Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor | Saat verildi! ABD seyahatleri kısıtladı! İsrail medyası akılalmaz planı duyurdu: Bütün sistemler çökecek

İsrail'in İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da düzenlediği hava saldırısının yankıları sürmeye devam ederken, İran'ın 'misilleme' yapacağı iddia edildi. ABD basınına konuşan bir yetkili İran'ın 'intikam saldırısı' için saat verdi. Üst düzey yetkilinin açıklamaları ile istihbarat raporu basına sızdı. İran'ın saldırısına dair spekülasyonlar sürerken, İsrail basınında flaş bir iddia yer aldı. İran'ın intikam planına karşı İsrail'in "çok gizli" silahla yanıt vereceğini iddia eden Kanal 12, hayret verici planı duyurdu. Öte yandan ABD Büyükelçiliği ise vatandaşlarından İsrail'e yönelik seyahatlerini ertelemesini istedi. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 12 Nisan 2024, 11:34 Güncelleme 12 Nisan 2024, 22:06
Orta Doğu’da gerilim tırmanıyor | Saat verildi! ABD seyahatleri kısıtladı! İsrail medyası akılalmaz planı duyurdu: Bütün sistemler çökecek

İÇİNDEKİLER

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü.

Saldırıya hızlıca misillemede bulunacağını duyuran İran, olaydan ABD'yi de sorumlu tutmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, 10 Nisan'da X platformundan yaptığı paylaşımda, İran topraklarından İsrail'e saldırı düzenlenmesi halinde İran'ı hedef alacaklarını kaydetmişti.

ABD Başkanı Joe Biden da yine 10 Nisan'daki açıklamasında, olası bir İran tehdidine karşı İsrail'e "sarsılmaz" şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

Peş peşe yapılan bu açıklamaların ardından Orta Doğu'da gerilim arttı.

İran'ın 'misilleme' söylemleri üzerine İsrail tedbirlerini artırdı. Yedek güçler orduya çağırılırken sığınaklar bile hazırlandı. ABD basını ise 'intikam saldırısı' hakkında ilginç bir iddia ele aldı.

ABD Başkanı Joe Biden

İRAN SALDIRI GERÇEKLEŞTİRECEK
11 Nisan Perşembe günü The Wall Street Journal (WSJ) gazetesine konuşan ABD'li yetkili, İran'ın gelecek 24 ila 48 saat içerisinde İsrail'in topraklarına saldıracağını açıkladı.

Saldırının İran'ın kendi topraklarından İsrail'in güneyine ya da kuzeyine düzenleyeceğine işaret edildi.

"İRAN İÇİN KIRMIZI ÇİZGİ AŞILDI"
Haaretz gazetesi yazarı İsrailli askeri analist Amos Harel, Savaş Kabinesi ve Bakanlar Kurulunda geçen hafta Gazze'deki İsrailli esirler konusundan çok İran'dan muhtemel saldırıların görüşüldüğünü aktardı. "İran için kırmızı çizgi aşıldı ve İran İsrail'e karşılık verecek." öngörüsünde bulunan Harel, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in misilleme tehdidini hatırlatarak, "Görünüşe göre, askeri saldırı için tedbirler alınmış." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail merkezli "Walla" sitesi yazarlarından Avichai Haim, "İran Devrim Muhafızları'ndan üst düzey yetkililerin Şam'da öldürülmesinden bu yana İsrailliler, İran'ın cevabının geleceğini bilerek uyuyor." ifadelerini kullandı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise dün İsrail'in "en üst düzeyde hazırlık durumunda" olduğuna dikkati çekerek, "Saldırı ve savunma bakımından hazırlıklıyız." dedi. Hagari, "İran yıllardır, özellikle savaş (7 Ekim sonrası) boyunca Lübnan, Gazze, Suriye, Irak ve Yemen'deki vekil güçlerini İsrail'e saldırtmak için finanse ediyor, yönlendiriyor ve silahlandırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

GÜNLER İÇİNDE OLACAK
Hafta başında beri ABD basınında yer alan istihbarat raporlarında, İsrail'le bağlantılı hedeflere İran ya da 'vekilleri' tarafından yakın zaman içinde saldırı düzenlenebileceği ele alınmıştı.

WSJ'ye konuşan kaynak ise bu saldırının İsrail'in sınırları içinde gerçekleştirilebileceğini açıkladı. Dün konuya ilişkin konuşan ABD'li bir yetkili de İran'ın 'misilleme saldırısının' günler içinde 'muhtemelen İsrail topraklarında' olabileceğinin altını çizdi.

