Banka kredisi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler! Banka kredi dosya masrafı geri alma şartları nedir?

Banka kredi dosya masrafı geri alma şartları nedir? Banka kredisi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler! Yargıtay, davacıların icra takibinde bulunmasının, bankalarca alınan kredi kullandırım masraflarının iadesi için 10 yıl olarak belirlenen zaman aşımını durduracağına karar verdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Ankara'da yaşayan tüketicinin, bir bankadan 26 Mayıs 2005'te kullandığı kredi nedeniyle alınan 400 liralık masrafın iadesi için Ankara 17. İcra Müdürlüğüne yaptığı başvuru üzerine 11 Ağustos 2014'te icra takibi başlatıldı. Yargıtay Kararı gereğince bankaların sebepsiz aldıkları dosya masrafları, talep edilmesi halinde iade ediliyor.

Giriş Tarihi 27 Mayıs 2019, 09:16 Güncelleme 27 Mayıs 2019, 09:16
Banka kredisi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler! Banka kredi dosya masrafı geri alma şartları nedir?

İÇİNDEKİLER

Yargıtay'dan kredi masraflarına ilişkin zaman aşımı süresi kararı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Ankara'da yaşayan tüketicinin, bir bankadan 26 Mayıs 2005'te kullandığı kredi nedeniyle alınan 400 liralık masrafın iadesi için Ankara 17. İcra Müdürlüğüne yaptığı başvuru üzerine 11 Ağustos 2014'te icra takibi başlatıldı. Konut sahibi olmak için bankalardan konut kredisi kullanan tüketiciler, kendisinden kesilen bazı masrafların iadesini talep edebiliyor. Peki banka kredi dosya masrafı geri alma şartları nelerdir? Banka kredisi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir tüm detaylar haberimizde

Banka tarafından icra takibine itiraz edilmesi üzerine, tüketici, 16 Haziran 2015'te dosya masrafı alacağının tahsili talebiyle Yenimahalle Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına başvurdu. Hakem heyeti, başvuruyu zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle reddetti.

Başvurucunun, hakem heyeti kararının iptali istemiyle Ankara 8.Tüketici Mahkemesine yaptığı müracaat da reddedildi.

Karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca kanun yararına bozulması talebiyle temyiz edildi. Dosyayı görüşen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, Ankara 8.Tüketici Mahkemesinin kararını bozdu.

Kararda, dosya masrafının davacıdan tahsil edildiği tarihte yürürlükte bulunan 818 Sayılı Borçlar Kanunu'nun 125. maddesi hükmüne göre, sözleşmeye dayalı alacak davalarında zaman aşımının 10 yıl olduğu, dava konusu olayda da 10 yıllık sözleşme zaman aşımının uygulanması gerektiği belirtildi.

Alacağın tahsili için icra takibinde bulunulmasının, zaman aşımını kesen sebeplerden olduğuna işaret edilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Bu durumda mahkemece davacı tarafça 10 yıllık zaman aşımı süresi dolmadan önce 18 Ağustos 2014'te icra takibi başlatılmasıyla zaman aşımının kesildiği ve yeni bir sürenin işlemeye başladığı, böylece Yenimahalle Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuru tarihinde, alacağın zaman aşımına uğramamış olduğu anlaşılmakla hasıl olacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekirken, yanlış değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına bozma talebinin açıklanan bu nedenle kabulü gerekir."

Kredi kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Nakit sıkıntısı çeken ve ihtiyaçlarını karşılamak isteyen kişiler, nakit akışı sağlayabilmek için bankalardan kredi almaktadırlar. Ancak bankalardan kredi alırken bazı huşulara dikkat etmek gerekmektedir. En uygun kredinin kullanılabilmesi için, krediyi almadan önce kredi türünün seçilmesi, kredi limitinin gelire uygun bir şekilde hesaplanması ve toplam geri ödeme miktarına dikkat etmek gerekmektedir. Bankalar müşterilerine araç kredisi, konut kredisi ve ihtiyaç kredisi kapsamında krediler kullandırmaktadır.

Araç satın alabilmek için veya konut alabilmek için illa konut kredisi kullanmak gerekmez. Bundan dolayı kredi kullanırken faiz ve vade oranı en uygun olan kredi seçilmelidir. Kredi alırken kredi limitine de dikkat etmek gerekir. Kredi limitinin gelire göre ayarlanması gerekmektedir. Bu sayede taksitler ödenirken problem yaşamamış olursunuz. Genellikle kredi almak isteyen kişiler sadece faiz oranlarına bakmaktadır. Ancak kredilerin faiz oranlarının yanında vadeleri, toplam geri ödemeleri gibi hususlar da önem arz etmektedir.