Hamas ateşkes planına dair yanıtını arabuluculara iletti: Yapıcı müzakerelere hazırız

Hamas, ateşkes planına dair yanıtını arabuluculara ilettiğini, İsrail saldırılarının ve işgalinin sonlandırılmasına öncelik verdiğini, yapıcı müzakerelere hazır olduğunu duyurdu. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail’e Hamas’ın ateşkes cevabı ile ilgili konuştu. BMGK’nın Gazze’de ateşkes kararının ardından açıklama yapan Hamas, karardan memnuniyetini dile getirmişti. Blinken ise Hamas’ın açıklamasının umut verici olduğunu söyledi. Hamas ise İsrail’in tutumu konusunda Washington’ı işaret etti.

Giriş Tarihi 11 Haziran 2024, 12:43 Güncelleme 12 Haziran 2024, 01:01
Hamas ateşkes planına dair yanıtını arabuluculara iletti: Yapıcı müzakerelere hazırız

İÇİNDEKİLER

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan Gazze Şeridi'ndeki ateşkes önerisine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a iletti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 249 gündür devam ederken, Hamas, ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki ateşkes önerisine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a iletti.



Hamas, Gazze'de ateşkes anlaşmasına olumlu baktıklarını ve hazır olduklarını belirterek, "Yanıt, Filistin halkımızın çıkarlarına ve Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırının tamamen durdurulması gerekliliğine öncelik vermektedir" dedi.

Katar ve Mısır, Hamas'ın ateşkes önerisine ilişkin cevap verdiğini doğrulayarak, "İki ülke ABD ile ortak arabuluculuk çabalarının bir anlaşmaya varılana kadar devam edeceğini ve arabulucuların yanıtı inceleyerek sonraki adımlar konusunda ilgili taraflarla koordinasyon içinde olacaklarını teyit etmektedir" ifadelerini kullandı.



MÜZAKERE YAPMALARINI TALEP ETTİ

Hamas'ın üst düzey isimlerinden Ali Bereke, Filistinli grupların, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının uygulanmasına yönelik mekanizmalar oluşturmak için arabuluculardan dolaylı müzakere yapmalarını talep ettiğini söyledi.

Hamaslı yetkili Bereke, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Bereke, Hamas ve İslami Cihad Hareketinin başını çektiği Filistinli direniş gruplarının, arabulucuları BMGK kararının uygulanmasına yönelik mekanizmalar oluşturmak amacıyla dolaylı müzakereler yürütmeye çağırdığını belirtti.



BLINKEN: UMUT VERİCİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararına destek açıklamasının "umut verici" olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken salı günü İsrail'den yaptığı açıklamada, Hamas'ın Gazze'de ateşkes önerisini destekleyen BM kararına destek açıklamasının 'umut verici bir işaret' olduğunu, önemli olanın ise Filistinli terörist grubun Gazze'deki liderliğinden gelen sözler olduğunu söyledi.

HAMAS "HAZIRIZ" DEDİ

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri günü Reuters'e verdiği demeçte, Hamas'ın BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararını kabul ettiğini ve ayrıntılar üzerinde müzakereye hazır olduğunu söyledi.

Blinken, ateşkesin ardından Gazze'ye yönelik planlara ilişkin görüşmelerin salı öğleden sonra ve önümüzdeki birkaç gün içinde devam edeceğini söyledi ve "Bu planlara sahip olmamız zorunludur." dedi.

Blinken ayrıca Başbakan Binyamin Netanyahu'nun pazartesi gecesi ikili arasında yapılan görüşmede mevcut ateşkes teklifine olan bağlılığını yeniden teyit ettiğini söyledi.

İSRAİL'İN KARARA UYMASI WASHINGTON'A BAĞLI

Üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri salı günü Reuters'a verdiği demeçte, Hamas'ın BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararını kabul ettiğini ve ayrıntılar üzerinde müzakereye hazır olduğunu söyledi. ve İsrail'in buna uymasını sağlamanın Washington'a bağlı olduğunu ekledi.

Hamas'ın ateşkes, İsrail askerlerinin geri çekilmesi ve rehinelerin İsrail tarafından tutulan tutuklularla takas edilmesiyle ilgili BM Güvenlik Konseyi kararını kabul ettiğini söyledi.

Ebu Zuhri, "ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması yoluyla işgali savaşı derhal sona erdirmeye zorlama yönündeki taahhütlerini yerine getirme konusunda gerçek bir sınavla karşı karşıyadır" dedi.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarda dile getirdiği, "Hamas'ın askeri ve sivil yeteneklerini yok etme, tüm esirleri geri getirme" gibi hedefleri anımsatan yetkili, bunlar sağlanmadan İsrail'in bölgeye saldırıları sonlandırmayacağını belirtti. Biden'ın açıkladığı ve BMGK'da da kabul edilen ateşkes önerisinin İsrail'in Gazze'ye saldırılarda sık sık dile getirdiği "hedeflere ulaşmasına olanak sağladığını" ileri sürdü.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN