Taşeron işçi için hangi zamlar yapılacak? İşte tüm detaylar

Taşeron işçi son dakika haberleri: 4/D'li taşeron işçi maaşları için önemli gelişemeler yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda en önemli gelişme yüzdelik dilim ile ilgili olan karar olmuştu. Taşeron işçiler KHK ile kadroya alındıktan sonra her altı ayda bir yüzde 4 oranında zam aldıklarını bu oranın iyileştirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Bu anlamda 2019 yılı Ocak ayında asgari ücrete yüzde 26 zam yapılmasını hatırlatan işçiler enflasyon rakamlarının da yüksek olmasını hatırlatıyorlar. Peki taşeron işçiye hangi zamlar yapılacak? Maaş zam oranı ek ödeme detayları haberimizde sizlerle

Giriş Tarihi 15 Kasım 2019, 10:55 Güncelleme 15 Kasım 2019, 10:57
Taşeron işçi için hangi zamlar yapılacak? İşte tüm detaylar

İÇİNDEKİLER

Taşeron işçi maaşlarında yüzdelik dilim kararı detayları ile maaş zammı detayları merak ediliyor. Taşeron işçilerin maaşlarına yapılacak zam oranları ile ek ödeme detaylarını haberimizde ele aldık. Taşeron işçilerin 2019 yılı alacakları tek ek ödeme Aralık ayında ödenecek olan tediye ikramiyesinin 4. taksiti. Bu ödemeler maaşlara göre yapılmakta olup en az asgari ücretle çalışan 4/D'li taşeron işçiye 792 TL olarak ödenir. 2020 yılında ise 4/D'li taşeron işçiler bayram ikramiyesi, tediye ikramiyesi ve eğitim yardımı gibi ek ödemeler alacaklar. Bu arada 200 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren ödeme tutarları işçilerin aldıkları maaşa göre belirlenmektedir.

TAŞERONA MAAŞ ZAMMI

Mahkemeye başvuruda bulunan 4/D'li bir işçi maaşların artması adına önemli bir adım atmış oldu. Zira mahkeme heyeti tarafından verilen kararda 1 Ocak 2019'da brüt 2558 TL olan asgari ücretin yüzde 65 fazlası hesaplandıktan sonra 1 Ocak'taki taşeronlara verilen yüzde 4'lük TİS zammını da uygulamak kaydı ile sendikanın taşeron üyesine ücret farkı, ilave tediye farkı ve ikramiye farkı verilmesine karar verildi. Bu karar ile ilgili olarak başka bir taşeron işçi daha benzer bir dava açtı ve bu davayı kazandı.

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Bir diğer konu ise taşeron işçilerin maaş zammı konusu. Taşeron işçiler Ocak ayında geçmiş dönemlerde olduğu gibi yüzde 4 zam alacaklar. taşeron işçilerin maaş zammı görüşmeleri ise 2020 yılının Haziran ayında yapılması bekleniyor. Bu çerçevede yine 6 aylık oranlarla maaş zammı alacak olacak taşeron işçiler için en belirleyici etmen ise 2020 yılı Ocak ayında karara bağlanacak asgari ücret zammı olacak.

Ancak taşeron işçiler KHK ile kadroya alındıktan sonra her altı ayda bir yüzde 4 oranında zam aldıklarını bu oranın iyileştirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Bu çerçevede 2019 yılı Ocak ayında asgari ücrete yüzde 26 zam yapılmasını hatırlatan işçiler enflasyon rakamlarının da yüksek olmasını hatırlatıyorlar.

TAŞERON İŞÇİ İLAVE TEDİYE TUTARI NEDİR?

200 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren ödeme tutarları işçilerin aldıkları maaşa göre belirlenmektedir. Buna göre asgari ücretle çalışan bir taşerona 792 TL ödenirken daha yüksek maaş alan işçiye ise daha fazla ödeme yapılacaktır. 4 taksit olarak ödenen olan ilave tediyelerin ilk iki ödemesi ocak ve mayıs ayında yapılmıştı. Üçüncü ödeme ise yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ödenecek olup son taksit ise işçilere aralık ayında ödenecek. Yapılacak olan ödemelerde en düşük ödeme asgari ücret alan taşeron işçisine ödenecek olup bu tutar 792 TL olarak belirlenmiştir.

TAŞERON İŞÇİ İÇİN NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Aynı yerel mahkeme kararı ile asgari ücretin fazlası şeklinde çalışan işçilerin ücreti yeni asgari ücret düzeyine çıkarılacak olup hizmet alım ihaleleri ve bireysel iş sözleşmesinde belirlenen yüzde fazlası örneğin, işçi 10 fazlası ile çalışıyor ise 1 Ocak 2020 tarihinde uygulanacak günlük 85,28 brüt asgari ücretin %10 fazlası olan günlük 93,80 TL üzerinde %4 oranında zam yapılarak günlük 97,55 TL brüt olarak ücret olarak belirlenecek.

YENİ ZAM ORANLARI NE ZAMAN BELİRLENECEK?

Taşeron işçiler ile kamuya geçen işçilerin maaş zamları için 2020 yılında görüşmeler yapılacak. Yapılacak görüşmelerde ise işçilere maaş zammı hedeflenen enflasyon oranında yapılacak. Bu da işçilerin düşük maaş zammı alacağı beklentisini oluşturdu.

TAŞERONA EK ÖDEME YAPILACAK MI?

Kamuda çalışan binlerce kişiyi ilgilendiren karar Ankara 24. İş Mahkemesin'den geldi.

Binlerce çalışanın maaşı yeniden hesaplanacak. Hizmet İŞ Sendikası tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: Sendikamız Hukuk Müşavirliğince, 696 Sayılı KHK ile mahalli idarelerin iktisadi teşebbüsleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve asgari ücretin katlarına (%10, %20, %30,vb.) çalışan adına, geçiş sonrası asgari ücretin yüzdelik katlarının uygulanmaması nedeniyle açılan dava işçiler lehinde sonuçlandı. Sağlık Bakanlığı'na karşı Ankara 24. İş Mahkemesi'ne açılan davada yerel mahkeme, 10 Eylül 2019 tarihli duruşmada itiraz yolu açık olmak üzere davamızın kabulüne karar verdi.

4D'Lİ TAŞERON İŞÇİYE İLAVE TEDİYE İKRAMİYE ÖDEMESİ

İkramiye ödemesinden yüzde 15 sigorta primi ve yüzde 20 Gelir Vergisi kesintisi yapılıyor. Ayrıca Damga Vergisi kesintisi de yapılıyor. 4/D'li işçiler toplu sözleşmede yer alan 10 günlük ikramiyeyi bu yılın ocak ve temmuz aylarında aldılar. Belediye şirketlerine geçen işçilerin ayrıca ilave tediye ödemesi alma imkanları bulunmuyor.