Dünyanın en büyük Hristiyan Evanjelik kilisesinde tecavüz skandalı! 150 kişi yıllarca istismara uğradı: Yaşananları anlatanlara işkence

Nijerya’da 1987’de kurulan dünyanın en büyük Hristiyan Evanjelik kilisesi, taciz, tecavüz ve işkence iddiaları ile çalkalanıyor. Synagouge Church of All Nations’ın kurucusu ve dünyaca ünlü vaiz TB Joshua’nın, kilisede yaşayıp ibadet edenlere sistematik olarak tecavüz ettiği ve işkence uyguladığı ortaya çıktı. Sapkınlığın kuşattığı Orta Çağ kiliselerinden bu yana hiçbir şey değişmediğini bir kez daha gözler önüne seren iddialara göre dünyanın dört bir yanından takipçileri olan vaiz TB Joshua, kilisedeki takipçilerine yıllarca tecavüz etti, zorla defalarca kürtaj yaptırdı ve yaşananları anlatmak isteyenlere işkence uyguladı.

Giriş Tarihi 08 Ocak 2024, 16:45 Güncelleme 09 Ocak 2024, 11:52
Dünyanın en büyük Hristiyan Evanjelik kilisesinde tecavüz skandalı! 150 kişi yıllarca istismara uğradı: Yaşananları anlatanlara işkence

İÇİNDEKİLER

Dünyanın en büyük Hristiyan Evanjelik kilisesi taciz, tecavüz ve işkence kanıtlarıyla çalkalanıyor. Nijerya'da bulunan ve 1987 yılında kurulan bir Hristiyan megakilisesi olan Synagouge Church of All Nations'ın (SCOAN) kurucusu ve lideri olan Temitope Balogun Joshua'nın (TB Joshua) kilisede ibadet edenlere tecavüz ettiği ve işkence yaptığı ortaya çıktı. Orta Çağ'da manastıra kapandıktan sonra çocuklara tecavüz edip kendini kırbaçlayan papazlardan bu yana kiliselerde hiçbir şey değişmedi.

DÜNYACA ÜNLÜ TELEVİZYON VAİZİ SAPIK ÇIKTI

Sapkın vaizin kilisesinin onlarca eski üyesi, dünyaca ünlü bir televizyon vaizi haline gelen ve dünya çapında geniş bir takipçi kitlesi olan Joshua'nın tecavüz ve zorla kürtaj da dahil olmak üzere ibadet edenlere çeşitli işkenceler yaptığını iddia etti.

BBC'ye göre Lagos'taki gizli bir yerleşim yerindeki istismar iddiaları neredeyse 20 yıla yayılıyor. Synagouge Church of All Nations önce iddialara cevap vermeyi reddederken daha sonra ise asılsız olduklarını öne sürdü.

DÜNYANIN HER YERİNDEN TAKİPÇİLERİ VARDI

2021'de hayatını kaybeden Joshua, dünya çapında büyük bir takipçi kitlesine sahip sözde "karizmatik, başarılı bir televizyon vaiziydi".

TACİZ, TECAVÜZ, İSTİSMAR, İŞKENCE

Joshua ile ilgili taciz, tecavüz ve işkence iddialarını ortaya çıkarak BBC, iki yıllık bir soruşturmada elde ettiği bulguları şöyle sıraladı:

Görgü tanıkları, Joshua'nın fiziksel şiddet ve işkencenin yanı sıra, çocukları istismar ettiğini, insanları kırbaçladığını ve zincirlediğini de belirtti.

Joshua tarafından cinsel saldırıya uğradığını söyleyen çok sayıda kadın var, bunların bir kısmı ise yerleşim içinde yıllar boyunca defalarca tecavüze uğradıklarını iddia ediyor.

Joshua'nın tecavüz etmesinin ardından hamile kalan kadınlara ise zorla kürtaj yapıldığı iddia ediliyor. Öyle ki bir kadın kendisine zorla 5 kez kürtaj yapıldığını belirtiyor.

"CENNETTE OLDUĞUMUZU SANIYORDUK AMA CEHENNEMDEYDİK"

Joshua'nın kurbanlarından biri olan Rae isimli İngiliz kadın, 2002 yılında Brighton Üniversitesi'ndeki eğitimini bırakıp kiliseye alındığında 21 yaşında olduğunu belirtiyor. Rae, kilisedeki 12 yılını ise sapık Joshua'nın sözde "müritlerinden" biri olarak Lagos'taki labirent benzeri beton yerleşkede geçirdi.

BBC'ye konuşan Rae, "Hepimiz cennette olduğumuzu sanıyorduk ama cehennemdeydik ve cehennemde korkunç şeyler oluyor." dedi.

DEFALARCA İNTİHARA TEŞEBBÜS ETTİLER

Joshua tarafından cinsel saldırıya uğradığını ve iki yıl boyunca bir tür hücre hapsine maruz kaldığını söyledi. Joshua tarafından uğradığı istismarın çok yıkıcı olduğunu belirten İngiliz kadın, yerleşkede birçok kez intihara teşebbüs ettiğini belirtiyor.

150 KİŞİ ONLARCA YIL TECAVÜZE UĞRADI

Dünya çapında takipçisi olan kilisenin, Emmanuel TV adında bir Hristiyan TV kanalı ce milyonlarca izleyiciye sahip sosyal medya kanalları var. 1990'lar boyunca ve 2000'lerin başlarında Avrupa, Amerika, Güney Doğu Asya ve Afrika'dan on binlerce kişi Joshua'nın "iyileştirici mucizelerine" tanık olmak için Nijerya'daki kiliseye gitti. BBC en az 150 ziyaretçinin Lagos'taki yerleşkede bazen onlarca yıl boyunca öğrencisi olarak Joshua ile birlikte yaşadığını belirtiyor. Yani onlarca yıllık taciz, tecavüz, istismar, işkence ve tutsaklık…

MAĞDURLAR İSTİSMARI ANLATTI

İngiltere, Nijerya, ABD, Güney Afrika, Gana, Namibya ve Almanya'dan 25'ten daha fazla eski mürit BBC'ye konuştu ve 2019 yılına kadar kilisede yaşadıklarını anlattı. Joshua'nın tacizlerine, istismarına maruz kalan çoğu kişi kiliseye geldiğinde henüz ergenlik çağındaydı.

YOL PARALARINI BİLE ÖDÜYORDU

İngiltere'den gelen bazı kişilerin Lagos'a ulaşım masraflarının dahi İngiltere'deki diğer kiliselerle koordineli olarak Joshua tarafından sağlandığı belirtiliyor.

"MERDİVEN ALTI TEDAVİLER BİZİ ÖLDÜREBİLİRDİ"

Joshua mağdurlarından Namibyalı Jessica Kaimu, yaşadığı zorlu sürecin beş yıldan fazla sürdüğünü belirtiyor. Joshua tarafından ilk kez tecavüze uğradığında sadece 17 yaşında olduğunu belirten Kaimu, TB Joshua'nın daha sonra da kendisine defalarca tecavüz ettiğini ve beş kez zorla kürtaj yaptırdığını belirtiyor. Kaimu, işkence boyutundaki kürtajlar için "Bunlar merdiven altı tedavilerdi, bizi öldürebilirdi." dedi.

SAPKIN VAİZ KIRBAÇLA DÖVÜYORDU

Sapkın vaizin diğer mağdurları ise soyulduklarını, elektrik kablolarıyla ve kırbaçla dövüldüklerini ve gece uykularının rutin olarak engellendiğini belirtiyor. Öte yandan kilise çalışanlarının ise sistematik olarak susturulduğu belirtiliyor.

TECAVÜZÜ ANLATANLARA İŞKENCE EDİLDİ

Nijerya'daki bazı tanıklar ise daha önce tacize ilişkin konuştuktan ve YouTube'da Joshua'nın skandallarını yayımladıktan sonra fiziksel saldırıya uğradıklarını hatta bir kişinin vurulduğunu iddia ediyor.

BBC EKİBİNE ATEŞ AÇTILAR

Mart 2022'de kilisenin Lagos yerleşkesinin halka açık bir caddeden görüntülerini kaydetmeye çalışan bir BBC ekibine ise kilisenin güvenliği tarafından ateş açıldığı belirtildi.

BBC, ayrıca, gazeteye konuşan dört İngiliz mağdurun, kiliseden kaçtıktan sonra, yaşadıklarını İngiltere yetkililerine bildirdiklerini fakat bir işlem yapılmadığını belirtiyor.

SİLAH ZORUYLA TUTULDULAR

İngiliz bir adam ve Ema isimli eşi ise Mart 2010'da kiliseden kaçtıktan sonra, kendilerini polis olarak tanımlayan ve aynı zamanda Scoan üyesi olan adamlar tarafından silah zoruyla tutulduklarını belirtiyor. Eşinin Joshua tarafından defalarca cinsel saldırıya ve tecavüze uğradığını belirten İngiliz adam, İngiliz Yüksek Komisyonu'na ilettiğini fakat herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.

17 yaşında Scoan'a katılmak üzere İngiltere'deki Derby'den ayrılan Anneka ise BBC'ye, henüz sesini duyuramayan çok daha fazla kurban olduğunu söyledi.

EVANJELİK İMPARATOR

Sapkın vaiz Joshua, yoksulluktan kurtulduktan sonra aralarında onlarca siyasi liderin, ünlünün ve uluslararası futbolcunun bulunduğu adeta bir evanjelik imparatorluk kurdu ve Haziran 2021'de hayatın kaybettiğinde Afrika tarihinin "en etkili" papazlarından biri olarak selamlandı.

İstismar belgelerinden önce 2014'te kiliseye giden hacılara yönelik bir misafirhanenin çökmesi ile 116 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Joshua ilk kez sorgulanır hale gelmişti.