Doğu Akdeniz'de gerilim devam ederken Karadeniz'den bir müjde daha!

Doğu Akdeniz’de gerilim devam ederken Karadeniz’den bir müjde daha geldi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’deki doğalgaz müjdesi açıklamasının ardından Sakarya Gaz Sahası’nda yapılan sondaj çalışmalarında sona gelindi. Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili Türkiye'nin doğalgaz üretcisi hale gelme potansiyelinin piyasalardaki dinamikleri değiştirdiğini ifade etti.

Giriş Tarihi 11 Eylül 2020, 09:44 Güncelleme 11 Eylül 2020, 09:44
Doğu Akdeniz’de gerilim devam ederken Karadeniz’den bir müjde daha!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin denizlerdeki en büyük keşfi olan 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfinin bulunduğu, Sakarya Gaz Sahası'ndaki diğer iki katmandaki sondajda sona yaklaşıldı. Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, diğer iki katmandaki bu sondaj çalışmalarının sonucunda, sahanın rezerv miktarının yukarı revize edilebileceğini belirtti.

TÜRKİYE DİNAMİKLERİ DEĞİŞTİRDİ
Yetkili, ABD'den gelen ucuz sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve Türkiye'nin doğalgaz üretcisi hale gelme potansiyelinin piyasalardaki dinamikleri değiştirdiğini ifade etti. Yılda yaklaşık 45 milyar metreküp doğalgaz tüketen Türkiye, bunun neredeyse tamamını ithal ediyor.

Türkiye'nin Rusya ve Azerbaycan'dan boru hattı ile, Nijerya'dan ise LNG olarak gemiyle ithal ettiği doğalgazın uzun vadeli alım kontratları gelecek yıl sona erecek.

Genelde petrol fiyatlarına endeksli ve alıcıyı sabit miktar gaz almaması halinde cezaya çarptıran "eski moda" kontratların artık piyasa gerçekleriyle uyumsuz olduğunu söyleyen yetkili, kontratlardaki fiyatların uluslararası doğalgaz "hub" limanlarındaki fiyatlara göre belirlenmesi gerektiğini söyledi.