Sosyete 30 kiloluk sırt için yarışıyor

Büyük başlarda en değerli yer olan sırt için zenginler yarışıyor. Ünlülerin aşçısı Dilek, bir hayvanda kemikli 30, kemiksiz 15 kilo olan bu etin neden ilgi gördüğünü TAKVİM'e anlattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ağustos 2012 Güncelleme 30 Ağustos 2012, 02:38
Sosyete 30 kiloluk sırt için yarışıyor

İÇİNDEKİLER

Aşçıların sığırda en lezzetli ve pahalı yer olarak gördükleri sırt kısmı için sosyete adeta kuyruğa girdi. Dry aged (kuru dinlendirme) denilen bir sistem ile 1 ay bekletilen bu etlerin kilosu 70 TL'den satılıyor. Pişirildiğinde ise fiyatı 120 TL'ye çıkıyor. Aralarında işadamları ve sanatçıların da olduğu zenginler, bu etlerden almak için günler öncesinden sipariş verirken, isimlerine ayrılan etlerin kıvama gelmesini de bekliyor. Ünlülerin birçoğu 10'ar kiloluk siparişler veriyor. Etlerin bu kadar ilgi görmesinin sebebi ise çok özel olmaları. 500 kiloluk büyükbaş bir hayvandan, 30 kilo sırt eti çıkıyor. Bu da kemiklerinden temizlendiğinde 15 kiloya düşüyor.

VOLKANİK TAŞTA KEBAP
Ünlülerin aşçısı Günaydın Steakhouse İşletme Müdürü Süleyman Dilek, TAKVİM'e bu etlerin neden özel olduğunu anlattı. Dilek, etlerin lezzet bakımından diğerlerinden üstün olduğunu belirterek, "Az piştiğinde bile kan bırakmayan bu et, ayrıca özel ızgara ya da daha önceden ısıtılmış volkanik taş üzerinde himalaya tuzu ile pişiriliyor" dedi. Dilek, bu etlerin çıkartıldığı hayvanların özel olduğunu, örneğin dana değil düve ya da sığır olduğunu, erkekse yaşlı, dişiyse hiç doğum yapmamış hayvanlardan seçildiğini söyledi.

DRY AGED BEEF NEDİR?
Etlerin yağı alınmadan 0 derecelik dolaplarda 28 gün ile 1 ay arasında dinlendirilme işlemine dry aged deniliyor. Diğerlerinden koyu görünse de dry aged yöntemi, etin hem yumuşak olmasını hem de daha aromatik kokmasını sağlıyor. Özel şartlar altında dinlendirilen etin bir miktar su kaybedip hafiflemesine dry aged beef deniliyor. İlk kez ABD'de uygulanan bu yöntem Türkiye'de ise 4-5 yıldır kullanılıyor. İnsan vücuduna enerji verici olan bu etlerde kolesterol ise çok düşük miktarda bulunuyor.

* İthal olmayacak
* Türkiye doğumlu olacak
* Dana olmayacak
* Düve ya da sığır olacak
* Hayvan erkek ise yaşlı olacak
* Dişi ise doğum yapmamış olacak
* Hiçbir hastalık geçirmeyecek
* Otlama alanı sınırlı olacak
* Ağırlıklı kekikle beslenecek
* Doğumdan itibaren takip edilecek