Kritik gün bugün altın ve dolar alacaklar dikkat! Altın rekor kırdı! Çeyrek altın durmuyor!

Altın ve Dolar rekor kırdı. 20 Şubat Perşembe günü Altın, Dolar ve Euro fiyatları ne oldu? Çeyrek altın tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Altın, Dolar ve Euro ne kadar oldu? Çeyrek altın tarihi rekor seviyesine geldiği bugünde yarın daha kritik gün olarak lanse ediliyor. Gelen son dakika haberine göre, Koronavirüs salgınının küresel ekonomiye olumsuz etkisine ilişkin araştırmalar küresel risk iştahının azalmasına neden olurken; azalan risk iştahının altın talebini desteklemeye devam ediyor. Altın fiyatlarında yaşanan yükseliş sürerken; gram altın gün içerisinde 313 liraya kadar yükselerek 6 ayın zirvesini gördü. Amerikan doları, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir.

Giriş Tarihi 20 Şubat 2020, 09:32 Güncelleme 20 Şubat 2020, 09:32
Kritik gün bugün altın ve dolar alacaklar dikkat! Altın rekor kırdı! Çeyrek altın durmuyor!

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde altın ve dolar en önemli yatırım araçları arasında yer almaktadır. Bu bağlamda dün uluslararası piyasalarda diğer para birimleri karşısında değerlenen dolara paralel olarak dolar/TL'nin de yükselişiyle, gram altındaki yükseliş ons altına göre daha hızlı oldu. Analistler, altın fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesini bekliyor. Çeyrek altın tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Altın, Dolar ve Euro ne kadar oldu? Çeyrek altın tarihi rekor seviyesine geldiği bugünde yarın daha kritik gün olarak lanse ediliyor. Gram altın, altının ons fiyatı ve dolar kurundaki yükselişe paralel olarak değer kazanırken; yeni güne 312 lira seviyesinden başladı.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Yarın Kritik Gün!

Piyasalar bugünün hareketliliğini yarına bağlıyor. Merkez Bankası Şubat ayı faiz kararını yarın açıklanacak. Merkez Bankası Para Politikları bugünün artışı faiz indirimi mi gelecek diye yorumluyor. Ancak Faiz indirimi gelirse yarın Dolar, Altın ve Euro daha da rekor kırabilir. Faiz aynı seviye de devam ederse doviz ve altın bu seviyelerde yer alır. Ancak farklı bir durumda hepsi yükselecek gibi görünüyor.

Altın fiyatları son 6 ayın zirvesinde

Değer kazancını devam ettiren altının gram fiyatı, saat 11.29 itibarıyla yüzde 0.34 yükselişle 313.71 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 509 lira, Cumhuriyet altını ise 2 bin 84 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı da yüzde 0.29 yükselişle 1.607 dolardan işlem görüyor.

Koronavirüs salgınının küresel ekonomiye olumsuz etkisine ilişkin araştırmalar küresel risk iştahının azalmasına neden olurken; azalan risk iştahının altın talebini desteklemeye devam ediyor.

Dün uluslararası piyasalarda diğer para birimleri karşısında değerlenen dolara paralel olarak dolar/TL'nin de yükselişiyle, gram altındaki yükseliş ons altına göre daha hızlı oldu. Analistler, altın fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesini bekliyor.

"YÜKSELİŞİN SÜRMESİ İÇİN YENİ HABERLERE İHTİYAÇ VAR"

Eral Karayazıcı - Gedik Portföy Fon Yönetim Müdürü

Altın 2020 yılına değer kazanarak başladı. Sene başından bugüne TL bazında yüzde 8 Şubat özelinde yüzde 2.7 prim kaydetti. Gerek ocak ayında ABD-İran gerilimi gerek ise son dört haftanın ana gündemi olan Çin'deki korona virüsü bu hareketi sağlayan faktörler olarak öne çıktı. Geldiğimiz noktada altın dikkate değer bir pahalılığa sahip ve yükselişin sürmesi için benzer yeni haberlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki haftalarda virüsün tedavisi bulunur dünya ekonomisine yönelik 2020 beklentileri yeniden pozitife dönerse altın bu primi geri verebilir.

"GRAM ALTINDA YUKARI YÖNLÜ SEYİR SÜRECEK"

Seda Yalçınkaya Özer - İntegral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

Küresel piyasalarda yatırımcıların dikkati yayılmakta olan Koronavirüse yönelik gelişmelerde olmaya devam ediyor. Bu gelişmelerle birlikte ons altında güvenli liman talebinin çalıştığını izliyoruz. Ons altında 1570 dolar hatta 1550 dolar seviyelerinin altında kalıcı seyirler olmadığı sürece yukarı yönlü seyrin sürmesini bekliyoruz. Kısa vadede ons altında 1610 dolar direnç seviyesine neredeyse yaklaştık. Buralarda kısa vadede aşağı yönlü eğilim izlenebilir. Ancak ons altın için ana yönün yukarı olduğunu belirtelim.

Kurda da benzer bir tablo var. 6 liranın üzerinde tepki yapan bir kur var. Hem küresel piyasalarda ABD dolarının güçlü yapısı hem de İdlib'e yönelik endişeler kurun geri çekildiği noktalardan alımla karşılanmasını destekliyor. Bunlara ek olarak kurdaki yukarı yönlü hareketin 2020 yılının genelinde sürmesini bekliyoruz. Önemli olan bu yükselişin istikrarlı bir yapıda olması.

Bu yaklaşımlarla gram altında yukarı yönlü seyirlerin süreceğini düşünüyoruz. Gram altında bu yıl enflasyon nispetinde bir artış olması halinde 330 TL seviyelerini hesaplıyoruz. Kısa vadede ise gram altın yatırımcısı için 303 TL seviyeleri alım fırsatı olabilecek noktalar olarak karşımıza çıkıyor.

Tekniğin Dışında Global Gelişmelere Dikkat

ABD ve Çin arasındaki gerginlik, İran Ambargosu, zamansız Trump tweetleri gibi konularda yatırımcıların gelişmeleri yakında takip etmesi gerekiyor.

Altında Teknik Destek ve Dirençler

XAUUSD – 1589 Direncinin Etkisi…Corona virüsü endişeleriyle son günlerde kademeli olarak yükselen Ons Altın, geçtiğimiz hafta 1589 direncini test etmesine rağmen haftalık kapanışını bu seviye üzerinde gerçekleştirememişti. Bu haftaki piyasa açılışı yukarı yönde gapli başlasa da, 1589'un üzerindeki yerini hemen kar satışlarına bıraktı. Gün içindeki kar satışlarında, daha önce de çalışan trend çizgisi tekrar destek görevi gördü. Bu destek kırılırsa negatif eğilim güçlenebilir.

Olası ataklarda ise 1589'un üzerinde bir ya da iki adet dört saatlik mum kapanışını teyit etmek gerekecektir.

Destekler: 1578 – 1574 – 1569

Dirençler: 1582 – 1589 – 1595

Dolarda Teknik Destek ve Dirençler

USDTRY-5.9700 Desteği Üzerinde Tutunuyor...

Türkiye'de dün takip ettiğimiz Ocak ayına ilişkin TÜFE beklentinin üzerinde gelerek aylık %1.35, yıllık %12.15 artış gösterdi. Türkiye'de takip ettiğimiz bir diğer önemli veri olan İmalat PMI da 49.50'den 51.30'a yükseldi. ABD'de tarafında ise Ocak ayına ilişkin açıklanan ISM İmalat PMI 48.5 düzeyindeki beklentinin üzerinde gelerek 50.9'a yükseldi.

Bu gelişmeler ve Corana Virüsü kaynaklı endişelerin biraz azalmasıyla USDTRY paritesi 5.9700 desteği üzerindeki seyrini sürdürdü. Bu seviye üzerinde kalındığı sürece 6.1490 ve6.2930 direnç olarak izlenebilir. 5.9700 desteğinin kırılması ve bu seviyenin altındaki fiyatlamalarda ise 5.9315 ve 5.8400 destek oluşturabilir.

Destekler;5.9700-5.9315-5.8400

Dirençler;6.1490-6.2930-6.4625

ALTIN

Altın, kimyada Au (Latince Aurum dan (ışıldayan-parlayan)) sembolü ile gösterilen yumuşak, parlak sarı renkte kimyasal bir element. Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların ilkçağlardan beri ilgisini çekmiştir. Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz. Bir başka özelliği de saf haldeyken çok yumuşak olmasıdır; bu nedenle kolayca dövülerek biçimlendirilebilir. Altın bütün bu özellikleriyle tarih boyunca en kıymetli metallerden sayılmıştır.

DOLAR NEDİR?

Amerikan doları, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir. 2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktarın 2/3'ü ABD dışındadır