Milyonlarca çalışanın beklentisi emekli olmaktır! 3.5 yıl erken emekli olabilirsiniz

Sosyal güvenlik sistemi kapsamında değişiklik yapıldığını ilk olarak sizlere duyurmuştuk. 2008 öncesinde SSK, Bağ-kur veya Emekli Sandığı kapsamında isteğe bağlı emekli olunabiliyordu. Bu bağlamda binlerce kişiye 3.5 yıl erken emekli olabilme müjdesi geldi.

Giriş Tarihi 17 Şubat 2020, 09:24 Güncelleme 24 Şubat 2020, 15:23
Milyonlarca çalışanın beklentisi emekli olmaktır! 3.5 yıl erken emekli olabilirsiniz

İÇİNDEKİLER

Çalışanlar için en önemli hayal emekli olabilmektir. Bir gün erken emekli olmak bile önem arz ediyor. Bu bağlamda haberimizde 3,5 yıl erken emekli olabilmenin detaylarını verdik. Detaylar takvim.com.tr'de

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

3.5 Yıl Erken Emekli olabilirsiniz!

Sosyal güvenlik sistemi kapsamında değişiklik yapıldığını ilk olarak sizlere duyurmuştuk. 2008 öncesinde SSK, Bağ-kur veya Emekli Sandığı kapsamında isteğe bağlı emekli olunabiliyordu. Sistem 2008 yılında SSK'ya tabi tutulmasına son verilip Bağ-kur bağlanmıştı. Ancak o tarihten sonra tüm isteğe bağlılar Bağ-kur 4B kapsamında değerlendirilirken, 2008'den önce 4A kapsamında prim ödemekte olanlar 4B geçirildi. 2008 yılından önce SSK statüsünde isteğe bağlı sigorta primi ödemeye başlayanlar, Bağ-Kur statüsüne alındıkların farkında değillerse daha çok prim ödeyip geç emekli olursunuz. Ancak;

İlk prim ödemesinde 5.000 gün prin ödemesi yeterli iken, statü değişikliğinde 9.000 gün prime tabi olursunuz. İsteğe bağlı sigortalılar SSK statüsünde daha az primle daha erken emekli olmaları mümkün. Ayrıca SSK statüsünde emekli aylığı Bağ-kur'a göre yüzde 30'a varan oranda artıyor. SGK güvenlik sisteminde birden fazla statüde çalışması bulunanlar son 7 yıldaki statüsüne bakılarak, ödediği ve geçirdiği statüye göre emeklilik işlemleri yapılır. İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, SSK statüsünde emekli olabilmek için hesap kitap yaptırarak araştırıldı ve 3.5 yıl emekli olma fırsatı çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak hangi yaşta olursanız olun geriye doğru 3.5 yıl (1261 gün) önce isteğe bağlı sigorta primi ödemeyi kesip 4A statüsüne geçerseniz 3.5 yıl erken emekli olabilirsiniz.

Erken Emekli Olabilirsiniz!

Herhangi bir işte çalışmayan için emekli aylığı bağlatmak için 2008 yılından sonra isteğe bağlı sigortalar Bağ-kur kapsamında değerlendirme kararı almıştı. Bağ-kur'lu olanlar için SSK statüsünde çalışmaları halin erken emekli olabiliyor. İsteğe bağlı sigortalılar daha az primle 3.5 yıl erken emekli olabiliyor.

Prim günleri değişti!

İsteğe bağlı sigorta yaptıranlar, brüt asgari ücret ile asgari ücretin 7.5 katı arasında tutarın yüzde 32'si oranında prim öderler. Asgari Ücret üzerindne ödemeyi tercih edenler 2020 için aylık 750 TL prim ödemesi gerekiyor. En az 5 yıl prim ödedikden sonra eşiniz, çocuğunuz, anne babanız gibi hak sahiplerine aylıklar bağlanır. Bağlanacak aylık 9000 prim ödemiş olduğunuzda hesap edilir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Emekli olmak için gün sayan milyonlarca kişi, internet üzerinden emeklilikleri ile ilgili sorgulama yapıyor. Vatandaşlar için bu sorgulamayı en kolay hale getiren sistem ise e-devlet Kapısı. Sigorta primleri ve emeklilik yaşı hesaplama gibi birçok hizmeti olan e-devlet sayesinde en güvenilir ve kolay sorgulamayı yapabilirsiniz. İşte e-devlet'ten sorgulama yapmak için gerçekleştirmeniz gereken adımlar…

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SORGULAMASI

Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ linkine tıklayarak sizden istenen bilgileri eksiksiz girdiğiniz takdirde ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.

Bu sistem de sizden istenen bilgiler,

-Cinsiyetiniz
-Malüliyetiniz Var mı ?
-Doğum Tarihiniz
-Yaşlanma Var mı ?
-Hizmete Başlama Tarihiniz
-Mevcut Bilgileriniz
-SSK Prim Ödeme Gün Sayınız
-Diğer Sandıklara Ait Gün Sayınız
-Askerlik/Sanatçı Gün Sayınız
-Fiili Gün Sayınız
-Yurtdışı Gün Sayınız
-3600 Günün Doldurulduğu Tarih

Bu bilgileri doldurduktan sonra gönder butonuna basarak emeklilik tarihinizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

E-DEVLET SORGULAMASI

E-devlet sorgulaması için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim linkine tıklayın.

Sistemde kimlik doğrulaması yapmadıysanız kimliğimi şimdi doğrula seçeneğine tıklamalısınız.

Ardından TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girerek giriş yapabilirsiniz.

Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden temin edebilirsiniz.

Kimlik doğrulaması yaptıktan sonra sistem sizi otomatik olarak sorgulama sayfasına yönlendirecektir.
Burada bağlı bulunduğunuz sigorta kolunu ve hizmete başladığınız tarihi girmeniz gerekmektedir.

Bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girerseniz öğrenmek istediğiniz bilgileri kolaylıkla görebilirsiniz.