Taşerona Mart ayında tayin hakkı var mı? 4D'li Taşeron işçi ve kamu işçisine yaklaşık 1000 TL verilecek!

Taşeron işçilerin alacakları maaş, ücret ve tediyeler her zaman gündemde kalmaya devam ediyor. Yaklaşık 1000 tl ikramiye alacakları belli oldu. 23 Mayıs günü Ramazan Bayramı Arefesi olacak. İşçilere ilave tediye ödemesi ise 22 Mayıs 2020 Cuma günü Ramazan Bayramı'ndan iki gün önce ödenecek. Ayrıca taşeron işçilerin sosyal haklar düzenlemesi kapsamında en merak ettikleri konu başlıkları arasında tayin hakkı geliyor. Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda bir çalışması olup olmadığını araştıran vatandaşlar için konuya dair son gelişmeleri ve bu alanda yürütülebilecek çözüm önerilerini haberimizde ele aldık.

Giriş Tarihi 10 Mart 2020, 09:23 Güncelleme 10 Mart 2020, 09:23
Taşerona Mart ayında tayin hakkı var mı? 4D’li Taşeron işçi ve kamu işçisine yaklaşık 1000 TL verilecek!

İÇİNDEKİLER

4D'li Taşeron işçi ve kamu işçisine yaklaşık olarak 1000 lira ödeme yapılacak. Her sene taşeron işçilere ilave tediye ödemesi yapılıyor. 13'er günlükten 4 taksit şeklinde işçilere toplamda 52 günlük ilave tediye ödemesi yapılıyor. İkramiyeler , işçilere bir nebze de olsa ilaç gibi geliyor. 2020 yılı Ramazan ayı (Oruç ayı) 24 Nisan 2020 Cuma günü başlayacak. Ayrıca devlet kurumlarında çalışan taşeron işçilerin 2020 yılı Toplu İş Sözleşmesinden beklentileri oldukça fazla KHK ile kadroya alınma sürecinin sonunda uzun bir süre mali ve sosyal haklar kapsamında düzenleme alamayan taşeron işçiler bu süreçte yaşadıkları tüm mağduriyetler ile ilgili düzenleme bekliyorlar.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

İLAVE TEDİYENİN BİRİNCİ ÖDEMESİ OCAK AYINDA YAPILDI

2020 yılının ilk ilave tediye ödemesi 31 Ocak 2020 günü işçilerin hesaplarına yatmıştı. 13 günlük ilk taksit ödemesini alan işçiler,
ikinci ilave tediye taksit ödemesinin ne zaman yapılacağını araştırmaya başladı.Ocak ayında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde ikinci ilave tediye ödemesinin 22 Mayıs 2020 günü hesaplara yatacağına yer verildi.

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ

İKİNCİ ÖDEME RAMAZAN BAYRAMINDAN 2 GÜN ÖNCE

2020 yılı Ramazan ayı (Oruç ayı) 24 Nisan 2020 Cuma günü başlayacak. 23 Mayıs günü Ramazan Bayramı Arefesi olacak.24 Mayıs 2020 Pazar günü ise Ramazan Bayramı'nın ilk günü olacak.İşçilere ilave tediye ödemesi ise 22 Mayıs 2020 Cuma günü Ramazan Bayramı'ndan iki gün önce ödenecek. Bayram öncesi yapılacak ilave tediye ödemeleri, işçilerin bayram masraflarını hafifletecek

İLAVE TEDİYE ALAMAYAN İŞÇİLER TEPKİLİ

Kadroya geçen ancak belediye şirketleri bünyesinde çalıştıkları için ilave tediye ödemesi alamayan işçiler bu haftan faydalanmak istiyor.

TEDİYE NE KADAR?

2020 yılı ilave tediye ödemeleri şu şekilde:2.943 TL 913 TL (Asgari ücret)3.060 TL 940 TL (Asgari ücret + Yüzde 4 TİS zammı)3.500 TL 1.084 TL4.000 TL 1.239 TL4.500 TL 1.394 TL5.000 TL 1.548 TL

HANGİ KURUMLARDA ÇALIŞANLARA TEDİYE ÖDEMESİ YAPILIR?

