Hükümet duyurdu vatandaş rahatladı! Kısa çalışma ödeneği uzadı, esnafa 1000 TL hibe ve 5 ay daha sürecek KDV indirimi...

2020 yılı koronavirüs pandemisinin gölgesinde geçen bir yıl oldu. Salgın sadece sağlığımızı değil tüm dünyadaki ekonomileri de etkiledi. Birçok firma ya kepenk kapattı ya da binlerce işçi çıkardı. Ülkemiz ise pandemiyle mücadelede kararlı ve güçlü adımlar attı. Hem sağlık hem de ekonomi alanında birçok önlem alarak bu süreçte vatandaşının yanında oldu. Hükümetin yeni yıla girmeye sayılı günler kala art arda açıkladığı bir dizi önlemler işçi, işveren ve esnafa adeta rahat bir nefes aldırdı. Bu kapsamda kısa çalışma ödeneği uzatıldı, esnafa 1000 TL hibe ve 500-750 TL kira yardımı gibi müjdeler verildi. Ayrıca KDV indirimine 5 ay daha devam denildi. Turistik tesis borçları da ertelendi ve son olarak koronavirüs aşısında KDV oranının yüzde 1 olacağı belirlendi. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 24 Aralık 2020, 06:57 Güncelleme 24 Aralık 2020, 07:10
Hükümet duyurdu vatandaş rahatladı! Kısa çalışma ödeneği uzadı, esnafa 1000 TL hibe ve 5 ay daha sürecek KDV indirimi...

İÇİNDEKİLER

2020 yılı koronavirüs pandemisinin gölgesinde geçen bir yıl oldu.

Salgın sadece sağlığımızı değil tüm dünyadaki ekonomileri de etkiledi.

Birçok firma ya kepenk kapattı ya da binlerce işçi çıkardı.

Ülkemiz ise pandemiyle mücadelede kararlı ve güçlü adımlar atarak hem sağlık hem de ekonomi alanında birçok önlem alarak bu süreçte vatandaşının yanında oldu.

Hükümetin yeni yıla girmeye sayılı günler kala art arda açıkladığı bir dizi önlemler işçi, işveren ve esnafa adeta rahat bir nefes aldırdı.

Bu kapsamda kısa çalışma ödeneği uzatıldı, esnafa 1000 TL hibe ve 500-750 TL kira yardımı gibi müjdeler verildi.

Ayrıca KDV indirimine 5 ay daha devam denildi.

Turistik tesis borçları da ertelendi ve son olarak koronavirüs aşısında KDV oranının da yüzde 1 olacağı belirlendi.

İşte Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı ve dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeler.

ESNAFA 1000 TL KİRA VE HİBE DESTEĞİ


Pandemi sürecinden etkilenen esnafa can suyu niteliği taşıyan doğrudan hibe desteği 3 ay boyunca 1000 TL ve büyük şehirlerde 750 TL diğer şehirlerde ise 500 TL olan kira desteği verilecek.

Milyonlarca esnafın sorduğu kira ve hibe desteğinden kimler yaralanacak sorusunun cevabı ise şu şekilde:

14 Aralık itibarıyla Esnaf ve Sanatkar Sicili'ne kayıtlı vergiden muaf esnaf ve sanatkarlar, faal olan ve basit usulde vergi verenler, alınan tedbirlerden etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirler faydalanabilecek.

KİRA VE HİBE DESTEĞİ BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Kira ve hibe desteği başvuruları ise önümüzdeki günlerde Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILDI

Koronavirüs salgını şüphesiz esnaf ve işverenler kadar milyonlarca çalışanı da vurdu.

Yeni açıklanan karar ile kısa çalışma ödeneğinde de önemli bir adım atıldı.

Kısa çalışma ödeneği başvurularında son tarih 31 Aralık 2020'den 31 Ocak 2021'e kadar uzatıldı.

Karara ilişkin detayları paylaşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk kararın detaylarını paylaştı.

Buna göre eğer 31 Aralık 2020 tarihine kadar kısa çalışma ödeneğine bir işyeri başvurmamışsa, 31 Ocak 2021'e kadar e-Devlet üzerinden başvururlarsa 1 Ocak 2021'den sonraki dönemi için 3 ay boyunca ödenekten yararlanacaklar.

İLAVE İŞÇİLER İÇİN DE BAŞVURU YAPILABİLECEK

31 Aralık'a kadar başvuran işyerleri, ilave işçileri için de kısa çalışma ödeneği talebinde bulunabilecek.

Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, işçilerin işsizlik ödeneklerinden mahsup edilmeyecek.

Salgın sürecinden etkilenen işyerlerinden 30 Haziran 2020'ye kadar kısa çalışma başvurusunda bulunmuş ve bu uygulamadan yararlanmış olan işyerlerinde kısa çalışma süresi 2 ay süreyle 28 Şubat 2021'e kadar uzatıldı.

BİRÇOK SEKTÖRE KDV İNDİRİMİ MÜJDESİ


Koronavirüs pandemisinden etkilenen ekonomik faaliyetlere destek için çok sayıda hizmet kolunda KDV indirimleri 5 ay uzatıldı.

Buna göre; yıl sonuna kadar uygulanan indirimle, yüzde 20'den 10'a düşürülen işyeri kira stopajlarından alınan gelir vergisi oranı 31 Mayıs'a kadar uzatıldı.

SİNEMA SEKTÖRÜNE DE DESTEK


Sinema biletlerinden alınan yüzde 10 eğlence vergisi oranı da 31 Mayıs'a kadar sıfırlandı.

KORONAVİRÜS AŞISINDA KDV YÜZDE 1 OLACAK


Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan koronavirüs aşılarında 31 Aralık 2021 tarihine kadar tesliminde KDV oranı yüzde 1 olarak belirlendi.