Kira gelir beyannamesi nedir? 2020 Kira gelir beyannamesi ne zaman verilecek?

2020 Kira gelir beyannamesi nedir? Kira gelir beyannamesi ne zaman verilecek sorusuna yanıt aranıyor. Türkiye genelinde binlerce gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren kira gelir beyannamesi, Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Beyannameler, vergi dairelerinden ya da ‘www.gib.gov.tr’ adresi üzerinden ödenebiliyor. Peki, kira gelir beyannamesi ne zaman verilecek?

Giriş Tarihi 10 Mart 2020, 15:12 Güncelleme 10 Mart 2020, 15:12
Kira gelir beyannamesi nedir? 2020 Kira gelir beyannamesi ne zaman verilecek?

İÇİNDEKİLER

2020 Kira gelir beyannamesi nedir? Kira gelir beyannamesi ne zaman verilecek? Her sene düzenli olarak ödenen kira gelir beyannamesi vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart ayının 1 inci gününden son günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekmektedir. Kira gelir beyannamesi, elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla da elektronik ortamda gönderebileceklerdir.

KİRA GELİR VERGİSİ NEDİR?

Belirli miktarı aşacak şekilde konut kira gelirleri ya da işyeri kira gelirleri elde eden mülk sahipleri, yılın ilk aylarında bu geliri beyan etmek zorundadır. Kira gelir vergisi beyannamesi de bu bildirimin yapıldığı dökümandır. 2019 yılı itibarıyla konutta yıllık 4.400 TL, iş yerinde ise yıllık 34.000 TL ve üzeri gelir elde eden mülk sahipleri, beyanname verme işlemi ile kazançlarını devlete bildirmek zorundadır.

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için MART ayının 1 inci gününden son günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.

Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir.

Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilir.

Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.

KİRA GELİŞ BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla da elektronik ortamda gönderebileceklerdir.

Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi MART ve TEMMUZ aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Hesaplanan vergi;

- Vergi tahsiline yetkili olan banka şubelerine,

- Bağlı bulunulan vergi dairesine,

- Bağlı bulunulan vergi dairesinin bildirilmesi şartı ile herhangi bir vergi dairesine
ödenebilir.