Taşerona maaş zammı var mı? Sosyal ve mali haklar... Taşeron işçi son dakika haberi: Önerge Meclise geldi!

Taşeronda maaş ve sosyal haklar için düzenleme önergesi Meclis gündemine geldi. Hazırlanan önerge mecliste konuşulmaya başlandı. İşte partilerin yaptığı açıklamalar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçilerin mali ve sosyal hakların hangi esaslara göre belirleneceğini yayımladı. 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23. maddesinin altıncı fıkrasında; geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin, anılan madde kapsamında yer alan idarelerce sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücreti ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacağı düzenlemiştir.

Giriş Tarihi 20 Şubat 2020, 09:36 Güncelleme 20 Şubat 2020, 09:36
Taşerona maaş zammı var mı? Sosyal ve mali haklar...  Taşeron işçi son dakika haberi: Önerge Meclise geldi!

İÇİNDEKİLER

Taşeron işçileri ilgilendiren son dakika haberi geldi. Önceki gün toplanan meclis genel kurulunda milletvekilleri, kadro alan ve alamayan taşeron işçilerin problemlerini gündeme getirdi. Peş peşe meydana getirilen açıklamalar, taşeron işçileri Meclis'e taşıdı. Taşeron işçiler için önerge Meclis'e geldi. Taşerondan kadroya geçen çalışana 52 günlük ikramiye ücreti verilecek. 450 bin taşeron işçisinin ikramiyesi asgari ücretten hesaplanırsa yaklaşık 1 milyar liralık ikramiye ücreti veriliyor. Kamuya geçişi sağlanan taşeron çalışanların hafta ve genel tatillerdeki çalışma ve ücretleri de yayınlanan toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre bayramda yevmiye var.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

AK PARTİ 'DEN AÇIKLAMA

AK Partili Cemal Öztürk yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisi Grubunca kamuda istihdam edilen alt işveren işçilerinin sendikal hakları ve ücretlerine ilişkin Meclis araştırması talebi üzerinde AK PARTİ Grubu adına söz aldım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Önergede 275 bin işçinin kadroya alınmadığı, toplu iş sözleşmesi haklarının askıya alındığı, enflasyon artışı ve zamlar nedeniyle işçi ücretlerinin ciddi biçimde gerilediği ve işçilerin yoksullaştığı iddiaları yer alıyor. Hemen konuşmamın başında ifade edeyim ki bunlar doğru değildir. Şöyle ki: Sosyal hukuk devleti yaklaşımıyla kapsamdaki kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan alt işveren işçilerinin asıl iş-yardımcı iş ayrımı yapılmadan sürekli işçi olarak istihdam edilmeleri sağlanmıştır.

Merkezî yönetim kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarıyla mahallî idarelerde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım ihaleleri kapsamında çalışan alt işveren işçilerinin tamamı düzenlemeye dâhil edilmiştir.

Merkezî yönetimlerde alt işveren işçilerinin çalıştıkları idarelerde "sürekli işçi" kadrolarında, mahallî idarelerde ise bu idarelerin şirketlerinde emekliliği hak edene kadar "sürekli işçi" statüsünde istihdam edilmeleri sağlanmıştır. Düzenleme yapılırken "kanun önünde eşitlik" ilkesi esas alınmıştır. Bu doğrultuda, hukuksal durumları aynı olan yani belirlenen tarihte personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında, kapsamdaki idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışmakta olanların ya da iş sözleşmesi askıda olanların veya başvuru tarihlerinde askerlik hizmetini yerine getirenlerin tamamına geçiş için başvuru hakkı tanınmıştır.

Böylece, aynı durumda bulunan kişilerin kanunlar karşısında aynı işleme bağlı tutulmaları sağlanmış, ayrım yapılması ve ayrıcalık tanınması önlenmiştir. Bu nedenle, düzenlemede, kamuda istihdam edileceklerde aranacak bazı genel şartları taşımayanlar ile herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazananlar dışında tüm işçilere geçiş için başvuru hakkı tanınmış ve yapılan sınavlarda başarılı olanların istihdamı sağlanmıştır.

