Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Dr. Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası Başkanlığı'na atandı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan atama kararına göre Dr. Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) atanan ilk kadın başkan oldu. Atama kararının ardından A Haber ekranlarına bağlanan A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner yeni atama kararını değerlendirdi. Gaye Erkan'ın 'Muhteşem Türk kızı' olarak anıldığını söyleyen Doğaner, "Özellikle Amerika’da kredi listesi yüksek ve iyi tanınan bir isim. Dolayısıyla bunda sonraki dönemde Türkiye’nin uluslararası ekonomide yani yabancı yatırımcıların çekilmesi konusunda da oldukça etkili olacaktır diye düşünüyoruz. Bu arada Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olarak görev yapacak” ifadelerini kullandı. İşte tüm detaylar...

Giriş Tarihi 09 Haziran 2023, 02:33 Güncelleme 09 Haziran 2023, 22:56
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Dr. Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası Başkanlığı’na atandı

İÇİNDEKİLER

Dr. Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) atanan ilk kadın başkan oldu.

TCMB BAŞKANI HAFİZE GAYE ERKAN GÖREVİ DEVRALDI I VİDEO İZLE



Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Erkan'ın TCMB Başkanlığı'na atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu atama ile Hafize Gaye Erkan, TCMB'nin ilk kadın başkanı oldu.



DR. HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR?
Hafize Gaye Erkan 1982 doğumlu, 41 yaşındadır. İstanbul Erkek Lisesi'ni ikincilikle, Boğaziçi Endüstri Mühendisliği bölümünü rekor puanla birincilikle bitirmiştir. Hafize Gaye Erkan tam burslu okuduğu Princeton Üniversitesi tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu. Goldman Sachs gibi birçok finans deviyle çalışan Hafize Gaye Erkan, 2017 yılında ABD'de First Republic Bank'ın Başkanlık görevine yükselmiştir.

"MÜTHİŞ TÜRK KIZI" OLARAK BİLİNİYOR
Hafize Gaye Erkan, ABD'de yaptığı önemli çalışmalar ve başarıların ardından "Müthiş Türk Kızı" diye anılmaya başlamıştır. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü 26. olarak kazanmış ve dünyanın en iyi 9 üniversitesinden burs teklifi almıştır. Gelen tekliflerden Princeton Üniversitesi'ni tercih etmiş ve Onursal Doktora bursu, aylık 3200 Dolar harçlık, bir ev ve Amerika Ulusal Bilim Vakfı araştırmaları için sınırsız bütçe hakkı kendisine verilmiştir.



GENÇ YAŞTA BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATTI
Ayrıca Gaye Erkan Finans Devi First Republic Bank'ta Kıdemli Başkan Yardımcılığı, Yatırım Bölümü Başkanlığı ve Risk Yönetim Eş Başkanlığı gibi ünvanlarına da sahip olmuştur.

2019 yılında Crain's Bankacılık ve Finans Alanında Önemli Kadınlar listesine ve American Banker's Women to Watch listesine seçildi. 2018 yılında San Francisco Business Times'ın 40 Yaş Altı 40 ve Crain New York Business'ın 40 Yaş Altı 40 listelerine seçildi.

TİFFANY & CO. YÖNETİM KURULUNDA GÖREV YAPTI
Mart 2022'de Fortune 500 firması listesinde yer alan Marsh McLennan'ın Yönetim Kurulu'na katılan Erkan, 2019'dan şirketin 2021'de LVMH tarafından satın alınmasına kadar Tiffany & Co. Yönetim Kurulu'nda görev yaptı. Ayrıca Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yapıyor. First Republic Bank'ta yaklaşık sekiz yıl boyunca İcra Kurulu Eş Başkanı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyesi, Baş Yatırım Sorumlusu, Baş Mevduat Sorumlusu ve Eş Risk Sorumlusu gibi görevlerde bulundu.

GOLDMAN SACHS'TA 10 YIL GEÇİRDİ
Daha önce, Goldman Sachs'ta neredeyse on yıl geçirdi. Genel Müdür ve Finansal Kurumlar Grubu Analitik ve Stratejiler Başkanı olarak, büyük ABD bankalarının ve sigorta şirketlerinin Yönetim Kurullarına ve üst yönetim ekiplerine bilanço yönetimi, stres testi ve sermaye planlaması, risk yönetimi ve birleşme ve satın alma konularında danışmanlık yaptı.



PROF. DR. ŞAHAP KAVCIOĞLU, BDDK BAŞKANLIĞINA ATANDI
Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığına atandı.



YENİ ATAMA KARARI NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
Atama kararının ardından A Haber ekranlarına bağlanan A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner yeni atama kararını değerlendirdi.

İşte Doğaner'in açıklamaları:

"GÜÇLÜ EKİP, GÜÇLÜ PROGRAM "
"Bir süre önce Kabine kurulurken Başkan Erdoğan'ın önemli bir sözü vardı. Güven ve istikrar üzerine kurulu bir ekonomi yönetimi olacak ve bunun içinde böyle bir yönetim kuracağız demişti. Geçtiğimiz günlerde de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek atandıktan hemen sonra yaptığı açıklamada, güçlü bir ekiple, güçlü bir programla yola devam edeceğiz dedi. Bir süredir de Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na gelme ihtimalini konuşuyorduk. Nihayetinde de bu akşam ataması gerçekleşti"



MÜTHİŞ TÜRK KIZI OLARAK ANILIYOR
"Gaye Erkan müthiş Türk kızı olarak anılıyor. Küresel piyasalarda özellikle Amerika'da. Pek çok başarılı işe imza atmış özellikle Goldman Sachs gibi birçok kurumda çalışmış. First Republic Bank'a başkanlık yapmış ve özelliklede Amerika'nın 40 yaş altı en etkin 40 genç listesine girmiş isimden söz ediyoruz"



"YABANCI YATIRIMCILARIN ÇEKİLMESİ KONUSUNDA OLDUKÇA ETKİLİ OLACAKTIR"
"Özellikle Amerika'da kredi listesi yüksek ve iyi tanınan bir isim. Dolayısıyla bunda sonraki dönemde Türkiye'nin uluslararası ekonomide yani yabancı yatırımcıların çekilmesi konusunda da oldukça etkili olacaktır diye düşünüyoruz. Bu arada Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı olarak görev yapacak"



POLİTİKALAR DEĞİŞİYOR MU?
"Bu politikalardan nasıl bir politika olacak diye konuşuluyor ama, dün Mehmet Şimşek'in açıklamaları da vardı. Özellikle vatandaşlarımız bizden duymadığı sürece herhangi bir açıklamaya inanmasın, güvenmesin dedi. Bundan sonraki dönemde piyasalarda çok konuşulan ya da sosyal medyada sürekli konuşulan değil de ekonomi yönetiminde daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor.



KAVCIOĞLU'NUN BDDK'YA ATANMASI NE MESAJ VERİYOR?
Bundan sonraki süreçte Merkez Bankası'nın eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun da BDDK'nın başkanlığına getiriliyor olması aslında geçmiş dönemdeki politikalarla uyumlu şekilde daha yeni adımların atılacağı ve bu yeni dünya düzeninde de devam edileceği yönünde mesaj veriyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN