TCMB faiz kararı! Merkez Bankası Şubat 2020 faiz toplantısı banka kredileri ve dolar kuru ne oldu?

Sadece dolar alıp satanların değil, aynı zamanda dövizle alışveriş yapmak durumunda olanların da araştırdığı Dolar Euro kuru fiyatları hakkında en güncel bilgilere sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Piyasalar bugün açıklanacak olan Merkez Bankası'nın faiz kararını bekliyordu. Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 50 baz puan düşürerek yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e çekti. Dolar kuru, bugünkü Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında ne olacak? Analistler, Suriye'deki gelişmeler ve küresel risk iştahının yön üzerinde ana belirleyiciler olacağını ifade ediyor.

Giriş Tarihi 19 Mart 2020, 14:13 Güncelleme 19 Mart 2020, 14:13
TCMB faiz kararı! Merkez Bankası Şubat 2020 faiz toplantısı banka kredileri ve dolar kuru ne oldu?

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası faiz kararı için geri sayım başladı. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde çıkmasının ardından gözler faiz kararına çevrilmişti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz kararı beklenecek. Dünkü işlem gününde 6.07 lirayı tet eden dolar kuru, burada fazla durmayarak 6.0639'a indi. Yatırımcılar güncel döviz kurlarını yakından takip ediyorlar. Peki, bugün euro ve dolar ne kadar, kaç TL oldu? İşte 19 Şubat güncel döviz kurları alış satış fiyatı... Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir.2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

2020 ŞUBAT PPK TOPLANTISI MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI

Murat Uysal (Başkan), Murat Çetinkaya, Ömer Duman, Uğur Namık Küçük, Oğuzhan Özbaş, Emrah Şener, Abdullah Yavaş. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e indirilmesine karar vermiştir.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİRSE DOLAR KURU VE ALTIN FİYATLARI DÜŞER Mİ, YÜKSELİR Mİ?

Merkez Bankası tarafından yapılan toplantı sonrasında olası faiz indirimi beklentisi için medyan 50 baz puan olarak belirlendi. Piyasanın 50 baz puana kadar yapılan indirimleri normal kabul ederek tepki vermeyeceği yani kurun ve altın fiyatlarının etkilenmeyeceği belirtiliyor. Daha üst bir seviyede indirim yapılması halinde kur ve altın fiyatları yükselişe geçerken sürpriz bir hamle ile faiz indirimi yapılmadan teyit edilirse bu durumda ise düşüş yaşanması olası kabul ediliyor.

AVRUPA BORSALARI GÜNÜ YÜKSELİŞLE TAMAMLADI

Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,38 artışla 430,33 puana çıktı.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,69 artarak 7.382,01 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,75 değer kazanarak 13.681,19 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48'lik artışla 6.056,82 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,41'lik yükselişle 25.223,51 puana ulaştı.

MERKEZ BANKASI 2020 TOPLANTI TARİHLERİ

Merkez bankası; para politikalarından sorumlu olarak bir ülkenin ya da birliğin banka kurumudur. T.C. Merkez Bankası'nın sitesine de girerseniz dikkatinizi çekecek ilk şey; 'Fiyat istikrarının sürdürülmesi ve sağlanmasıdır.' yazısı olur. Bu en temel amaçlarındandır ve bunun dışında birçok amacı mevcuttur. Merkez bankası siyasi müdahalelerden uzak, yasalarla çalışan ve bağımsız olan bir yapıdır, öyle de olması gereklidir. Bu tür yapılaşmayı sağlayan ise ekonomileri gelişmiş, zengin ülke örnekleridir. T.C. Merkez Bankası da bunlara örnektir. Fakat dünya üzerinde bulunan bütün merkez bankaları bu şekilde değildir. Bazıları kamuya bazıları da özel mülkiyete aittir. Peki, T.C. Merkez Bankası görev ve fonksiyonları nelermiş, şimdi onlara bakalım..

AMERİKAN DOLARI

Amerikan doları (simge: $; kod: USD), Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir.2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktarın 2/3'ü ABD dışındadır. Bazı ülkeler Amerikan dolarını kendi resmi para birimleri olarak kullanmakta, bir kısım ülkede fiili tedavüldeki (de facto currency) para birimi, Britanya denizaşırı ülkelerinde ise tek para birimi olarak kullanılır (Britanya Virjin Adaları ve Turks ve Caicos Adaları)

Yeni kıtada kâğıt para dönemi 1600'lü yılların sonlarında İngiliz kolonilerinde askeri maliyetleri karşılamak içim basılan banknotlar ile başlamıştır. İlk banknot 1690 yılında Massachusetts Körfezi Kolonisi'nde basılarak dolaşıma çıkmıştır. Kağıt para çıkarma yöntemi diğer Kolonilerce de kısa sürede benimsenerek yaygınlaşmıştır. ABD Kongresi, 1781 yılında yeni hükümetin mali operasyonlarına destek olmak amacıyla, Philadelphia'da bulunan The Bank of North America'yı ilk ulusal banka ilan eder. 1792'de kabul edilen Tedavüle Para Çıkarma Kanunu ile ABD Darphanesi kurulur ve federal para sistemi çerçevesinde her birinin değeri altın, gümüş veya bakır üzerinden saptanan farklı değerdeki madeni paraların basımına başlanır.

1785 yılında ABD Kongresi Doları ABD'nin para birimi olarak kabul eder. Federal hükümet ülke genelinde ilk kâğıt parayı 1861 yılında dolaşıma çıkarır. İç Savaşı finanse etmekte zorlanan Kongre ABD Hazinesine faiz getirisi olmayan vadesiz banknot ihraç etme yetkisi verir. Bu banknotlara, renkleri dolayısıyla "yeşil" adı takılır. 1913'te çıkarılan Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankasını (Federal Reserve Bank) ülkenin merkez bankası ilan eder. Banka, Amerikan Merkez Bankası Banknotları (Federal Reserve Notes) adlı yeni bir parayı dolaşıma sunar. "Tanrıya Güveniyoruz" (In God We Trust) ibaresi tüm banknotlar üzerinde kullanımı 1955'te kanunla zorunlu kılınmıştır.

AVUSTRALYA DOLARI

Avustralya doları (para birimi kodu AUD), 1966 yılından itibaren Avustralya'nın para birimidir. Ayrıca Christmas Adası, Cocos Adaları, Norfolk Adası ve bağımsız Pasifik Ada ülkeleri Kiribati, Nauru ve Tuvalu'nun para birimidir. Genelde dolar işaretiyle ($) kısaltılır. Alternatif olarak A$ veya $A, $AU veya AU$ yazılarak diğer dolar para birimlerinden ayırt edilir.

Avustralya doları dünya çapında Amerikan doları, Euro, İngiliz sterlini, Japon yeni ve Kanada doları'ndan sonra en çok işlem gören para birimidir. Yabancı döviz işlemlerinin %4-5'ini temsil etmektedir