2020 yılında 4D'li Taşeron işçilere 4 fırsat birden geliyor! İşte açıklamalar

4/D statüsüne kavuşan taşeron işçileri ilgilendiren 4 konuda önemli adımlar atılacak. İşçiler tarafından açılan davalar neticesinde yüzdelik fark konusunda emsal kararlar verildi. Aynı şekilde tayin hakkı ve zam oranı ile ilgili önemli gelişmeler taşeron işçileri bekliyor. İşte taşeron işçiler hakkında son dakika gelişmeleri...

Giriş Tarihi 15 Ocak 2020, 09:45 Güncelleme 22 Ocak 2020, 16:43
2020 yılında 4D’li Taşeron işçilere 4 fırsat birden geliyor! İşte açıklamalar

İÇİNDEKİLER

2020 yılında 4D'li Taşeron işçiler ile ilgili önemli gelişmeler yaşanacak! Bu bağlamda 4/D statüsüne kavuşan taşeron işçileri ilgilendiren 4 konuda önemli adımlar atılacak. 2020 yılının Haziran ayında hükümet ile masaya oturacak taşeron işçiler tayin hakkı, yüzdelik dilim ve zam oranı hakkında masadan mutlu olarak ayrılmayı istiyor. Hatta bir sendika tüm üyeleri için toplu halde yüzdelik dilim farkının ödenmesi başvurusunda bulundular. Detaylar takvim.com.tr'de

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

4/D İÇİN İKRAMİYE VE EK ÖDEME DÜZENLEMESİ

Kamu kurumlarında çalışan işçilere tediye ikramiyesi dışında yapılan ödemelerin tutarlarında zam bekleniyor. Öyle ki bu konuda 75 TL bayram ikramiyesi alan işçiler, 100 TL veya biraz daha üzerinde eğitim desteği alıyorlar. Bu iki ödeme konusunda da zam yapılması bekleniyor.

TAŞERON İÇİN KARAR ÇIKTI

Yüzdelik dilim mağduru olan binlerce taşeron işçiyi ilgilendiren karar mahkeme tarafından verildi. Taşeron işçiler tarafından açılan yüzdelik dilim davasında işçiler haklı bulunup geçmişe dönük yüzdelik fark ödemesi yapılması kararı verilmişti.

MAAŞLAR YENİDEN BELİRLENECEK

Emsal kararın tüm taşeronları kapsaması için hükümet olumlu karar verirse taşeron işçilerin maaşları yeniden hesaplanacak. Haziran ayında yapılacak görüşmelerin ikincisinde ise taşeron işçilere zam yapılıp yapılmayacağı masaya yatırılacak. Yüzde 4 zam alan taşeronlar hükümet ile yapılan görüşmelerde bu oranın yükseltilmesini talep edecek.

SON DAKİKA TAŞERON İŞÇİ HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TAŞERONLAR TAYİN HAKKI İSTİYOR

Görüşmelerde masaya yatırılacak bir diğer konu ise tayin hakkı olacak. Son dönemlerde daha yüksek sesle dile getirilen bu hak ile taşeron işçiler yer değişikliği talebinde bulunmak istiyorlar. Bu konuda ise çok fazla talep bulunuyor.

TAŞERON İŞÇİLERİN MAAŞ ZAMMI ORANI

Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin mali hakları ilk açıklandığında Çalışma Bakanlığı, işçilere 2020 yılına kadar yüzde 4 zam yapılacağını bildirdi. Bu zam oranına dair en çarpıcı gelişme ise 2019 asgari ücret zammı sonrası yaşandı. Zira çok sayıda işçinin maaşına yapılan yüzde 4'lük zam sonrası maaşlar, yüzde 26 oranında artan asgari ücretin altında kaldı. Bu kapsamda bu işçilere özel düzenleme yapıldı ve maaşlar asgari ücret seviyesine çekildi. 2020 yılında maaş zammı için görüşmeler yapılacak. Yüzde 4'lük zam oranları ile enflasyon karşısında ezilen işçiler, bu görüşmelerden yüksek oranda zam müjdesi çıkmasını bekliyor.

4D'Lİ TAŞERON İŞÇİYE İLAVE TEDİYE İKRAMİYE ÖDEMESİ

İkramiye ödemesinden yüzde 15 sigorta primi ve yüzde 20 Gelir Vergisi kesintisi yapılıyor. Ayrıca Damga Vergisi kesintisi de yapılıyor. 4/D'li işçiler toplu sözleşmede yer alan 10 günlük ikramiyeyi bu yılın ocak ve temmuz aylarında aldılar. Belediye şirketlerine geçen işçilerin ayrıca ilave tediye ödemesi alma imkanları bulunmuyor.