Bakan Bilgin'den flaş asgari ücret açıklaması: "Salı günü uzlaşmaya varacağız"

Son dakika haberi! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız." dedi. Asgari ücret tespit komisyonunun 3. toplantısının 20 Aralık Salı günü yapılacağı açıklanmıştı. Peki konuşulan rakamlar ne? Kim ne kadar istiyor? Son toplantıda neler yaşandı? İşte konuşulan rakamlar ve asgari ücret pazarlığında yaşanan son gelişmeler.

Giriş Tarihi 17 Aralık 2022, 15:27 Güncelleme 19 Aralık 2022, 10:14
Bakan Bilgin’den flaş asgari ücret açıklaması: Salı günü uzlaşmaya varacağız

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız." dedi.

Bakan Bilgin, AK Parti Erzurum İl Başkanlığı ziyaretinde, salı günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanacağını hatırlattı.


BİLGİN'DEN FLAŞ ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI | VİDEO İZLE

Toplantıda asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacaklarını ifade eden Bilgin, şöyle konuştu:

"Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız. Asgari ücret sosyal devletin çalışanları koruduğu bir ücrettir. Evet asgari ücreti devlet vermez, işverenler verir ama işçilerini koruyacak bir asgari ücret rakamında uzlaşmayı devlet belirler. Bizim de burada temel fonksiyonumuz budur. Birçok sorunu çözdük, bunları da çözeceğiz."

Bakan Bilgin, asgari ücret konusunda salı gününden sonra Türkiye için olumlu bir uzlaşma haberini paylaşacaklarını ümit ettiklerini belirterek, "Emekçilerimizi koruyan, onları tatmin eden onların hayat şartlarını aşmalarına katkı yapacak bir ücret seviyesinde, Türkiye rahat bir nefes alır diye düşünüyorum." diye konuştu.

Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi ve işveren arasında rakamlarda farklılık olduğunda ve uzlaşma durumu olmadığında devlet olarak kendilerinin konuya müdahale ettiklerini ve tarafları uzlaştırmaya çalıştıklarını belirtti.

Bakan Bilgin, AK Parti Erzurum İl Başkanlığı ziyaretinde, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun işçi, işveren ve devletin eşit katılımıyla yapılan bir süreç olduğunu hatırlattı.

Bu süreç tamamlandığı zaman komisyonun bir karar verdiğini ifade eden Bilgin, şöyle konuştu:

"O komisyonda eğer bir işçi ve işveren arasında rakamlarda farklılık olursa, uzlaşma durumu ortaya çıkmazsa oraya biz müdahale ederiz. Onları uzlaştırmaya çalışırız. Nerde uzlaştırırız, emekçilerimizin rahat nefes alacağı seviyeden işverenlerimizin de ödeyebilecekleri rakamdan. İşverenlerimizi biraz zorlarız, ödeyebilecekleri rakama getiririz ama işçilerimizin mutlaka refahına katkı yapacak rahat nefes almalarını sağlayacak bir oran. Onu biz belirlemiyoruz."

"EYT'DE BAZI TEKNİK SORUNLAR VAR, O SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR"
Bilgin, 3600 Ek Gösterge sorununu çözdüklerini ve ocak ayından itibaren uygulamaya geçeceğini hatırlattı.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusuna değinen Bilgin, "EYT'yi de bu ay sonuna kadar tamamlayıp bitireceğimizi kamuoyuyla paylaştık. Bazı teknik sorunlar var, o sorunlar çözülüyor. Eskiden dijital ortam yoktu, emeklilerimiz ya da emekli olacağını düşünen yurttaşlarımız şimdi müracaat ediyorlar, dosyalarını buluyoruz. Dijital ortama taşınmamış dosyalar var, bir yerde çalışmış oradan ayrılmış, ara vermiş ya da vermemiş gibi birçok sorun var. Bütün bu bilgilerin ve verilerin ortaya çıkmasından sonra toplu değerlendirmesini yapacağız. O zamanda o sorunun nasıl çözüleceğine dair karar verilecek. Çalışmamız ilerledi. Zaten çok zaman kalmadı. Ayın sonuna kadar inşallah meclis gündemine intikal ettirecek hale getireceğiz." diye konuştu.

İstihdam yaratacak ve yeni iş imkanları meydana getirecek her türlü çabaları desteklediklerini anlatan Bilgin, istihdam yaratacak kabiliyette işler yapan belediye şirketlerini de destekleyeceklerini söyledi.

Bilgin, emeklilerle ilgili çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, "Emeklilerimizle ilgili her yıl aralık ayında çalışmamızı tamamlıyoruz. Enflasyona onları da mağdur etmeyecek, enflasyonun negatif etkisini ortadan kaldıracak düzenlemeyi Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaşacağız. Onu da açıklayacağız." dedi.


ASGARİ ÜCRETTE 3. TOPLANTI
Asgari ücret tespit komisyonunun 3. toplantısının 20 Aralık Salı günü yapılacağı açıklandı.

Komisyonun bu toplantı sonrası yeni asgari ücreti açıklaması bekleniyor. Peki konuşulan rakamlar ne? Kim ne kadar istiyor? Son toplantıda neler yaşandı?

