Yunan basını kritik ziyareti manşetlere taşıdı: 6 yıl sonra 6 kelimede Başkan Erdoğan'ın Atina seferi!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 yıl sonra ilk kez Yunanistan’ın başkenti Atina’ya düzenlediği resmi ziyaret, Yunan basınına damga vurdu. Ethnos gazetesi Türkiye ve Yunanistan'ın yıllar süren gerginliğin ardından yeni bir sayfa açtığına işaret etti. Yunan gazetesi Ta Nea 'Miçotakis-Erdoğan toplantısı-Anahtar kelimeler ve kodların çözülmesi' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı, ilk sayfada Yunanca ve Türkçe kelimeler sıralandı: Huzur, Ege, Azınlık, Lavrion, Kıbrıs, Lozan. Öte yandan ABD basını ise açıkça Türkiye ile Yunanistan arasındaki olumlu iklimi değiştirmek için sabotaj yapıyor.

Giriş Tarihi 07 Aralık 2023, 12:43 Güncelleme 08 Aralık 2023, 10:37
Yunan basını kritik ziyareti manşetlere taşıdı: 6 yıl sonra 6 kelimede Başkan Erdoğan’ın Atina seferi!

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 yıl sonra ilk kez Yunanistan'ın başkenti Atina'daydı.

Yunanistan ile Kıbrıs ve Adalar Denizi konusundaki anlaşmazlıkların ve had safhaya çıkan gerilimin ardından Ankara-Atina hattında ılımlı bir hava esmeye başlarken Başkan Erdoğan'ın Atina'ya düzenlediği resmi ziyaret, Yunan basınında büyük yankı uyandırdı.

MİÇOTAKİS VE ERDOĞAN'DAN BİRLİK MESAJLARI
Ülkenin en çok okunan haber portallarından "in.gr" ziyarete ilişkin yaptığı özel haberde "Miçotakis ve Erdoğan'dan birlik mesajları" başlığını kullandı.

Haberde Başkan Erdoğan'ın Atina ziyaretinin dostane bir iklimde gerçekleştiği vurgulandı.

KATHİMERİNİ: "ERDOĞAN'IN ZİYARETİNİN OLUMLU İKLİMİ 12 KLİK'TE"
Gelişmeleri televizyon kanalları canlı yayınlarla duyururken haber siteleri ziyarete ilişkin ayrıntılara yer verdi.

Kathimerini gazetesinin internet sitesinde, "Erdoğan'ın ziyaretinin olumlu iklimi 12 klik'te" başlığıyla verdiği haberde, ziyaretin olumlu atmosferinin fotoğraf karelerine yansıdığına işaret etti. Gazete, bu olumlu atmosferi yansıtan 12 özel fotoğraf paylaştı.

ETHNOS: "YENİ BİR SAYFA AÇILDI"
"CNN Greece" haber portalı ise "Erdoğan'ın Atina'daki 7 saati: Anlaşmalar ve verilen sözler" başlıklı haberinde, Başkan Erdoğan'ın Atina ziyaretini "tarihi" olarak nitelendirerek bunun her iki ülke için de olumlu değerlendirilebileceğini kaydetti.

Ethnos gazetesi ise Türkiye ve Yunanistan'ın yıllar süren gerginliğin ardından yeni bir sayfa açtığına işaret etti.

Başkan Erdoğan'ın Atina ziyaretinin uluslararası basında da önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekildi.

Yunan Devlet Televizyonu ERT, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantıları çerçevesinde yapılan anlaşmalara ilişkin ayrıntıları paylaştığı haberinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ilkbaharda Ankara'yı ziyaret etmeyi planladığının altını çizdi.

ALTI ANAHTAR KELİME

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in en geç 2024'ün Nisan ya da Mayıs aylarında Ankara'ya resmi ziyarette bulunacağını dile getiren To Vima, Erdoğan ve Miçotakis'in ayrıca Temmuz ayında ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşecek NATO Zirvesi'nde de bir araya geleceğini yazdı.

Bir başka Yunan gazetesi Ta Nea 'Miçotakis-Erdoğan toplantısı-Anahtar kelimeler ve kodların çözülmesi' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı, ilk sayfada Yunanca ve Türkçe kelimeler sıralandı: Huzur, Ege, Azınlık, Lavrion, Kıbrıs, Lozan.

Gazete iç safyada 'İyi komşuluk beyanı ve Ankara'da yeni atama' başlığını kullandı, Atina ziyaretinde kamera önünde ve arkasında neler konuşulduğunu detaylandırdı.

Başkan Erdoğan'ın ziyaretini çok sayıda haberle okurlarına aktaran Ethnos gazetesindeki başlıklardan biri, 'Ve... Birdenbire gülümsediler: Doğan umutlar ve Miçotakis-Erdoğan görüşmesinin tek 'gri' noktası' oldu. Gazete, ziyaretin Türk medyası tarafından nasıl aktarıldığını sayfasına taşıdı.

AVRUPA'DAN DESTEK ABD'DEN SABOTAJ

İngiliz the Guardian ise Başkan Erdoğan'ın, Yunan Başbakan Miçotakis ile geçmişteki tartışmaların ardından Atina'da "kazan-kazan" politikasını benimsediğini vurguladı.

Fransız France 24 ise "Yıllar süren gerilimin ardından Türkiye'den Erdoğan Yunanistan'da 'yeni sayfa' teklifinde bulundu" başlığını kullandı ve Türkiye ile Yunanistan arasında gelişen ilişkilere dikkat çekti.

ABD ise Avrupa'nın aksine Türkiye ile Yunanistan ilişkilerine karşı bir tutum sergiliyor. Örneğin, İngiliz the Guardian kazan-kazan ilişkisinin Avrupa ile ilişkileri de geliştireceğine dikkat çekerken Washington Post gazetesi ise "Türk lider Erdoğan, komşusu Yunanistan'a yaptığı 'kazan-kazan' ziyaretiyle AB ile ilişkileri gerginleştirme eğiliminde" başlıklı haberi ile süreci resmen sabote etmeye çalıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN