Son dakika: ABD'li Bloomberg'ten dikkat çeken Gazze analizi: Türkiye olmadan çözüm olmaz

Son dakika haberleri... İsrail dünyanın gözü önünde Gazze'de katliam yapıyor. ABD ise soykırıma çanak tutuyor. Katil İsrail'in savaş suçuna en yüksek sesi ise Türkiye çıkarıyor. Öyleki geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a gereken yanıt en sert şekilde verildi. Türkiye'nin tutumunu ve bölgedeki kritik rolünü ele alan ABD'li Bloomberg, "Türkiye olmadan çözüm olmaz" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 09 Kasım 2023, 10:55 Güncelleme 09 Kasım 2023, 11:02
Son dakika: ABD’li Bloomberg’ten dikkat çeken Gazze analizi: Türkiye olmadan çözüm olmaz

İÇİNDEKİLER

İsrail 34 gündür Gazze'de soykırım yapıyor. Katil İsrail ordusunun katliamında 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin çoğunluğunu ise kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Netanyahu'nun katliamına en büyük çanak tutan ülke ABD. Silahlar, savaş gemileri gönderiyor, en vahşi askerlerini eğitim için bölgede konuşlandırıyor. Hatta İsrail'in Gazze'yi bombardımana tutmasını çeşitli bahanelerle savundular.

İsrail'in katliamına en net tepki gösteren ülke ise Türkiye oldu. Başkan Erdoğan, Netanyahu'nun savaş suçlusu olması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ise ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'a tavrı, ne kadar ciddi olduğumuzu göstermiş oldu.

"HAKAN FİDAN'IN PARMAK SALLAMASI EN SERTİ OLDU"
Yaşananları manşetine taşıyan ABD'li Bloomberg, çarpıcı bir Türkiye analizine imza attı.

Bobby Ghosh'ın "Gazze'deki krizi çözmenin anahtarı Türkiye" başlıklı analizinde "Biden, Erdoğan'ı ne kadar erken ararsa o kadar iyi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Türk mevkidaşıyla yaptığı iki saatlik görüşme sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kısa açıklaması yaşanan soğukluğu gizleyemiyor. Blinken, İsrail-Hamas savaşında çözüm bulmak için çıktığı Orta Doğu turunda birçok kez parmak sallanmasına maruz kaldı. Fakat Hakan Fidan'dan aldığı parmak sallama en serti oldu" denildi.

"TÜRKİYESİZ ÇÖZÜM OLMAZ"
Öte yandan Başkan Erdoğan'ın Blinken ile görüşmemesine de dikkat çeken Ghosh, ABD'nin tavrı nedeniyle tüm bunları hak ettiğini ifade ederek "Fidan'ın azarlaması ve Erdoğan'ın terslemesi hak edilmişti. Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısı ve İsrail'in yıkıcı misillemesiyle patlak veren krize çözüm bulma telaşındaki Biden yönetimi, Türkiye'yi ihmal etti. Türkiye'nin önemli ölçüde yardımını gerektirmeyen bir çözüm olamaz ve ABD, Erdoğan'ı masaya getirmek için yoğun çaba sarf ederek kaybedilen zamanı telafi etmelidir" diye yazdı.

TÜRKİYE'NİN ORTA DOĞU'DAKİ KRİTİK ROLÜ
Başkan Erdoğan'ın başarılı diplomasisinden de bahsedilen analizde "Erdoğan, savaşın iki tarafındaki ülkelerle de resmi olarak diplomatik ilişki geçiren tek lider. Bu krizdeki iki önemli oyuncudan biri olan Katar, Hamas liderlerine ev sahipliği yapıyor ama israil ile resmi ilişkisi yok. Öte yandan Mısır'ın İsrail'le diplomatik bağı var fakat Hamas'la iletişimi yok" ifadeleriyle Türkiye'nin Orta Doğu ilişkilerindeki kritik rolüne dikkat çekildi.

ABD'nin ateşkes çağrıları için Mısır, Katar ve diğer Arap ülkelerinden yardım istediğini ve Türkiye'yi uzakta tuttuğuna dikkati çeken Ghosn, "Biden olaydan hemen sonra Erdoğan'ı aramadı ve Blinken'ın ilk ziyaret turunda Ankara şüpheli bir biçimde yoktu. Peki Biden'ın Erdoğan'la ilişkisini yeniden başlatması için çok mu geç? Pek değil. Erdoğan, krizin çözümüyle ilgili tartışmalara dahil olmak için çok istekli." dedi.