İRAN'DAN ABD'YE MESAJ!
Reuters haber ajansına konuşan İranlı kaynaklar ise İran'ın, Umman ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan aracılığıyla Washington'a bir mesaj ilettiğini açıkladı. İranlı kaynaklara göre, İran, İsrail'in saldırısına, gerilimi 'büyük çapta tırmandırmamayı' amaçlayan bir şekilde yanıt verecek.

TAHRAN NİHAİ KARAR ALMADI
DailyMail'de yer alan bir haberde ise; Tahran'ın henüz nihai bir karar almadığı belirtildi.

Yazıda "Saldırı planları dini liderin (Ayetullah Ali Hamaney'in) önünde ve o hala siyasi riski değerlendiriyor." ifadelerine yer verildi.

İsrail Devlet Başkanı Binyamin Netanyahu

"GERGİNLİĞİ ARTIRMAK İRAN'IN ÇIKARINA DEĞİL"
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise düzenlediği basın toplantısında İran-İsrail hattındaki gerilim hakkında açıklama yaptı. Orta Doğu'da gerginliğin artma riskinden endişe duymaya devam ettiklerini kaydeden Miller, özellikle İran'ın İsrail'e yönelik tehditlerinin endişe verici olduğunu vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın konuya ilişkin diplomasi trafiği yürüttüğünü ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanı sıra Çinli ve Suudi Arabistanlı mevkidaşları ile görüştüğünü belirten Miller, aynı zamanda Avrupalı müttefiklerle de irtibatta olduğunu kaydetti. Miller, Blinken'ın İran'a açık bir mesaj verilmesini istediğini belirterek, "Gerginliği artırmak İran'ın da bölgenin de dünyanın da çıkarına değil" ifadelerini kullandı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney

"AMERİKAN DESTEĞİNE GÜVENEBİLİRSİNİZ"
İsrail basınında yer alan haberlere göre ise ABD'den İsrail'e olası bir İran saldırısında tam destek sözü geldi. Söz konusu haberlere göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Perşembe gecesi Savunma Bakanı Yoav Gallant'a şunları söyledi: "İsrail, İsrail'i İran'dan gelecek saldırılara karşı savunmada tam Amerikan desteğine güvenebilir."

ABD'DEN İSRAİL'E TEPKİ
Diğer yandan Amerikan Washington Post gazetesinin ABD'li kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısına ilişkin uyarıda bulunmaması nedeniyle ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) hayal kırıklığına uğradığı belirtildi.

Haberde, ABD'li yetkililerin ve üst düzey Pentagon yetkililerinin, İsrail'in saldırı öncesi bilgi vermemesi nedeniyle rahatsız olduklarına ve saldırının Orta Doğu'daki Amerikan kuvvetlerine yönelik risklerin artmasına yol açtığı değerlendirmesine yer verildi.

ABD'li ve İsrailli yetkililerin, İran'ın karşı saldırısına nasıl tepki verebileceklerini yakından koordine ettikleri aktarılan haberde, ABD'li yetkililere göre Austin ve diğer üst düzey bakanlık yetkililerinin saldırının bölgedeki ABD askerleri ve çıkarlarına yönelik sonuçları dolayısıyla İsrail'in önceden kendilerini bilgilendirmesi gerektiğine inandıkları kaydedildi.

Haberde görüşlerine yer verilen bir ABD'li yetkili, Austin'in 3 Nisan'da yaptığı telefon görüşmesinde İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'a bu konuda doğrudan şikayetlerini ilettiğini söyledi.

İSRAİL'DEN İRAN'A YANIT: HAZIRLIKLIYIZ
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, İran'dan gelebilecek saldırılara karşı hazırlıklara değinerek, "Tetikteyiz ve çeşitli senaryolar için son derece hazırlıklıyız. Durumu sürekli değerlendiriyoruz. IDF'nin sahip olduğu çeşitli kabiliyetleri kullanarak saldırı ve savunmaya stratejik ortaklarımızla birlikte hazırız" açıklamasında bulundu.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari

SEYAHAT YASAĞI GELDİ
ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği, çalışanları ve ailelerinin, bölgedeki mevcut siyasi durum nedeniyle İsrail'deki büyük şehirlerin dışına seyahat etmelerini yasakladı. Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, "Son derece dikkatli olunması bakımından, ABD hükümeti (büyükelçilik) çalışanlarının ve aile üyelerinin, bir sonraki duyuruya kadar Tel Aviv, Kudüs ve Beerşeba şehirlerinin dışına seyahat etmeleri yasaktır" ifadeleri kullanıldı.

SEFERER ASKIYA ALINDI
Alman havayolu şirketi Lufthansa ise yarına kadar İran'ın başkenti Tahran'a düzenlediği seferleri askıya aldı.

İRANLI YETKİLİ İDDİALARI YALANLADI
Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Genel Müdürü Said Çalenderi, Lufthansa'nın, İran'ın başkenti Tahran'a gerçekleştirilmesi ve buradan yapılması planlanan uçuşları güvenlik sebebiyle durdurduğuna yönelik açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Çalenderi, "Sosyal medyada Lufthansa'nın İran'a uçuşlarını iptal ettiğine dair bilgiler yar aldı. Lufthansa'nın önceden planlanmış bir şekilde iptal edilmiş bir veya üç seferi bulunmaktadır. Bunun dışında iptali söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.

İranlı yetkili, Lufthansa'nın 7 Nisan Pazar gününden bu yana İran'a planlanmış uçuşlarını gerçekleştirdiğini kaydetti.

Lufthansa Hava Yolları Sözcüsü, 10 Nisan'da yaptığı açıklamada, Orta Doğu'daki mevcut durum nedeniyle şirketin, Tahran'a gerçekleştirilecek ve bu kentten yapılacak uçuşları 11 Nisan'a kadar askıya alma kararı aldığını duyurmuştu.

CAMERON'DAN İRAN'A UYARI: TANSİYONUN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN ÇALIŞMALI
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron da İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cameron ve Abdullahiyan görüşmede bölgesel gelişmeler ve iki ülke ilişkileri ele alındı.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki gelişmelerde ilerlemeler kaydedildiği belirtilirken işbirliğinin arttırılmasında mutabık kalındığı kaydedildi.

David Cameron ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görüşmede İranlı mevkidaşı Abdullahiyan'a İran'ın Orta Doğu'yu daha derin bir çatışmaya sürüklememesi gerektiğini ifade ettiğini söyledi. Cameron, "Yanlış hesaplamanın daha fazla şiddete yol açabileceğinden endişeliyim. İran, tansiyonun düşürülmesi ve daha fazla saldırının önlenmesi için çalışmalı" ifadelerini kullandı.

İSRAİL MEDYASINDAN GİZLİ EYLEM PLANI
Orta Doğu'daki gerilim devam ederken, İsrail medyasında yer alan bir haber dünya gündemine oturdu. İsrail Channel 12 televizyon kanalına bağlı haber sitesi N12, İran'ın misillemesine karşı İsrail'in "gizli" eylem planını anlattı.

Channel 12, "İran'ın füzelerle saldırması olasılığına karşı İsrail elektromanyetik saldırıya hazırlanıyor" başlıklı haberinde İsrail'in uzun yıllardır geliştirdiği teknolojiyi kaleme aldı.

"İRAN TAŞ DEVRİNE DÖNECEK"
İsrail'in "insanlar için ölümcül olmayan ancak hedef alınan ülkedeki tüm elektrik ve elektronik sistemleri devre dışı bırakabilen bir elektromanyetik saldırısı sistemini uzun süredir geliştirdiğini" aktaran N12, böyle bir saldırının İran'ı taş devrine döndüreceğini vurguladı.

N12 ayrıca, böyle bir saldırının gerçekleşmesi halinde İran'ın ekonomik olarak çökeceğini ve hatta rejim değişikliğinin dahi yaşanma ihtimalinin doğacağını iddia etti.

ABD'li uzmanlar tarafından yayınlanan bir raporda ise elektromanyetik saldırının yapılacağı bombaların yere çarpmasıyla birlikte gama ışınları yayılacağı ve ülkedeki elektriğe bağlı bütün sistemleri çökerteceği ifadelerinin yer aldığı belirtildi.

İsrail ordusunun envanterinde yaklaşık 12 seneden bu yana EMP bombaları adı altında "Scorpius" model füzeler bulunduğu biliniyor. Uzmanlar, böyle bir saldırının "bilgi sistemlerini yok etmenin yanı sıra elektrik hatlarına ve her türlü sistemi yok edebileceğini" belirtti.

ABD DENEMİŞTİ
ABD ise benzer bir saldırıyı, 1960'lı yıllarda Pasifik Okyanusu'nda denemişti. Elektromanyetik bombanın patlaması sonrası bin 450 km uzaktaki Hawaii'de yaklaşık 300 sokak lambası tahrip olmuş, alarmlar devreye girmiş ve telefon iletişim ağlarında geniş çaplı bir kesinti yaşanmıştı.

NE OLMUŞTU?
İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak." ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da İran'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv'e "sarsılmaz" şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

Fransa, bölgede tırmanan gerilim üzerine Fransız vatandaşlarının İran, Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına gitmekten kesinlikle kaçınmaları çağrısı yapılmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise "İran topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız." açıklamasını yapmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN