Türk devrimi!

Dünyada bir ilk yaşandı. 2 Türk bilimadamı, kanserli hastaya 'yapay soluk borusu' nakletti. Devrim niteliğindeki operasyon literatüre geçti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2012 Güncelleme 17 Temmuz 2012, 02:00
Türk devrimi!

İÇİNDEKİLER

Türk bilimadamları, tıp literatürüne geçti. Soluk borusu kanseri olan ve ölümüne kesin gözüyle bakılan Afrikalı bir hastaya, geçen yıl İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nde dünyada ilk kez sentetik soluk borusu takıldı. Soluk borusu iskeleti hastanınkiyle birebir aynı ölçüde yapıldı. Daha sonra bu iskelet, hastanın kemik iliğinden alınan kök hücreyle kaplandı ve "yapay soluk borusu", 12 saat süren operasyonla hastaya nakledildi.

TIP DERGİSİNE KONU OLDU
"Organ naklinde devrim" olarak nitelendirilen bu tekniği geliştiren 28 kişilik ekipte, biyomühendis Dr. Tolga Sütlü ve bağlı olduğu Hücre ve Gen Tedavisi Merkezi'nin başındaki Doç. Dr. Evren Alıcı da yer aldı. Liderliğini Prof. Dr. Paolo Macchiarini'nin yaptığı ekipte yer aldığı için mutlu olduğunu söyleyen Dr. Sütlü, "Araştırmalarımı kendi ülkemde sürdürmek istiyorum" dedi. Yapay organ nakli, dünyanın en prestijli tıp dergisi "Lancet"te yayınlandı.

Pervin METİN