65 milyon $'lık Jet sipariş

Patronlar son nesil uçaklar için AIREX'i mercek altına aldı. 65 milyon dolarlık Bombardier'den üç adet satıldı. Lüks araba fiyatına helikopterler de gözde...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Eylül 2012 Güncelleme 08 Eylül 2012, 02:36
65 milyon $’lık Jet sipariş

İÇİNDEKİLER

Artık iş gezilerini ve iş toplantılarını jetlerinde yapan patronlar yeni nesil uçaklara büyük ilgi gösteriyor. İstanbul'da önceki gün sadece profesyoneller için kapılarını açan AIREX 2012 de yerli ve yabancı işadamının ablukası altında. Uzman personellerini fuara gönderen birçok işadamı yeni model jetleri inceletiyor. Fuarda Gulfstream G550, Bombardier Global 6000, Falcon 7X gibi uzun menzilli iş jetleri, özel uçaklar, helikopterler işadamlarından yeni sipariş almak için yarışıyor. Mint Fuarcılık yetkilisi Doğukan Hazar Eren, fuara büyük ilgi olduğunu belirterek, bu yıl 48 ülkeden 155 şirketin ürünlerini sergilediğini söyledi.

SERVET DEĞERİNDE
Fuar'ın ilk iki günü birçok satış gerçekleştirilirken, önemli siparişler de verildi. Fuar'da en çok ilgiyi ise 65 milyon dolarlık fiyatıyla Bombardier Global 6000 uzun menzilli iş jetleri gördü. İki günde bu jetlerden 3 adet satıldı. İlk 2 jeti ismi açıklanmayan 2 Türk işadamı alırken, 3'üncü Bombardier Global'in ise 2 yıl önce sipariş veren Çukurova Havacılık'a teslim edileceği öğrenildi. Çukurova Havacılık Mehmet Emin Karamehmet'in şirketi. Yine fuarda 2 adet Eclipse 550 Twin-Engine jet ve 1 adet Piaggio P180 Avanti jet siparişi verildi.

ARABA FİYATINA...
Fuarda en çok ilgi gören araçlardan birisi de helikopterler oldu. Fiyatları 70 bin dolardan başlayan ve çok kısa pistlerden havalanabilen 'gyrokopter' tipi helikopter ve uçağın ortak özelliklerini taşıyan hava araçları için de siparişler geldi. İlk gün helikopterlerden de 8 adet sipariş verildi. İşadamları özellikle şehiriçi ulaşımlarında helikopterlerin pratikliğinden faydalanıyor.

ABD'YE DİREKT UÇUYOR
Bombardier Global 6000 Amerika'dan İstanbul'a yakıt ikmali yapmadan bir depoyla direkt uçabiliyor. 5 yıldızlı otel konforundaki jetin kabininde ayrıca bir duş yer alıyor. Sekiz yolcuya üç mürettebatla hizmet verebilen jet alanında teknoloji harikası olarak nitelendiriliyor. Uçağın özellikleri hakkında bilgi veren Bombardier İş Jetleri Başkan Yardımcısı Khader Mattar, "Daha şimdiden dünyanın bir çok yerinden yüzlerce sipariş alıyoruz. Türk işadamlarının da bu marifetli jeti incelerken çok heyecanlandıklarını görüyoruz. Türkiye bizim için her zaman çok önemli bir pazar" dedi.