Patronlar üçüncü asgari ücret toplantısında yan çizmeye başladı! "Benim akşam içtiğim puroya sen bir ay çalış"

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek üzere üçüncü toplantısını yaptı. Toplantıda uzlaşı çıkmazken, asgari ücretin açıklanması bir sonraki toplantıya kaldı. Sabah yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşesinde dünkü toplantıya ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Güngör, yazısında "işçiye dediler ki, benim akşam içtiğim puroya sen bir ay çalış... Çalış ki, ben Küba'dan getirdiğim purolarla akşam sefalarıma devam edeyim. Haa, bir de 3.100 TL rakamını telaffuz ederek, aba altından akıllarınca sopa da gösterdiler. Yani hükümete dediler ki, ben 3.100 TL'yi veririm, üzerine karışmam. Fazlası cebimden çıkarsa istihdam dengesini bozarım." ifadelerine yer verdi.

Giriş Tarihi 10 Aralık 2021, 08:44 Güncelleme 10 Aralık 2021, 08:52
Patronlar üçüncü asgari ücret toplantısında yan çizmeye başladı!  Benim akşam içtiğim puroya sen bir ay çalış

İÇİNDEKİLER

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek üzere üçüncü toplantısını yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığındaki toplantı, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) ev sahipliğinde, basına kapalı gerçekleşti.



UZLAŞI YOK PATRONLAR YAN ÇİZDİ
Sabah yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında dünkü toplantıya ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Güngör'ün yazısı şu şekilde:

Puro ne alaka demeyin.
Anlatacağım...
Malumunuz, asgari ücret görüşmelerinde dün üçüncü tur da tamamlandı. İşin başlangıcında 'biz de hayat pahalılığının farkındayız' edebiyatı yapan patronlar, üçüncü toplantıda yan çizmeye başladı. Asgari Ücret Tespit Toplantısı'nda işveren kesimini temsil eden TİSK'in, 2022 yılı için asgari geçim tutarını 3.100 TL olarak önerdiği belirtildi. Yönetim Kurulu Başkanları Özgür Burak Akkol da çıkıp "Çalışanların enflasyon karşısında ezilmeyeceği, aynı zamanda uzun vadeli yatırım ve istihdam döngüsünü kırmayacak bir asgari ücret beklentimiz var" diyerek dalgasını geçti.
Yani işçiye dediler ki, benim akşam içtiğim puroya sen bir ay çalış... Çalış ki, ben Küba'dan getirdiğim purolarla akşam sefalarıma devam edeyim.
Haa, bir de 3.100 TL rakamını telaffuz ederek, aba altından akıllarınca sopa da gösterdiler.
Yani hükümete dediler ki, ben 3.100 TL'yi veririm, üzerine karışmam. Fazlası cebimden çıkarsa istihdam dengesini bozarım.

***


Tabii bu rakamlar ortalığa saçılınca kıyamet koptu. TİSK'e tepki yağdı. Sosyal medya hesaplarından "TÜİK tarafından sağlanan parametreler ve Hacettepe Üniversitesi beslenme kalıbı referanslarına göre asgari geçim tutarına ilişkin hesaplamalar yapılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda kullanılan formüller, hesaplamalar, varsayımlar ve yaklaşımlar üzerinden yapılan çalışmada, asgari geçim tutarına ilişkin belli bir bant aralığında sonuçlara ulaşılmış ve komisyon çalışmalarında değerlendirilecek göstergelerden biri olarak değerlendirmeye sunulmuştur" diyerek bir şeyler gevelediler.
TÜİK'in açıkladığı enflasyonun bile yarısı olan bu rakamı neye göre belirlediler, çok merak ediyorum.
Acaba Türkiye'nin en kallavi işadamlarının üye olduğu, Koç Holding'in üst düzey yöneticisinin başında olduğu kurum, yanında bir ay çalıştırdığı işçiye biçtiği değeri nasıl hesapladı?
Çünkü, söylenen rakam inanmayacaksınız ama gece içtikleri bir puro fiyatı...

***


Şaka yapmıyorum. Şöyle bir dolaşın İstanbul'un ünlü restoranlarını...
Oralarda TİSK üyelerinin en az üç-beşine rastlarsınız. Hepsinin elinde Küba'dan getirttikleri, efsaneye göre Kübalı kızların bacaklarında sardığı, tanesi 150 eurodan başlayan puroları görürsünüz. Ülkeyi kurtardıkları (!) masanın heyecanı yüksekse garsona en yıllanmış şişeler açtırılır. En az 10 işçinin bir aylık kazancı o gecelik yemeğin bedeli olarak restorana ödenir. Sanmayın ki, bu muhabbet ayda bir olur.
Gündüz işçisine 'para yok' diye ağlayan patronların her akşamki rutinidir bu aslında...
Allah'tan asgari ücrete sadece TİSK karar vermiyor!
Düşünsenize, bunların vicdanına kaldığınızı...
Neyse ki, komisyon toplantısındaki diğer paydaşlar da önerilerini sunuyor, son kararı hükümet açıklıyor.

YAZIYA GİTMEK İÇİN TIKLAYIN

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN