Amerikan basını doğruladı: ABD İran'daki okulu "Tomahawk" füzesiyle vurdu
ABD'nin 28 Şubat'ta İran'da saldırı düzenlenen ilkokulun yakınındaki deniz üssü ve okulu "Tomahawk" füzesiyle vurduğu ortaya çıktı. Mehr Haber Ajansının yayımladığı, ABD basınından New York Times tarafından doğrulanan videoda yükselen yoğun duman ve toz bulutu, ilkokulun üsse yönelik saldırıdan kısa süre önce vurulmuş olabileceğine işaret etti. Saldırıya ilişkin oluşturulan zaman çizelgesine göre ilkokul, deniz üssüyle eş zamanlı ya da kısa süre arayla hedef alındı. Eski ABD Hava Kuvvetleri uzmanı Wes Bryant ve Deniz Kuvvetleri yetkilisi, videodaki füzenin Tomahawk'a ait olduğunu teyit etti. ABD Genelkurmay Başkanı General Dan Caine, 28 Şubat'ta İran'ın güneyinde Tomahawk füzeleri kullanarak saldırılar düzenlediklerini açıklamıştı.

Hızlı Özet Göster
- ABD yapımı Tomahawk füzesinin İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Minab kentindeki deniz üssünü vurduğu video The New York Times tarafından doğrulandı.
- 28 Şubat'ta deniz üssüne düzenlenen saldırı sırasında yakındaki Şeceretü't-Tayyibe Kız İlkokulu da hasar gördü ve İran Kızılayı'na göre 175'ten fazla kişi hayatını kaybetti.
- ABD Başkanı Donald Trump saldırının İran tarafından yapıldığını iddia ederken, ABD askeri yetkilileri videodaki füzenin Tomahawk olup olmadığı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.
- Eski ABD Hava Kuvvetleri uzmanı Wes Bryant ve Deniz Kuvvetleri yetkilisi, videodaki füzenin Tomahawk'a ait olduğunu teyit etti.
- ABD Genelkurmay Başkanı General Dan Caine, 28 Şubat'ta İran'ın güneyinde Tomahawk füzeleri kullanarak saldırılar düzenlediklerini açıklamıştı.
ABD'ye ait "Tomahawk"füzesinin, İran'ın Hürmüzgan eyaletinde saldırı düzenlenen ilkokulun yakınındaki deniz üssünü vurduğu video ortaya çıktı.
İlkokulda katliam: 175 çocuk hayatını kaybetti
The New York Times (NYT) gazetesinin, uydu görüntüleri ve teyitli videoların analizine dayandırdığı haberinde, 28 Şubat'ta İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Minab kentindeki Şeceretü't-Tayyibe Kız İlkokulu'na gerçekleştirilen saldırı ele alındı.
Okulun bulunduğu yerin uydu görüntüsü (Görseller AA, Reuters, AFP, İHA ve sosyal medyadan alınmıştır.)
ABD BASINI DOĞRULADI: ABD YAPIMI FÜZE İLE VURULDU
Buna göre, Mehr Haber Ajansının yayımladığı, NYT tarafından doğrulanan videoda saldırı düzenlenen ilkokulun yanındaki deniz üssüne ABD yapımı "Tomahawk"seyir füzesinin isabet ettiği görüldü.
TOMAHAWK FÜZESİNİ KİM KULLANIYOR?
Tomahawk, donanma gemilerinden veya denizaltılarından fırlatılabilen uzun menzilli bir seyir füzesidir. Operasyon sırasında diğer saldırılarda da Tomahawk'ı kullanan ABD ordusu, bu füzeye sahip olduğu bilinen tek katılımcıdır.
İran Devrim Muhafızları Ordusunun kullandığı deniz üssüne düzenlenen hassas saldırılar sırasında yakındaki ilkokul da ağır hasar gördü.
Okula ʺTomahawkʺ seyir füzesinin isabet etti.
Videoda füzenin deniz üssünde tıbbi klinik olarak tanımlanan binaya isabet ettiği, patlamanın ardından yoğun duman ve enkazın yükseldiği görüldü.
Hayatını kaybedenler için kazılan mezarlar.
Kameranın açısı ile ilkokulun bulunduğu bölgede yükselen yoğun duman ve toz bulutu, okulun üsse yönelik saldırıdan kısa süre önce vurulmuş olabileceğine işaret etti. Çarpma noktasından kalın bir siyah bulut yükseliyor ve aynı anda çığlıklar duyuluyor.
Saldırıda 165 çocuk hayatını kaybetti.
Saldırıya ilişkin oluşturulan zaman çizelgesine göre ilkokul, deniz üssüyle eş zamanlı ya da kısa süre arayla hedef alındı.
Saldırıda hayatını kaybeden çocuklar
SALDIRIDA 175'TEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İran devlet televizyonu, 28 Şubat'ta ABD ve İsrail'in Hürmüzgan eyaletine bağlı Minab kentindeki Şeceretü't-Tayyibe Kız İlkokulu'na saldırı düzenlediğini duyurmuştu. İran Kızılayına göre saldırıda 175'ten fazla kişi hayatını kaybetmişti.
ABD Başkanı Trump ve Savunma Bakanı Pete Hegseth
TRUMP İRAN'IN YAPTIĞINI İDDİA ETMİŞTİ
Cumartesi günü ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere okula yapılan saldırının "İran tarafından yapıldığını" söyledi. Trump'ın yanında konuşan Savunma Bakanı Pete Hegseth ise,"Elbette soruşturma yürütüyoruz, ancak sivilleri hedef alan tek taraf İran'dır" dedi.
Askeri yetkililer videoda ABD tarafından ateşlenen bir Tomahawk füzesinin gösterilip gösterilmediği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.
Gemiden ateşlenen bir Tomahawk.
"PATLAMA BİR TOMAHAWK'A AİT"
The Washington Post'a konuşan eski ABD Hava Kuvvetleri Özel Harekat hedefleme uzmanı ve Pentagon'da sivil zarar değerlendirmelerinin eski başkanı Wes Bryant, eğimli burunlu düz ve silindirik mühimmatın uzunluğunun bir Tomahawk füzesiyle örtüştüğünü belirtti. Trump yönetimine yönelik eleştirileriyle tanınan Bryant, patlamanın "bir Tomahawk füzesinin patlayıcı ağırlığıyla örtüştüğünü" de bildirdi.
Tomahawk programının geliştirilmesine yardımcı olan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir Deniz Kuvvetleri yetkilisi de,"Gerçekten de bir Tomahawk'a benziyor." ifadelerini kullanması saldırının ABD tarafından yapıldığı iddialarını güçlendirdi.
Bölgenin uydu görüntüsü.
The Post tarafından yapılan doğrulama çalışmasında, videodaki yer işaretleri Google Earth ve Google Maps'te görülen görüntülerle karşılaştırıldı. Analize göre görüntüler, okulun yaklaşık 400 metre güneyinden kaydedildi. Videoda okulun yanında bulunan Şehit Absalan Uzmanlık Kliniği'nin tabelası ve giriş kapısı açık şekilde görülürken, İran Devrim Muhafızları yerleşkesinin köşesinde bulunan küçük bir kule de görüntülerde yer aldı.
YAPAY ZEKA DEĞİL
Gazetenin talebi üzerine videoyu inceleyen iki uzman, görüntülerin manipüle edildiğine veya uydurulduğuna dair bir bulguya rastlamadıklarını belirtti. Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'de dijital adli tıp profesörü olan Hany Farid, videodaki füzenin izlediği rotayı analiz ederek merminin düz bir yörünge izlediğini tespit etti. Farid'e göre bu durum, kameranın kareler arasında hareket etmesi nedeniyle taklit edilmesi oldukça zor bir özellik taşıyor. New York Eyalet Üniversitesi Buffalo'da bilgisayar bilimi ve mühendisliği profesörü olan Siwei Lyu ise yaptığı analizde görüntülerin yapay zekâ ile üretildiğine işaret eden herhangi bir unsur bulamadığını ifade etti.
Uzmanların verdiği bilgilere göre Tomahawk füzelerinin her biri yaklaşık 1.360 kilogram ağırlığında. Hedef konumları önceden programlanan bu füzeler, uçacakları araziye ilişkin verileri içeren gelişmiş güdüm sistemleri kullanıyor ve gerektiğinde GPS desteğiyle uçuş rotalarını ayarlayabiliyor. Ayrıca füzelerde, fırlatıldıktan sonra askeri operatörlere hedefin görüntülerini gönderebilen yerleşik kameralar bulunuyor ve uçuş sırasında hedef ya da yön değiştirilebiliyor.
Okul ve askeri üs yan yana.
Uydu verilerine göre kız öğrencilerin eğitim gördüğü ilkokul ile İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri yerleşkesi arasında duvarlar bulunuyor. Söz konusu askeri yerleşkenin saldırılarda yoğun şekilde hedef alındığı belirtiliyor.
Gazetenin incelediği kamuya açık uydu görüntüleri, okulun askeri binalardan ayrıldığı 2016 yılından bu yana bölgede önemli değişiklikler yaşandığını ortaya koyuyor. 2013 ile 2016 yılları arasında yerleşkeye ayrı bir giriş inşa edildiği görülürken, görüntülerde açık hava oyun alanları da dikkat çekiyor.
ABD Genelkurmay Başkanı General Dan Caine (Fotoğraf EPA'dan alınmıştır.)
GENELKURMAYA BAŞKANI ŞEHRİN ADINI AÇIKLAMAMIŞTI
ABD Genelkurmay Başkanı General Dan Caine ise geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin 28 Şubat'ta İran'ın güneyinde Tomahawk füzeleri kullanarak saldırılar düzenlediğini açıkladı. Caine, paylaştığı haritada Minab yakınlarında iki hedefleme simgesi gösterdi ancak şehir ismini belirtmedi.
Geçtiğimiz hafta New York Times tarafından yayımlanan bir araştırma da Pentagon'un açıklamalarının yanı sıra okul ve Devrim Muhafızları kompleksindeki çok sayıda binaya isabet eden hassas saldırılara ilişkin görsel kanıtları inceleyerek ABD'yi okula yapılan saldırıyla ilişkilendirdi. Araştırma, okul binasının muhtemelen deniz üssünü hedef alan aynı saldırı dizisi sırasında vurulduğu sonucuna ulaştı. Reuters ise ABD askeri müfettişlerinin, saldırıdan ABD güçlerinin sorumlu olduğuna inandığını bildirdi.
Görüntüler ortaya çıktı.
ABD-İSRAİL'İN İRAN'A SALDIRILARI
İsrail ve ABD, Tahran ile Washington yönetimleri arasında müzakereler sürerken 28 Şubat'ta İran'a askeri saldırı başlattı.
Vurulan okul.
İran da İsrail'in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılarla karşılık verdi.
Aileler cenazede gözyaşlarına boğuldu.
BİN 332 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
ABD-İsrail saldırılarında İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili öldü. İranlı yetkililere göre, ABD-İsrail saldırılarında 1332 kişi hayatını kaybetti.

