonun üzerinde bir refah artışı ile korunması memnuniyet verici. Diğer yandan, bu pakette üç konunun daha yer almasının yararlı olacağı kanaatindeyiz.

Birincisi, 'Gelir Vergisi dilimlerinin' asgari ücret artışı ve son 5 yılda yaşanan kayıplar dikkate alınarak güncellenmesi, İkincisi 'kıdem tazminatı tavanının' enflasyon kadar yükseltilmesi. Üçüncüsü ise 'SGK üst limit çarpanının' evvelki oranlara çekilmesidir"

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, asgari ücret tespit komisyonu tarafından 1 Temmuz'dan itibaren 11 bin 402 tl olarak uygulanacağı belirtilen asgari ücret miktarını işverenler olarak bekledikleri bir oran olarak gördüklerini, bu artışın zamlar karşısında eritilmemesi gerektiğini belirterek, özellikle enflasyonla sıkı bir mücadele içerisine girilmesi gerektiğini söyledi.

BEKLENİLEN ARTIŞ OLDU

ASKON Genel Başkanı Aydın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Asgari ücret tespit komisyonu tarafından 1 Temmuz'dan itibaren net 11 bin 402 Tl olarak açıklanan asgari ücret miktarı kamuoyunun da dillendirdiği ve beklediği bir orandı. Çalışanlarımıza ve iş dünyamıza hayırlı uğurlu olsun." ifadelerine yer verdi.

Aslan Şirketler Grubu YK Başkanı Veli Arslan da yeni asgari ücretin hayırlı olması dileğiyle şu paylaşımı yaptı.

Bayram öncesi milyonlarca vatandaşımıza müjde! % 34 oranında ara zam yapılarak yeni asgari ücret 11 bin 402 TL olarak belirlenmiştir.

Devletimiz halkımızı enflasyona karşı korumaya devam ediyor. Hayırlı olsun.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise işçilerin alın teri ve emeklerinin enflasyonun altında ezdirilmemesinden memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Asmalı, "Bu vesileyle; yeni ekonomi yönetimince alınacak olan tedbirlerin etkisiyle, orta ve uzun vadede enflasyon hedefimize adım adım yaklaşacağımıza olan inancımızın tam olduğunu yeniden ifade ediyoruz. Yeni Bakanlar Kurulunun reel sektöre ve piyasalara güven vermiş olmasının da fiyat istikrarına beklentiler kanalı üzerinden olumlu katkı yapacağını düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

Enflasyon rakamlarındaki düşüşten bahseden Asmalı, şunları kaydetti: "Ücret artışlarının işverene getireceği ilave yüklerin hafifletilmesi adına, mevcut destek ve teşviklerin artırılması elzemdir. Bu kapsamda 400 TL'lik asgari ücret desteğinin 500 TL'ye çıkarılmış olması, işverenlerimiz adına oldukça sevindirici bir gelişme olmuştur. Bu minvalde; geçmiş dönemde de ifade ettiğimiz gibi, sanayi sektörü kapsamında asgari ücretli çalışanlar için ilave pozitif ayrıcalık sağlanmasının imalata yönelik istihdamımızın ve üretim kapasitemizin artırılması adına önemli bir adım olacağını ve bölgesel farklılıkları yansıtma noktasında yetersiz kalan mevcut ulusal asgari ücret uygulamasına alternatif olarak bölgesel asgari ücret uygulaması fikrinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini yineliyoruz."

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, ise şu açıklamalarda bulundu: "Büyüme verilerinde bizim en çok önem verdiğimiz iki husustan birisi; büyümenin kapsayıcı ve sürdürülebilir olmasıdır. Asgari ücrette yapılan yüzde 34 zamla emeğin milli gelirden aldığı payın hak ettiği seviyelere gelecek olmasını, büyümenin kapsayıcılığını artırması bakımından değerli buluyoruz. Diğer taraftan, işveren üzerinde oluşacak yükün bir kısmının devletimiz tarafından karşılanması da rekabetçiliğimize engel oluşturmaması bakımından önemli olacaktır."

YENİ ASGARİ ÜCRETİN İŞVERE MALİYETİ
Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 15 bin 762 lira 4 kuruş oldu.

Bu rakamın, 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşu SGK primi (işveren payı), 268 lira 29 kuruşu işveren işsizlik sigorta primi kalemlerinden oluştu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan da asgari ücrete ilişkin bir paylaşım yaptı. Paylaşımında Başkan Erdoğan şu ifadelere yer verdi:

Asgari ücret Temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 TL olarak uygulanacaktır. Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. İşçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içerisinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara milletim adına teşekkür ediyorum.

Başkan Erdoğan'ın paylaşımını AK Partili isimler sosyal medya hesaplarından paylaştı.

AK PARTİLİ İSİMLERDEN İLK PAYLAŞIM

Öte yandan AK Partili pek çok isim asgari ücretle ilgili sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, sosyal medya hesabından "Milyonlarca vatandaşımıza büyük müjde! Yapılan % 34'lük ara zam sonucu yeni asgari ücret 11 bin 402 TL olarak belirlenmiştir. İşçimizi, üretenimizi, insanımızı enflasyona karşı korumaya devam edeceğiz." dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "11.402 TL olarak belirlenen yeni #asgariücret tüm işçi ve işverenlerimize hayırlı olsun. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye Yüzyılı'nda, ülkemizin ve milletimizin refah seviyesini iyileştirmeye devam ediyoruz." dedi.

AK Parti MKYK Üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Bayram Şenocak ise "Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından; %34'ün üzerinde artışla net 11 bin 402 lira olarak belirlenen yeni #AsgariÜcret emekçi kardeşlerimize ve işverenlere hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Dr. M. Ejder Batur, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde #TürkiyeYüzyılı vizyonumuz işçimizi, üretenimizi, insanımızı enflasyona karşı korumaya devam ediyor! Yapılan % 34'lük ara zam sonucu #asgariücret 11 bin 402 TL olarak belirlenmiştir. Çalışanımıza, iş verenimize ve tüm emekçilerimize hayırlı olsun!" şeklinde bir paylaşım yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, "Emekçilerimizi enflasyona ezdirmeme kararlığımızı ve tüm tarafların uzlaşmacı tavrını yansıtan yeni Asgari Ücret miktarı, yüzde 34 artış ile net 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Tüm çalışanlarımıza, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun." dedi.

ÖNDER AKSAL DA PAYLAŞIM YAPTI

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksal'da yapılan zammı olumlu olarak karşıladğını belirterek şu ifadelere yer verdi:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından açıklanan net 11.402 TL Asgari Ücret, işçi ve işveren kesimlerinin beklentileri kapsamında olumlu bir şekilde sonuçlanmıştır. Bu günden sonra hedef enflasyonla kesintisiz mücadelenin büyütülmesidir. Demokratik Sol Parti olarak üretimin artırılması ve katma değer yaratacak yatırımların hayata geçirilmesine yönelik çalışmalara katkılarımızı sürdüreceğiz. Hayırlı olsun.

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin şu paylaşımı yaptı:

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ortak akıl, istişare ve uzlaşı ile çözümler üretiyor, çalışma barışını koruyoruz.

Asgari ücret 2023 Temmuz ayı itibarıyla net 11 bin 402 TL olarak uygulanacaktır.

Çalışanlarımıza, ailelerine ve işverenlerimize hayırlı olsun.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 29. Başkanı Mustafa Şentop, 'hayırlı olsun' diyerek bir paylaşım yaptı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 'Hayırlı, uğurlu olsun' diyerek paylaşım yaptı.

Yıl yıl asgari ücret artış tablosu...

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN