Asgari ücret zammı için 2.toplantı başladı! İşte hükümet, işveren ve sendika teklifleri

Asgari ücret zammı için görüşmeler devam ediyor. Asgari ücret zammı için 2. toplantı başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, "Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum." ifadelerini kullanmıştı. 2020 yılı asgari ücret tespit komisyonu toplantısında milyonlarca asgari ücret ile çalışanları ilgilendiren asgari ücret zam oranları belli olacak. İşte asgari ücret zammı hükümet, işveren ve sendika teklifleri ve detaylar...

Giriş Tarihi 10 Aralık 2019, 13:58 Güncelleme 10 Aralık 2019, 14:11
Asgari ücret zammı için 2.toplantı başladı! İşte hükümet, işveren ve sendika teklifleri

İÇİNDEKİLER

Merak edilen asgari ücret tespit komisyonu ikinci toplantısı başladı. İkinci asgari ücret tespit komisyonunda asgari ücret zam oranları da ortaya çıkacak. Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmeleri başlamadan tavrını netleştirerek, "Yaşam maliyeti 2578 TL. Asgari ücret teklifimiz yaşam maliyetinin altında olmayacak" demişti. İşte asgari ücret zammı son dakika haberi...

SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ASGARİ ÜCRET MAAŞ ZAMMI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ASGARİ ÜCRET İÇİN TOPLANTI BAŞLADI

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde süreç devam ediyor. İlk toplantısını 2 Aralık'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını bugün işçi tarafını temsil eden Türk-İş'in ev sahipliğinde yapacak.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığındaki toplantıda, işveren heyetine Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat başkanlık edecek. İşçi ve işveren taraflarının görüşlerinin alınacağı toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları temsilcilerinin yıl içerisindeki ekonomik ve sosyal gelişmelere dair sunum yapması ve 2020 hedeflerinin paylaşılması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN İLK TOPLANTI DA NE OLMUŞTU?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, "Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum." ifadelerini kullandı.

Toplantıda, işçi ve işveren temsilcilerinin görüş ve taleplerini dile getirmesinin ardından çalışma programı belirlendi.

Komisyonun ikinci toplantısının bugün Türk-İş'in, üçüncü toplantısının 17 Aralık'ta TİSK'in ev sahipliğinde yapılması kararlaştırılırken, son toplantının ayın son haftası Bakanlıkta yapılması konusunda mutabık kalındı.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

PEKİ ASGARİ ÜCRET İÇİN KİM NE DİYOR?

Türk-iş: En az 2578 TL olmalı

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmeleri başlamadan tavrını netleştirerek, "Yaşam maliyeti 2578 TL. Asgari ücret teklifimiz yaşam maliyetinin altında olmayacak" dedi.

DİSK: en az net 3200 TL olsun

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "hem geçim ücretini hem de milli gelir artışını dikkate aldığımızda asgari ücret talebimiz en az net 3 bin 200 TL'dir." diyerek çıtayı hayli yükseğe çekti.

Hak-İş: Ortak bir karar alınmalı

Hak-İş ise, Türk-İş ve DİSK ile birlikte ortak bir asgari ücret tespiti ve 3 konfederasyonla birlikte belirlenen asgari ücretin talep edilmesini dile getiriyor.

MHP: 2850 TL olsun

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, asgari ücretin yeni yılda 2850 TL olması gerektiğini söyledi.

Asgari ücret için en çılgın teklif Saadet Partisi'nden

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, asgari ücretin, 6 bin 849 TL olan yoksulluk sınırına denk olması gerektiğini söyledi.

Büyük Birlik Partisi: 2 bin 475 lira olsun!

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, "2019-2020 arasındaki bütçe artış oranı yüzde 22.5. Dolayısıyla da bu hesaplamayla bu yıl asgari ücretin 2 bin 475 lira olmasını Büyük Birlik Partisi olarak teklif ediyoruz" dedi.

Ay sonuna doğru rakam açıklanmış olacak

Ay sonuna doğru rakam açıklanmış olacak. İşçi ile işveren temsilcileri arasında kıyasıya bir pazarlığa sahne olması beklenen görüşmeler öncesi Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay beklenen rakamın altında bir teklifin olması halinde görüşmelere katılmayacaklarını açıkladı.

7 milyon kişiyi doğrudan etkiliyor

Asgari ücretten doğrudan etkilenenlerin sayısı 7 milyon olarak belirtiliyor. Dolaylı etkilenenler ile bu sayı 10 milyona kadar çıkıyor.

2020 ASGARİ ÜCRETE 345 TL EK ZAM

2020 yılında asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin muhtemel rakamlar belli olsa da vatandaşların bir diğer talebi vergilerin kaldırılması. Asgari ücretten alınan vergiler ve primlerin toplamı şu şekilde;

- SSK Primi ödemesi: 358 TL

- İşsizlik fonu kesintisi: 25 TL

- Yüzde 15 Gelir vergisi: 326 TL

- Damga vergisi: 19.50 TL

Eğer yukarıda yer alan tutarlardan SGK primi ve İşsizlik Fonu dışında yer alan kesintiler kaldırılırsa maaşlara ek 345 TL ek zam gelmiş olacak. Asgari ücretten vergilerin kaldırılması konusu 2019 yılı başlarında sık sık gündeme gelmişti

2020 ASGARİ ÜCRET ZAM ORAN TAHMİNLERİ

2020 yılı asgari ücret zammı enflasyon rakamlarına göre yapılan araştırmalarda asgari ücretin yüzde 12 ile 17 arasında olması bekleniyor. 2020 asgari ücret zammı için zam oranları şu şekilde; Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 12 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 262 lira olacak.

Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 13 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 281 lira olacak.

Asgari ücrete 2020 yılı için yüzde 14 zam yapılması durumunda asgari ücret ile çalışanların asgari ücret maaşları 2 bin 302 lira olacak.