İŞKUR 6 şehirde MEK kursu açtı! Günlük 60 TL ödeniyor! İşte başvuru şartları detayları

İŞKUR MEK kursları açmaya devam ediyor. Yeni dönemde açılacak kurslara katılacak kursiyerlere günlük 60 TL ödeme verilecektir. Ayrıntılar haberimizdedir. Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan mesleki eğitim kurslarından yararlanmak isteyen vatandaşların Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezlerinde görev yapan iş ve meslek danışmanları tarafından danışmanlık hizmeti verilmekte ve mesleki eğitim kursların katılmak isteyen vatandaşlar kendilerine en uygun kurslara katılma imkânına sahip olmaktadır.

Giriş Tarihi 02 Mayıs 2020, 02:31 Güncelleme 02 Mayıs 2020, 02:31
İŞKUR 6 şehirde MEK kursu açtı! Günlük 60 TL ödeniyor! İşte başvuru şartları detayları

İÇİNDEKİLER

İş bulamayan vatandaşlara müjde İŞKUR'dan geldi. 6 şehirde MEK kursları açıldı. Bu kurslar sayesinde vatandaşlar hem kurs süresinde gelir elde ediyor hem de meslek öğrenmiş oluyor. Bugün itibari ile İŞKUR üzerinden ilgili kurslardan biri olan MEK kursları açılmış olup toplamda 6 şehirde onlarca farklı alanda mesleki eğitimler verilecek. İlgili kurslara ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır. Mesleki eğitim kursları; günlük en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek üzere en az otuz en fazla kırk saat düzenlenmektedir. Mesleki eğitim kurslarının toplam süresi yüz altmış fiili günü geçmemektedir.

Başvuru Şartları

İlgili MEK kurslarına katılmak isteyenler için ilk olarak İŞKUR'a kayıtlı olmak aynı zamanda da işsiz olmak gerekmektedir. Daha sonra vatandaşların 15 yaşlarını doldurmuş olmak, mesleğin gereklerine uygun olacak özel şartları sağlamak, kurumda daha önce aynı meslek grubunda düzenlenmiş olan kurslara katılmamış olmak, iş ve meslek danışmanlığı alıyor olmak, emekli olmamak ve kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak şartlarını sağlamaları gerekmektedir.

Ne Kadar Ödeniyor?

İŞKUR'un MEK kurslarına katılanlara Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 60 TL zaruri gider ödemesi, Geleneksel mesleklerde mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 40 TL zaruri gider ödemesi,İstihdam garantisiz mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 30 TL zaruri gider ödemesi,İşte Anne Projesi kapsamında 0-15 yaş arasında çocuğu olan ve İş Kulübü avantajlarından faydalanan, akabinde sanayi sektöründe düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara günlük 95 TL zaruri gider ödemesi,Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği ödemesi,Genel sağlık sigortası primi,İş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödemesi yapılmaktadır.

Kurslar

Yeni açılan MEK kursları ve kursların ilan numaraları aşağıda yer almaktadır. Adaylar https://esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx?ProgramTur=1 adresinden kurslara erişim sağlayabilmektedir.

MEK kursu nedir?

Türkiye İş Kurumu tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren kişi ve grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak amacıyla düzenlenen mesleki eğitim kursları; mesleği olmayan vatandaşlara meslek öğretmek, mesleği olan vatandaşların nitelikleri geliştirmek ve mesleği olup iş bulamayan vatandaşların istihdam garantili kurslar aracılığıyla istihdam edilmesini sağlamak amacıyla düzenlenmektedir.

Mesleki Eğitim Kurslarından Yararlanma Şartları

Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
15 yaşını tamamlamış olmak,
Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak,
Kurumca aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak,
İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak,
Emekli olmamak,
Kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak.

Belirtilen şartları sağlayan ve kursa devam etmelerine engel durumları bulunmayan yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de kurslara katılabilmektedirler. Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilmektedirler.

Mesleki Eğitim Kurslarının Süresi

Mesleki eğitim kursları; günlük en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek üzere en az otuz en fazla kırk saat düzenlenmektedir. Mesleki eğitim kurslarının toplam süresi yüz altmış fiili günü geçmemektedir.

Meslekli Eğitim Kurslarında Karşılanabilecek Giderler

Mesleki eğitim kurslarına katılan vatandaşlara, kurslara fiilen katıldıkları gün üzerinden;

Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 60 TL zaruri gider ödemesi,
Geleneksel mesleklerde mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 40 TL zaruri gider ödemesi,
İstihdam garantisiz mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 30 TL zaruri gider ödemesi,
İşte Anne Projesi kapsamında 0-15 yaş arasında çocuğu olan ve İş Kulübü avantajlarından faydalanan, akabinde sanayi sektöründe düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara günlük 95 TL zaruri gider ödemesi,
Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği ödemesi,
Genel sağlık sigortası primi,

İş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından mesleki eğitim kursu süresince karşılanmaktadır. Mesleki eğitim kurslarına katılan vatandaşlardan herhangi bir ücret kesinlikle alınmamakta olup, yukarıda belirtilen ve mesleki eğitim kursu süresince Kurumumuz tarafından karşılanan giderlerin yanında, kursu başarıyla tamamlayan vatandaşlara kurs sonunda Kurs Bitirme Sertifikası verilmektedir. Bununla birlikte, Mesleki Yeterlilik Kurumunun belirlemiş olduğu Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde düzenlenen kurslara katılan kişilere, kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmektedir. Mesleki eğitim kurslarından faydalanmak isteyen tüm işverenler, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerin istedikleri zaman başvuruda bulunabilmektedirler.