Son dakika: Yeme-içme, turizm, kırtasiye... Kontrollü normalleşme piyasaya milyarlarca TL'lik hareket katacak

Son dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu kontrollü normalleşme haberi ile yeme-içme, turizm, kırtasiye gibi sektörlerde hareket başladı. Esnafın da vatandaşın da yüzünün gülmesi piyasalara hareket katacak. Herkesin merak ettiği Ramazan Bayramı'nda tam normalleşme olacak mı sorusuna ise TURYİD Başkanı Kaya Demirer "15 Mayıs'tan itibaren bayramla birlikte normalleşmenin başlayacağını öngörüyoruz" şeklinde açıklama yaparak herkesi heyecanlandırdı.

Giriş Tarihi 03 Mart 2021, 07:02 Güncelleme 03 Mart 2021, 07:02
Son dakika: Yeme-içme, turizm, kırtasiye... Kontrollü normalleşme piyasaya milyarlarca TL’lik hareket katacak

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu kontrollü normalleşme haberi ile yeme-içme, turizm, kırtasiye gibi sektörlerde hareket başladı.

Eğitim-öğretime başlanacak olması özellikle kırtasiye sektörüne yeni sezon ivmesi kazandıracak. Düğünlere birer saatlik izin ise şimdi olmasa dahi yaz sezonu için rezervasyonları artıracak.

ESNAFIN YÜZÜ GÜLDÜ
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın yüzünün güldüğünü söyledi. Palandöken, "Kontrollü normalleşmeyle restoran, kafelerin yanı sıra okulların ve kantinlerin açılması tedarik zincirine canlandıracak.

Uzun zamandır zorda kalan esnaf biraz rahat nefes alacak. Milyarlarca liralık hareket olacak" dedi.

Bu dönemde birçok esnafın çalışanlarını evine gönderdiğine dikkat çeken Palandöken, "İnsanlar çalışanları geri çağırıyor. Bu istihdama da olumlu katkı sağlayacak" diye konuştu.

Bu dönemde hem esnafın hem de vatandaşın virüse karşı bilinçlendiğini anlatan Palandöken, "Herkes artık maske ve mesafenin önemini çok iyi kavradı. Eğer dikkat edilmezse faturasını yine esnaf ödüyor. O nedenle hem vatandaşımız hem de esnafımız maksimum hassasiyet gösterecek" şeklinde konuştu.

BİR SIFIRDAN BÜYÜKTÜR
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, Başkan Erdoğan ve yetkililere teşekkür ederek, "Alınan karar bizi çok mutlu etti. Bir sıfırdan büyüktür. En azından çarklar dönecek. İnşallah el birliğiyle tam açılışa doğru ilerleyeceğiz" dedi.

Sektörün kısıtlı açılış yaptığına dikkat çeken Bingöl, şöyle devam etti: "Sektöre desteklerin devam etmesi şart. Onun için kanun hükmünde kararname ile özel bir destek paketi oluşturulmasını talep ettik. SGK primlerinin ötelenmesi, işletme sermayesi sağlanması, kısa çalışma ödeneklerinin sürmesi gibi… Konuyu Maliye Bakan yardımcımıza aktardık. Sıcak baktı."

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TUKİD) Başkanı Mehmet Helvacıoğlu, sektörün 2020'de yüzde 50'nin üzerinde kan kaybettiğini söyledi. "Söz konusu dönemde elimizdeki ürünün sadece yüzde 10'unu satabildik" diyen Helvacıoğlu, kararların sektöre yüzde 10-15 katkı yapacağını ifade etti.

BAYRAMLA BİRLİKTE TAM NORMALLEŞME


Turizm
Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer de, kararın sektöre yüzde 20 hareket katacağını kaydetti.

Yoğun akşam çalışan bazı mekanların şimdilik açılmayacağını anlatan Demirer, "Biz hem aşının etkisi hem de sıcaklıkların artmasıyla, 15 Mayıs'tan itibaren bayramla birlikte normalleşmenin başlayacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

TURLAR HIZLANIR
JOLLY
Yurtiçi Turlar Direktörü Kerem Gökçe, hafta sonu yasakları ve 65 yaş sınırının gevşetilmesinin sektöre pozitif ivme kazandıracağını belirterek, "GAP, Kapadokya, Ege turları hızlanır. Gastronomi turlarında artış bekliyoruz. Bu turlara talep yüzde 300 artar" dedi.