ABD Başkanı Joe Biden İran'a vereceği karşılığı düşünürken Tahran'dan mesaj geldi! Beyaz Saray'a tehdit gibi uyarı

Son dakika haberi! ABD Başkanı Joe Biden, Suriye-Ürdün sınırında Amerikan üssüne yapılan saldırıya nasıl karşılık vereceklerini kararlaştırdıklarını söylerken İran’dan Washington’a sert bir uyarı geldi. Yüksek alarma geçerek ABD’yi uyaran İran’ın Birleşmiş Milletler Elçisi Amir Saeid Iravani, İran’a yönelik herhangi bir saldırının cevapsız kalmayacağını söyledi ve herhangi bir saldırıya çok hızlı bir cevap verileceğini belirtti.

Giriş Tarihi 30 Ocak 2024, 19:19 Güncelleme 31 Ocak 2024, 17:37
ABD Başkanı Joe Biden İran’a vereceği karşılığı düşünürken Tahran’dan mesaj geldi! Beyaz Saray’a tehdit gibi uyarı

İÇİNDEKİLER

ABD ile İran arasında "üs" krizi devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın dün akşam yaptığı açıklamanın ardından İran'dan da Washinton'a net bir mesaj geldi.

İran lideri Ali Hamaney

İRAN'DAN WASHINGTON'A TEHDİT GİBİ MESAJ

İran, aracılar aracılığıyla ABD'ye, doğrudan İran topraklarına saldırması halinde Tahran'ın da Orta Doğu'daki Amerikan varlıklarına karşılık vereceğini ve iki tarafı doğrudan çatışmaya sürükleyeceğini söyledi.

ABD'nin Suriye'deki üssüne yapılan saldırının ardından Beyaz Saray, Tahran'ı suçlamaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın saldırıya nasıl bir karşılık vereceği ABD'nin bir numaralı gündemi iken İran'dan gelen açıklama ise gündeme damga vurdu.

ABD Başkanı Joe Biden

"SALDIRILAR CEVAPSIZ KALMAYACAK"

İran'ın Birleşmiş Milletler elçisi Amir Saeid Iravani, ülkeye yönelik herhangi bir saldırının cevapsız kalmayacağının altını çizdi.

Iravani Tahran'ın kendi topraklarına, çıkarlarına veya sınırları dışındaki vatandaşlarına yönelik herhangi bir saldırıya hızlı bir şekilde yanıt vereceği konusunda uyardı.

BIDEN İRAN'I SORUMLU TUTTU

Biden dün gece yaptığı açıklamada Amerikan üssüne yapılan saldırıdan, "silahları temin ettiği için" dolaylı olarak İran'ı sorumlu tuttuğunu söyledi ve "Orta Doğu'da daha geniş bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum, bunun peşinde değiliz." dedi.

Florida'da katılacağı seçim çalışmaları için Beyaz Saray'dan ayrılırken basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Biden, Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne düzenlenen saldırıya nasıl karşılık vereceklerini kararlaştırdıklarını söyledi.

İRAN SORULDUĞUNDA "BUNU TARTIŞACAĞIZ" DEDİ

Saldırının sorumlusu olarak İran'ı görüp görmedikleri sorusunu, "Bu saldırıyı yapan kişilere silahları sağlamaları bağlamında onları (İran'ı) sorumlu tutuyorum." şeklinde yanıtlayan Biden, saldırının İran'la doğrudan bağlantısının ortaya çıkması durumunda İran'ı doğrudan sorumlu tutup tutmayacağı sorusuna ise "Bunu tartışacağız." ifadesiyle karşılık verdi.

Biden, sözlerine, "Orta Doğu'da daha geniş bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum, bunun peşinde değiliz." diye devam etti.

ABD Başkanı Biden, Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne hafta sonu düzenlenen saldırıyla ilgili son iki günde Ulusal Güvenlik Konseyi'ni üç kez toplamış ve ülkesinin bu saldırıya nasıl karşılık vereceğini değerlendirmişti.

ABD BASINI ORDUNUN BECERİKSİZLİĞİNİ YAZMIŞTI

ABD kuvvetlerinin, 3 ABD askerinin öldüğü Ürdün-Suriye sınırındaki üsse yapılan insansız hava aracı (İHA) saldırısını, aynı anda üsse dönen başka bir ABD İHA'sı nedeniyle oluşan "kafa karışıklığından" dolayı önleyemediği belirtildi.

Wall Street Journal gazetesine konuşan ismi açıklanmayan ABD'li yetkililer, ABD üssüne yapılan ölümcül İHA saldırısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yetkililer, Suriye-Ürdün sınırındaki ABD üssüne yönelik Irak'tan fırlatılan tek yönlü İHA'nın engellenememesinin, aynı anda üsse dönmekte olan başka bir ABD İHA'sının yol açtığı kafa karışıklığından kaynaklandığı sonucuna vardıklarını belirtti.

Düşman İHA'sının hedefine yaklaşırken aynı zamanda bir ABD İHA'sının üsse dönmesinin "düşman-dost" ayrımını güçleştirdiğine dikkati çeken yetkililer, saldırı ile ilgili incelemelerin devam ettiğini kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon)

PENTAGON, ÜRDÜN-SURİYE SINIRINDAKİ İHA SALDIRISINDAN İRAN'I SORUMLU TUTTUKLARINI TEKRARLADI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 3 ABD askerinin öldüğü Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üsse yapılan insansız hava aracı (İHA) saldırısından İran'ı sorumlu tuttuklarını yineledi.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında Ürdün-Suriye sınırındaki ABD üssüne yapılan saldırıyla ilgili gelişmeleri aktardı.

Singh, saldırıda hayatını kaybeden askerlerin isimlerini William Jerome Rivers (46), Kennedy Ladon Sanders (24) ve Breonna Alexsondria Moffett (23) olarak açıklayarak, yaralı sayısının ise 40'ı geçtiğini belirtti.

Yaralı sayısının özellikle "travmatik beyin yaralanması" değerlendirmelerinin devam etmesi nedeniyle artabileceğine işaret eden Singh, saldırıda askerlerin konteyner barınaklarının isabet aldığı bilgisini paylaştı.

"KESİNLİKLE ONLARI (İRAN'I) SORUMLU TUTACAĞIZ"

Singh, saldırının arkasında İran'ın bulunduğunu bildiklerini tekrarlayarak, İran'ın ABD üslerine saldıran grupları silah ve ekipman ile desteklediğini savundu ve "Kesinlikle onları (İran'ı) sorumlu tutacağız." dedi.

İran'ın söz konusu grupları yönlendirmesi konusundaki bir soruya ise Singh, "Bu saldırıyı İran'daki liderlerin yönetip yönetmediğine dair istihbarat değerlendirmesi açısından paylaşacak daha fazla şeyim yok." şeklinde cevap verdi.

Singh, bölgede çatışmaların arttığını görmek istemediklerini ancak, son saldırının "kesinlikle tırmandırıcı" olduğunu vurgulayarak, "Biz kesinlikle bir savaş aramıyoruz ve açıkçası İran'ın da ABD ile savaşa girmek istediğini görmüyoruz." diye konuştu.

Bölgedeki ABD güçlerine yönelik 17 Ekim 2023'ten bu yana toplam 165 saldırı gerçekleştirildiği bilgisini de paylaşan Singh, bunların 66'sının Irak'ta, 98'inin Suriye'de ve en sonuncusunun da Ürdün'de olduğunu kaydetti.

Singh, bölgedeki Husilerin ve İran destekli grupların "yeteneklerini azaltmada ve belirli saldırıları gerçekleştirmelerini sekteye uğratmada etkili olduklarına inandıklarını" belirterek, "Ama gerçek şu ki dün maalesef başarılı oldular ve üç askerimizi öldürdüler. İşte bu trajedi." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden

ABD GÜÇLERİNA İHA'LI SALDIRI

ABD Başkanı Joe Biden, önceki gün ilk olarak Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamayla, ABD'nin Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne tek yönlü insansız hava aracı ile gerçekleştirilen saldırıda 3 ABD askerinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da saldırıda ayrıca 25 kişinin yaralandığını bildirmiş, daha sonra yaralananların sayısını 34 olarak güncellemişti.

Başta Biden olmak üzere ABD'li yetkililer, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tutmuş, ABD'nin seçeceği bir zaman ve yerde saldırıya karşılık verileceğini belirtmişti.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de İran'ın söz konusu saldırıyla bağlantılı olduğu iddialarını reddederek "Bölgedeki direniş güçleri karar ve eylemlerinde İran'dan talimat almıyor." ifadesini kullanmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN