Brüt ve net asgari ücret zammı hesaplama! Asgari ücret 2020 yılında enflasyon oranına göre kaç TL olacak?

Milyonlarca vatandaşın cevabını merakla beklediği 2020 asgari ücret zammı ne kadar? sorusunun cevabı için son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Hak-İş'ten asgari ücretle ilgili yeni açıklama geldi. Milyonlarca işçinin kaderini belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyon toplantıları birazdan başlıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de geçerli olacak asgari ücreti görüşmek için bir araya geliyor. İşçi ve işveren temsilcileri ilk kez Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ev sahipliğinde bir araya gelecek. Enflasyon + yüzde 3 yaşam payı ödendiği takdirde asgari ücret artacak.

Giriş Tarihi 03 Aralık 2019, 10:32 Güncelleme 03 Aralık 2019, 10:32
Brüt ve net asgari ücret zammı hesaplama! Asgari ücret 2020 yılında enflasyon oranına göre kaç TL olacak?

İÇİNDEKİLER

Asgari ücret 2020 görüşmeleri için ilk toplantı birazdan başlayacak. Asgari ücretli çalışanlar ve aileleri olmak üzere milyonlarca birey bugün ilk toplantısını gerçekleştirecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafınca yapılacak açıklamayı bekliyor. Asgari ücret görüşmelerinden çıkacak olan zam oranı milyonlarca asgari ücretle çalışanı ya sevindirecek veya üzecek. Asgari ücret maaş zammı hesaplaması için kullanılacak en büyük veri senelik enflasyon sayısı olacak. Şu anda asgari ücret 2019 yılında net 2 bin 20 lira brüt ise 2 bin 558 lira olarak ödeniyor. Asgari ücret 2020 maaş zammı için en iyi ve en kötü senaryo ile net ve brüt asgari ücret maaşı hesaplamasını takvim.com.tr olarak yaptık

SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTISI BAŞLADI MI?

Komisyon bugün saat 14:00 itibari ile bir araya gelecek. İşçi temsilcileri ve işveren temsilcileri tarafından seçilen kişilerden oluşan komisyona ev sahipliğini ise ilk toplantı olması nedeni ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ev sahipliği yapacak.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

ASGARİ ÜCRET 2020 YILINDA KAÇ LİRA OLACAK?

Asgari ücret maaş zammı hesaplaması için kullanılacak en büyük veri yıllık enflasyon rakamı olacak. Şu anda asgari ücret 2019 yılında net 2 bin 020,90 lira brüt ise 2 bin 558,40 lira olarak ödeniyor. Enflasyon + yüzde 3 yaşam payı ödendiği takdirde 2020 asgari ücret maaşı net 2 bin 324 lira, brüt 2 bin 942 liraya yükselecek. Enflasyon + yüzde 5 yaşam payı ödendiği takdirde ise 2020 asgari ücret maaşı net 2 bin 425 lira ve brüt 3 bin 70 liraya çıkacak.

BÖLGELERE GÖRE ASGARİ ÜCRET ÖDEMESİ YAPILABİLİR Mİ?

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yaşamın son derece pahalı olduğu bölgelerde asgari ücret ile geçinmek zorlaşırken işçi tarafı bölgelere göre maaş belirlenmesi gibi talepleri de masada bulunuyor. TÜRK-İŞ 2020 Asgari Ücret Zammı için İlk Teklifini 2 Bin 526 TL Olarak Duyurmuştu! Türk İş Sendikası tarafından gelen teklifte açlık ve yoksulluk sınırlarının göz önünde bulundurularak yeni bir araştırma yapıldığı açıklandı. Bu araştırma sonucunda 2020 yılı için asgari ücretin aylık 2 bin 526 TL olarak ödenmesi istendiği ifade edildi. Türk İş Sendikası tarafından dile getirilen rakam kabul edilmiş olursa asgari ücrete 2020 yılında 406 TL'lik bir zam yapılmış olacak.

HAK-İŞ'TEN ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN YENİ AÇIKLAMA

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, kendi asgari ücret tekliflerinin hazır olduğunu, ancak Türk-İş'ten gelecek rakamları beklediklerini söyledi. Arslan, yarın toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile ilgili şu bilgileri verdi:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu mevzuatımıza göre işçi kesimini en büyük Konfederasyon temsil ediyor. Bu sene Türk-İş Genel Başkanının talebi üzerine, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda Türk-İş'i temsil eden heyet, geçtiğimiz gün Hak-İşi ziyaret etti. Kendileriyle bir görüşmemiz oldu. Türk-İş'in rakamları, bizim rakamlarımız ve DİSKin belirleyeceği rakamlar konusunda ortak bir rakam belirleyebilirsek, önümüzdeki günlerde bunu açıklayacağız. Henüz şu anda görüşmelerin ilk aşamasındayız. Türk-İşi'n belirleyeceği, bizim de üzerinde mutabık kalacağımız bir rakamı tespit edersek, bunun arkasında durup ve destek vereceğiz. Hak-İş olarak Türk-İş'ten gelen böyle bir adımın karşısında bizim bir rakam belirlememiz gerçekten bu ortak çalışmaya zarar verir diye düşünüyoruz. Yoksa Hak-İşin çalışmaları tamam. Raporlarımız tamam. Asgari ücretle ilgili ne beklediğimiz, ne istediğimiz bunun gerekçeleri ile beraber geniş bir raporumuz var. Ancak bu raporu, Turk-İş ile birlikte çalışma kararı çıkınca, kamuoyu ile paylaşmayı şimdilik düşünmüyoruz. Ama önümüzdeki günlerde gelişmelere göre değerlendireceğiz.

ASGARİ ÜCRET İÇİN HAK-İŞ VE DİSK SÜRECE DAHİL EDİLDİ

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarının çalışanlar lehine güncellenmesi talebiyle başlayan birlikteliği, asgari ücret konusunda da sürüyor. Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş, önceki yıllardan farklı olarak asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK ile görüş alışverişinde bulundu.

"Ayrıştığımız zaman bedelini beraber ödüyoruz. Yan yana gelmek mecburiyetindeyiz." değerlendirmesinde bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğuna dikkati çekerek, yeni asgari ücrette bu rakamın göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

İşveren tarafını temsil eden TİSK yönetimi ise yeni asgari ücretin işçiler kadar işverenler de düşünülerek belirlenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Yatırım, üretim, ihracat, istihdam zincirindeki halkalardan her birini eşit derecede önemli görüyoruz. Biri kırılırsa zincir kopar. Çalışmalarımızı bu dengeleri dikkate alarak sürdürmeliyiz. Asgari ücrete yapılacak artışı belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek ortak sorumluluğumuzdur." görüşlerini paylaştı.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ŞUAN ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 20 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

2020 ASGARİ ÜCRET ZAM ORAN TAHMİNLERİ

2020 yılı asgari ücret zammı Merkez Bankası ve yeni ekonomi programındaki enflasyon tahminleri incelendiğinde asgari ücretin yüzde 12 ile 17 arasında zam alacağı görülüyor. Bu seviyede yapılacak zam ile oluşacak yeni rakamlar şu şekilde;

Yüzde 12 zam durumunda yeni asgari ücret: 2262 TL olur.

Yüzde 13 zam durumunda yeni asgari ücret: 2281 TL olur.

Yüzde 14 zam durumunda yeni asgari ücret: 2302 TL olur.

Yüzde 15 zam durumunda yeni asgari ücret: 2323 TL olur.

Yüzde 16 zam durumunda yeni asgari ücret: 2343 TL olur.

Yüzde 17 zam durumunda yeni asgari ücret: 2363 TL olur.