Taksilere 'büyük göz' geliyor

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, Büyükşehir Belediyesi'ne bir proje teklif etti. Projeye göre taksiciler için bir merkez kurulacak. Taksici ve müşteri kameralarla her an izlenebilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Şubat 2010 Güncelleme 21 Şubat 2010, 01:28
Taksilere ’büyük göz’ geliyor

İÇİNDEKİLER

Taksicilerde bir heyecan var bugünlerde. Oda seçimlerinden yeni çıktılar. Esnaf odalarında her zaman görmeye alışık olduğumuz eski yönetimin tekrar kazanması yaşanmadı onlarda. Yeni bir başkan yeni bir ekip geldi İstanbul Taksiciler Esnaf Odası yönetimine. Yeni Başkan Yahya Uğur ile projelerini konuştuk. Yahya Uğur'un ajandası epeyce dolu. Ama en radikal, en belirleyici projesini bizimle paylaşmasını istedik. Başkanın üzerinde en çok durduğu hem taksiciyi hem de müşteriyi koruyacak olan 'büyük göz' projesi. Başkan Uğur projeyle ilgili şunları söyledi: "Yeni bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Burada amaç hem taksicinin can ve mal güvenliğini korumak hem de müşteri memnuniyetini artırmak. Sistem bir merkeze bağlı olacak. Buradan her noktadaki taksiciyi göreceğiz. Bir kart ve bir şifre verilecek taksiciye. Bu kart taksideki cihaza tanıtılacak. Ve şifre girilecek. Taksiler kontak anahtarının yanı sıra ancak bu kart ile çalıştırılabilecek. Dolayısıyla o gün o saatte o takside kimin çalıştığı yüzde 100 kesinlikle belli olacak. Unutulan eşya konusunu da kökünden çözeriz. Sistem şoförü, müşteriye karşı tavrı konusunda da caydırıcı olur. Ayrıca İstanbul'da 10 yılda 103 taksi şoförü öldürüldü. Hem de 10-20 TL için canlarına kıyıldı. Yakalanacağını anlayan bu kişiler bir daha taksiciye böyle gasp amacıyla yaklaşamaz. Sistemde ön ve arka koltuklarda alarm butonları olacak. Bunlar emniyete bağlı hale getirilecek. Konulacak iki ekran butonuyla istenirse taksilerdeki kişilerin fotoğrafları da çekilerek görüntüler merkeze alınacak."

Şube'nin yanında korsan taksi var
Esentepe Taksi Durağı Başkanı Engin Arabul'a göre en büyük sorun elbette korsan taksi konusu. 2. Şube'nin birkaç sokak yakınlarında bile korsan taksilerin bulunduğu konuşuluyor durakta. Korsan taksiyle ilgili bir anısını anlatan Arabul, bir gün sabaha karşı Dikilitaş'ta 2 hanım müşteri aldığını belirterek, müşterilerinin korsan taksi beklerken polisin kimlik sorması üzerine panikleyerek gördükleri ilk taksiyi çevirdiklerini söylüyor. Korsanlar ile yasal taksiler arasındaki en büyük farkın müşteriyi mağdur etmemek olduğunu dile getiren Engin Arabul, "Polis kontrolünde taksici evraklarını verir. Bir sorunu varsa da polis taksiciyi alıkoyar ama müşterilerini mağdur etmez. Korsanlarda şoför ile müşteriler de karakola götürülür" dedi.

Korsan ile yasal farkı vergilerden
Yasal taksiler ile korsanlar arasındaki fiyat farkının vergilerden kaynaklandığını belirten taksiciler, "Biz her yıl muayene olmak zorundayız. onlar ise 2 yılda bir muayene oluyor. Bizim trafik sigortamız bin 500 TL, onların ise 200 TL. Biz her yıl ortalama 2 bin TL vergi veriyoruz onlar ise bir kuruş vergi vermiyor. Bunları topladığımız zaman, korsanlar ile aramızdaki fiyat farkı ortaya çıkıyor" diyorlar.


İLKÖĞRETİM MEZUNLARI KPSS'YE GİREBİLİR Mİ?

UÇAK FİYATINA CEP TELEFONU

HER YANIMIZ TAKLİT DOLDU

50 BİN EV MÜJDESİ