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET VE EYT AÇIKLAMASI
Başkan Erdoğan dün Türkmenistan dönüşü uçakta gazetecilere değerlendirmelerde bulundu ve EYT ile asgari ücrete ilişkin açıklama yaptı. EYT konusunun kapsamlı olarak ne zaman çözüme kavuşacağı sorulan Erdoğan, "Hedefimiz, arkadaşlarımızla da yaptığımız görüşmelerde, bu yıl sonuna kadar emeklilikte yaşa takılanlar olayını çözmek. Asgari ücret meselesiyle ilgili çalışmalar da aynı şekilde zaten yoğun bir şekilde devam ediyor. 2023'e bu iki önemli konuyu masamızın üzerinden kaldırarak girelim diyoruz. Çalışma bu istikamette devam ediyor. İnşallah güzel bir neticeye varır ve böylece de adımı atarız." dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısında, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri ekonomik verilere dair sunum yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında 2,5 saat süren, Asgari Ücret Tepsit Komisyonunun basına kapalı ikinci toplantısının ardından, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ve TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcilerinin sunumlarını yaptığını belirten Kavlak, bu kurumlardan ilave bilgi talep ettiklerini söyledi.

"YAVAŞ YAVAŞ RAKAM KONUŞULMAYA BAŞLAYACAK"
"Bugün yapılan sunumları, TÜRK-İŞ yönetimiyle yarın sabah değerlendirip bir açıklama yapacağız" diyen Kavlak, üçüncü toplantının tarihiyle ilgili soruya, "Üçüncü toplantı için tarih belirlemedik. İstediğimiz sunumların gelmesini bekleyeceğiz. Muhtemelen önümüzdeki haftaya sarkar diye düşünüyorum. Eğer erken gelirse dördüncü toplantıyı gerçekleştiririz." değerlendirmesinde bulundu.

Kavlak, toplantıda rakam konuşulup konuşulmadığının sorulması üzerine, "Bir rakam konuşulmadı. Bundan sonraki toplantı son mu olur bilemiyorum ama artık yavaş yavaş rakam da konuşulmaya başlayacak." karşılığını verdi.

TİSK Genel Sekreteri Koç da ilgili kurumların sunumlarına değinerek, talep ettikleri ek bilgilerin hazırlanmasının ardından tekrar bir araya geleceklerini söyledi.

"Asgari ücret işveren desteği"yle ilgili soru üzerine Koç, "Burada daha önceki yıllarda olduğu gibi asgari ücret işveren desteği de yine bu yıl masada. Bu konudaki talebimizi yineledik." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRA
Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

BAKANLIK ÇALIŞMA ANKETİNİ AÇIKLAMIŞTI ORTAK BEKLENTİ: 7 BİN 845 LİRA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücret anketine göre, işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklere sahip kişilerin 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu.

Bakanlık, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında yaptırdığı anket sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

İşçi, işveren ve farklı mesleklere sahip kişilerin beklentilerini tespit etmek üzere akademik kadro tarafından Türkiye genelinde yapılan araştırma kapsamında hem işçi hem de işveren kesimine ulaşıldı.

Türkiye genelinde yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 50'sini kadınlar, yüzde 50'sini ise erkekler oluşturdu.

Araştırma kapsamında çeşitli sektörlerde, Türk üretim yapısının ağırlıklı oranlarını yansıtacak düzeydeki işletmelere de gidilerek işletmelerin sahipleri ve profesyonel yöneticileriyle görüşüldü. Araştırmada sorulan, "Temmuz ayında yapılan asgari ücret zammı sizce o zaman için yeterli miydi?" sorusuna katılımcıların yüzde 60'ı "yeterli olmadığı", yüzde 30'u "yeterli olduğu", yüzde 10'u ise "ne yeterli ne de yetersiz olduğu" cevabını verdi.

YÜZDE 55'İ ASGARİ ÜCRETİN ARTIRILMASIYLA İŞSİZLİĞİN DE ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
İşçi, işveren ve farklı mesleklere sahip kişilere, 2023 yılı asgari ücret beklentisinin sorulması üzerine, işçilerin asgari ücret beklentisi 7 bin 500 liranın üzerindeyken işverenlerin asgari ücret beklentisi 7 bin lira oldu.

İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklere sahip kişilerin ortak beklentisi ise 7 bin 845 lira belirlendi. Asgari ücretle çalıştığını belirten işçilerin asgari ücretten beklentisi de ortalama 7 bin 630 lira olarak hesaplandı.

"Asgari ücretin artırılacak olması ile birlikte işsizlik oranı da artar mı?" sorusunun sorulduğu araştırmada, katılımcıların yüzde 55'i "asgari ücretin artırılmasının işsizliği artıracağı", yüzde 45'i ise artırmayacağı yanıtını verdi. İşverenlerin yüzde 68,8'i asgari ücretin artırılmasının işsizlik oranını da artıracağını ifade etti.

KATILIMCILARIN YÜZDE 26,8'İ ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNİYOR
Katılımcılara kişisel aylık gelirleri sorulduğunda, yüzde 26,8'i asgari ücret, yüzde 15,8'i 5 bin 500 lira ve altı, yüzde 24,8'i 5 bin 501-8 bin lira arası, yüzde 17,6'sı 8 bin 1-10 bin lira arası, yüzde 11,1'i 10 bin 1-15 bin lira arası, yüzde 3,9'u ise 15 bin 1 lira ve üzerinde aylık gelire sahip olduğunu belirtti.

"Asgari ücret ile ilgili açıklamaları takip ediyor musunuz?" sorusuna işçilerin yüzde 80,4'ü açıklamaları takip ettiği, yüzde 19,6'sı takip etmediği cevabını verdi.

İşverenlerin ise yüzde 81,9'u açıklamaları takip ettiği, yüzde 18,1'i de etmediği yanıtını verdi. Ne işçi ne işveren olan kişilerin yüzde 79,5'i asgari ücretle ilgili açıklamaları takip ettiğini, yüzde 20,5'i ise takip etmediğini belirtti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN