Arap gençlerin evlilik şartı Türk dizi mekanlarında balayı

Türk dizileri Arap turist sayısını da patlattı. Arap kızlar, nişanlılarına 'Türkiye'de dizilerin çekildiği şehirlerde balayı yapmayı' şart koşuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ocak 2010 Güncelleme 28 Ocak 2010, 00:00
Arap gençlerin evlilik şartı Türk dizi mekanlarında balayı

İÇİNDEKİLER

Ortadoğu, Afrika ve Balkanlar'da reytingleri alt üst eden Türk dizileri, turizmi de canlandırdı. Arap ülkelerinden gelen turist sayısı son yıllarda hızla artarken, ilginç gelişmeler yaşanıyor. Türk dizilerinin çekildiği mekanları görmek isteyen Araplar bu şehirlere akın ederken, gençler arasında yeni bir akım yayılmaya başladı. Turizm firmaları yetkilileri, özellikle Ortadoğu'dan gelen 'balayı' taleplerinin dizilerin çekildiği bölgelerde yoğunlaştığını belirtiyor. Adonis İstanbul Turizm Acentası'nın sahibi Tamer Çiçek, rezervasyonlarındaki Arap turist sayısının yüzde 100 arttığını belirterek, "Artık Arap ülkelerinde kızlar evlenirken Türkiye'de balayı şartı koşuyor. Bunda dizilerin büyük etkisi var. Dizilerde gördükleri yerleri gezmek istiyorlar" dedi. Araplar'ın bu ilgisinin ekonomik olarak da katkı yaptığını ifade eden Çiçek, şunları kaydetti: "Diğer milletlere göre daha çok para harcıyorlar. Bu da sadece turizme değil, gıdadan tekstile kuyumculuğa kadar pek çok sektöre olumlu yansıyor. Dizi mekanlarını gezmek için de ekstra ücret ödüyorlar." Ceni Turizm Acentası'nın yetkilisi Gamze Sınırdere de, normalde Arap turist rezervasyonlarının Nisan'da başladığını vurgulayarak, "Ancak bu yıl rezervasyonlar çoktan gelmeye başladı. Satışlarımız 2 katına çıktı. En iyi geliri Araplar bırakıyor" dedi.

'Türkiye'nin popülaritesi dizilerle arttı'
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, dizilerin Türkiye'nin popülaritesini artırdığını belirterek, "Bu diziler Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerimize daha bir ivme kazandırdı, turist sayısını artırdı" dedi. Eskiden para vererek reklam yaptığımızı hatırlatan Barut, şunları kaydetti: "Şimdi hem reklam yapıyor hem de para kazanıyoruz. Eskiden biz yabancı dizilerden etkilenip yurt dışına çıkmak isterdik. Şimdi Türk dizilerini izleyenler ülkemize geliyor."