TAŞERON İŞÇİLERE SAĞLANAN MALİ VE SOSYAL HAKLAR LİSTESİ

Devlet kurumlarında kadrolu olara çalışamamakta olan 4/D statüsünde ki çalışanlara yapılan ödemeler;

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ

Aylık Ücretle Yapılan Ödemeler

Taşeron işçilere aylık ücretle beraber çocuk yardımı, yemek yardımı, yakacak yardımı, sorumluluk primi ödemesi yapılır. Çocuk yardımı taşeron işçilere 3 çocuğa kadar ödenir ve ödemeler her çocuk için 25 TL tutarında yapılır. Yemek yardımı ödemeleri ise fiilen çalışan günler için öğün yemek olarak verilir. Yemek verilmediği takdirde karar tarihinden itibaren fiilen çalışılan günler için 5,00 TL/Gün tutarında ödeme yapılır. Yakacak yardımı taşeron işçilere her ay 30 TL yakacak yardımı ödemesi yapılır.

Sorumluluk primi olarak ise; direksiyon, silah yada risk primi ödemeleri yapılır. Yıllık Tek Sefer Yapılan Ödemeler 4/D'li kamu çalışanlara yıllık yapılan ödemeler ise öğrenim yardımı, bayram ikramiyesi ödemesi, evlenme yardımı, doğum yardımı, hastalık yardımı, tabi afet yardımı, ölüm yardımı ödemeleri yapılır. Taşeron işçilere yapılan öğrenim yardımı her yıl Eylül ayında eğitim gören çocuklar için yapılır. Bayram ikramiyesi ödemeleri Ramazan ve Kurban Bayramlarında ödenir. Evlenme yardımı, doğum yardımı gibi ödemeler ise mevzuata göre yapılır.

TAŞERON ÇALIŞANIN İKRAMİYE ÜCRETİ NE KADAR OLACAK

Taşerondan kadroya geçen çalışana 52 günlük ikramiye ücreti verilecek. 450 bin taşeron işçisinin ikramiyesi asgari ücretten hesaplanırsa yaklaşık 1 milyar liralık ikramiye ücreti verilmiş olacak.

BAYRAMDA 3 YEVMİYE

Kamuya geçişi sağlanan taşeron çalışanların hafta ve genel tatillerdeki çalışma ve ücretleri de yayınlanan toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre bayramda yevmiye gelecek. Taşeron olarak çalışanların sürekli işçi kadrosuna geçiş işlemelerinin 2 Nisan itibariyle tamamlanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kadroya geçişi sağlanan taşeron personelin maaş ve özlük haklarını ilgilendiren duyuruyu yayınlamıştı.

Kanunda belirtilen ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılacak çalışmalar, önceden işçiye duyurulacaktır. Ulusal bayram, genel tatil günlerinde çalıştırılan işçilere çalıştıkları her bir gün için toplam 3 (üç) yevmiye ödenecektir.

HAFTA TATİLİNDE ÇALIŞMA

Hafta tatilinde çalışan personele 2 yevmiye ödenecek.

Normal çalışma yapılan yerlerde hafta tatili pazar günüdür. Vardiyalı çalışma yapılan yerlerde hafta tatili çalışmaya başlandığı 6. günü takip eden 7. gündür.

Hafta tatillerinde çalıştırılan işçilere takip eden hafta içinde bir gün izin verilir. Çalışılanlara bu hafta tatili günleri için toplam 2 yevmiye ödenecek.

Hafta tatili ve ulusal bayramlarda çalışmada ödemeler için ise haftalık çalışma süresi şartı aranmıyor.

YÜZDELİK DİLİM İLE EK ZAM UMUDU

Sürekli işçilerin maaş zamlarına yönelik mahkemeden bazı kararlar çıktı. Çeşitli şehirlerde farklı kurumlarda çalışan taşeron işçilere yönelik alınan bu kararlarda işçilerin maaşları artırıldı. Dava açan taşeron işçiler, kadroya alınmadan önceki maaşlarının asgari ücrete oranının kadroya alındıktan sonraki dönemlerde uygulanmasını talep ettiler. Taşeron işçilerin bu talepleri ise mahkeme heyetleri tarafından kabul edildi. Bu kapsamada işçilerin maaşları kadroya alındıkları dönemden sonraki asgari ücret oranına göre yeniden belirlenmiş oldu. Fakat henüz maaşlarına etki eden bir zam söz konusu değil.

YÜZDELİK DİLİM DÜZENLEMESİ

Taşeron işçilerin maaş zammı konusunda yapılması beklenen en önemli düzenleme yüzdelik dilim ile ek zam. Yüzdelik dilim konusunda açılan davalar ve bu davalardan sonra işçiler lehine alınan kararlar bulunuyor. Bu kararların ardından bir işçi sendikası tüm çalışanları adına dava açmayı hazırlandığını duyurdu. Tüm taşeron işçiler bu konuda herhangi bir dava sürecine girilmeden Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda adım atmasını bekliyorlar.