6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkındaki Kanunun içinde olan aşağıdaki kapsama giren kurumlardaki kadrolu kamu işçilerine ilave tediye ödemesi yapılır:Genel ve katma bütçeli kurumlar,Özel bütçeli idareler,Sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlar,Kamu iktisadi teşekkülleri,Belediye ve özel idareler "hizmet akdi" ile çalışan işçiler.

TAŞERON İŞÇİLERE TAYİN HAKKI DÜZENLEMESİ

Taşeron işçilerin düzenleme bekledikleri en önemli başlıklar ise uzun süre yüzde 4 olarak uygulanan maaş zammı, kadroya alınmadan önceki süreçte maaşların asgari ücrete oranına dair yüzdelik dilim düzenlemesi ve tayin hakkı düzenlemesi. Taşeron işçilerin tayin hakkı taleplerinde en önemli etmen çalıştıkları ortamada yaşadıkları sorunlar. Bunun dışında aile birliği için de çok sayıda taşeron işçi tayin hakkı müjdesini yakından takip ediyorlar.

Çalışma Bakanlığı'ndan bu konuda kapsamlı bir düzenleme bekleyen işçiler bu konuda açılan ve işçiler lehine sonuçlanan davaları örnek gösteriyorlar. Bu kapsamda bir çalışanın eşi kamuda çalıştığı için ayrı yaşamak zorunda kaldığını belirttiği davadan naklen atama kararı alması bu konuda tüm işçileri kapsayan bir düzenleme yapılması talebini güçlendirdi.

TAŞERON İŞÇİ NEDİR?

Taşeron işçisi; kamu kurumlarınca yapılan hizmet alım ihalesini kazanan özel sektör firması bünyesinde istihdam edilen, ancak fiilen kamu kurumu işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yürüten işçidir.Kadrolu işçiden en önemli farkı, kadrolu işçinin işvereninin kamu kurumu olması, fakat taşeron işçisinin işvereninin özel sektör şirketi olmasıdır.Taşeron veya tali işveren; alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimlerle de anılan, birçok durumda bir işi veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülükleri yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir. Taşeronluk sistemi, uzmanlık gerektirmeyen işlerin yapımının başka bir firma tarafından üstlenmesini de ifade eder.Kamu kurumları, yapmakla yükümlü oldukları hizmetlerini yerine getirmek için insan gücünden faydalanırlar.

Taşeron firma sisteminde bir işveren, mal veya hizmetlerini başka bir firmaya yaptırır. Böylelikle işletmeler, kendilerinin yapacağı iş ve hizmeti, aynı işi yapan başka işverenlere yaptırır. Bu hizmeti yürüten firmalara da taşeron firma adı verilir.İşveren giderlerinin daha az maliyetli olması için genelde işler taşeron firmalara verilir. Asıl işverenler, kıdem tazminatı gibi işçi haklarından muaf olmak için de taşeronlarla çalışmayı tercih eder.Taşeronluk en fazla inşaat sektöründe yaygındır; inşaatçılar genellikle sıhhi tesisat, elektrik işleri, boyama ve diğer görevleri taşeronlara devreder. Kurumlar asıl işlerini yürütürken, taşeronlara devredilen yemek hizmetleri, makam şoförlüğü, güvenlik faaliyetleri ve genel temizlik faaliyetleri gibi yardımcı işler de asıl işin yapılması / üretilmesi için önemli rol oynar.

Son zamanlarda taşeron terimi daha genel bir anlamda sözleşmeli yapılan her türlü işe atıfta bulunmak için kullanılmaya başlanmıştır.Bir taşeronun yaptığı iş için en yaygın kullanım alanı yapı işleri ve genellikle inşaat mühendisliği iken, günümüzde taşeronlar için iş fırsatları çok daha geniş bir alana yayılmıştır. Bilişim teknolojileri ve diğer bilişim sektörleri buna örnektir.