SON DAKİKA! ABD'de enflasyon kabusu sürüyor! Yine beklentileri aştı | ABD eylül ayı enflasyon oranı ne kadar?

Son dakika haberine göre piyasaların merakla beklediği ABD eylül ayı enflasyon oranı açıklandı. Açıklanan veriye göre ABD'de enflasyon beklentileri aşarak yüzde 8,2 oldu.

Giriş Tarihi 13 Ekim 2022, 15:34 Güncelleme 13 Ekim 2022, 16:10
SON DAKİKA! ABD’de enflasyon kabusu sürüyor! Yine beklentileri aştı | ABD eylül ayı enflasyon oranı ne kadar?

İÇİNDEKİLER

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 8,2 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığı, eylül ayına ait enflasyon verisini açıkladı.

Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı.

Piyasa beklentileri, TÜFE'nin bu dönemde aylık yüzde 0,2 artması yönündeydi. TÜFE, ağustosta aylık bazda yüzde 0,1 artmıştı.

GIDA FİYATLARI ARTIŞINI SÜRDÜRÜRKEN, ENERJİ FİYATLARI DÜŞTÜ
Ülkede TÜFE, eylülde yıllık bazda ise yüzde 8,2 artarak tahminlerin üzerinde bir seyir izledi.

Beklentiler, TÜFE'nin bu dönemde yıllık yüzde 8,1 artması yönündeydi. Eylülde beklenenden az da olsa yavaşlamasını sürdüren yıllık enflasyon, ağustosta yüzde 8,3 olarak kaydedilmişti.

Söz konusu dönemde gıda, barınma ve tıbbi bakım maliyetlerindeki artışlar tüketici fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu. Benzin fiyatlarındaki düşüş ise TÜFE'deki artışı sınırladı.

Gıda endeksi eylülde aylık yüzde 0,8 ve yıllık yüzde 11,2 arttı. Barınma endeksi de aynı ayda aylık yüzde 0,7 ve yıllık yüzde 6,6 artarken, tıbbi bakım endeksi aylık yüzde 1 ve yıllık yüzde 6,5'lik artış gösterdi.

Aynı dönemde enerji fiyatları ise aylık yüzde 2,1 azalırken, yıllık yüzde 19,8 arttı. Enerji kalemi altındaki benzin fiyatları da eylülde aylık yüzde 4,9'luk azalış kaydederken, yıllık yüzde 18,2 yükseldi.

ÇEKİRDEK ENFLASYON 40 YILIN ZİRVESİNDE
Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE eylülde aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 6,6 ile piyasa beklentilerinin üzerinde yükseliş gösterdi. Böylece çekirdek enflasyon yıllık bazda 1982'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.

Söz konusu dönemde çekirdek enflasyona ilişkin piyasa beklentileri aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 6,5 artması yönündeydi. Çekirdek TÜFE, ağustosta ise aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 6,3 artmıştı.

Analistler, beklenenden fazla artan TÜFE verisinin enflasyonist baskıların devam ettiğini gösterdiğini ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek ay dördüncü kez 75 baz puanlık faiz artırımına gidebileceğine yönelik beklentileri güçlendirdiğini belirtti.

FED TUTANAKLARINDA ENFLASYONUN MALİYETİ VURGUSU
Veriler enflasyonun beklenenden daha uzun süre kalıcı hale geleceğine işaret ederken Fed yetkililerinden gelen mesajlar enflasyonun maliyetinin de ele alındığını gösterdi.

Fed üyeleri faizlerin kısıtlayıcı seviyelere doğru artırılmaya devam edileceğinin mesajını verirken riskleri azaltmak için artış oranlarının doğru ayarlanması gerektiği görüşünde.

Faizin 75 baz puan artırıldığı 20-21 Eylül Fed toplantısının tutanaklarında birçok üyenin küresel ekonomi ve finansal istikrar üzerindeki artan belirsizliği not ettiği görülürken üyeler faiz artış hızının ekonomik görünüme zarar verebilecek risklerin azaltması amacıyla ayarlanması gerektiğini düşünüyor.

Tutanaklara göre birçok katılımcı, enflasyonu aşağı indirmek için gereğinden fazla adım atmanın maliyetinin küçük bir adım atmaya göre daha yüksek olduğunu düşünüyor.

ÜFE'NİN BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GELMESİ TEDİRGİN ETMİŞTİ
Eylül ayında beklentinin üzerinde artan ABD üretici fiyatları da enflasyonun yerleşik hale gelmeye başladığını gösterdi.

Verilere göre ÜFE aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 8,5 arttı.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 8,4 artış olmasıydı.

Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE aylık yüzde 0,3 ile yüzde 0,2'lik tahminlerin üzerinde, yıllık yüzde 7,2 ile tahminlerin hafif altında arttı.

Tedarik zincirindeki sıkıntılar genel olarak iyileşirken enerji, gıda ve hizmet sektöründe maliyetler arttı.

ENFLASYON VERİSİ FED'İN FAİZ KARARINI NASIL ETKİLER?
Enflasyon oranı Fed'in yüzde 2 orta vade hedefinin çok üzerinde. Dün açıklanan toplantı tutanaklarında geri kalmanın bedelinin hızlı gitmekten daha ağır olacağına vurgu yapıldı. Ancak faiz artışlarının bir yerden sonra da azaltılması gerektiği noktasında da fikir birliği var.

Ekonomistler enflasyonda yüzde 8 seviyelerinin korunması ve istihdam sektöründe henüz faiz artışlarına alan olduğunun düşünülmesinin, Fed'e 75 puan için açık kapı bıraktığını dile getirdi. Beklentiler ise, Kasım'daki 75 baz puanlık faiz artışının ardından Aralık'ta da 50 baz puanlık faiz artışı yapılarak yılın tamamlanması yönünde.

ABD ENFLASYON VERİSİ SONRASI DOLARDA SON DURUM
Olumlu istihdam verisiyle yükselişe geçen dolar endeksi, enflasyon öncesi 113 üzerinde işlem görüyor. Yurt içinde ise dolar/TL kuru yükselişini devam ettiriyor. Dün 18,56'dan kapanıl yapan kur bu sabah 18,58 seviyelerinden güne başlamıştı. Veri öncesi 18,60 sınırına kadar yükselen kur şu sıralar 18,59 TL'den değerleniyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN