CANLI TAKİP | İşgalci İsrail Gazze'ye 24 gündür ölüm yağdırıyor! Havadan karadan denizden her yerden bombalıyor

Son dakika haberleri... Katil İsrail Gazze’ye 7 Ekim’den bu yana ölüm yağdırmaya devam ediyor. İsrail ordusuna bağlı savaş uçakları, topçular ve savaş gemileri, kuzey kesimleri başta olmak üzere Gazze Şeridi'ni gece boyunca bombaladı. Filistin'in kuzey kesimlerindeki Beyt Lahye, Cebalya, Beyt Hanun bölgeleri savaş uçakları tarafından vuruldu. Gazze’de iletişim ve interneti kesen işgalci İsrail sivil insanların bulunduğu hastanelerin çevresini de hedef almaya devam ediyor. Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları ise İsrail’in Netivot kentine füze attı. Gazze'yi işgale hazırlanan İsrail şehir merkezine doğru tanklarıyla ilerlerken Fİlistinli savaşçılar ise işgalciye karşı direniyor Öte yandan İşgalci İsrail savaş uçakları, Gazze'ye bugün düzenlendiği hava saldırısında Filistin Kızılayı'na ait tesis ve depoları vurdu. İşte, dakika dakika Gazze’de yaşananlar…

Giriş Tarihi 29 Ekim 2023, 06:32 Güncelleme 30 Ekim 2023, 22:25
CANLI TAKİP | İşgalci İsrail Gazze’ye 24 gündür ölüm yağdırıyor! Havadan karadan denizden her yerden bombalıyor

İÇİNDEKİLER

Soykırımcı İsrail, ABD'nin kesintisiz desteğinin gölgesinde Gazze'de soykırım yapmayı sürdürüyor.

AHaber CANLI YAYIN

Sivilleri ve yerleşim yerlerini günlerdir aralıksız fosfor bombalarıyla vuran gözü dönmüş Tel Aviv, Gazze'de bulunan hastanelere bile saldırdı. Geçtiğimiz günlerde El Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef alan kalleş saldırıda aralarında çocuk ve kadınlarında bulunduğu 500 Filistinli şehit düştü.



GAZZE'DE SON DURUM
İşgalci İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildi.

Katil İsrail ordusu, hava saldırılarının artırdığını ve kara operasyonlarını genişleteceğini duyurdu.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.

KATİL İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARI
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

İsrail'in 24 gündür yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısı 301 artarak 8 bin 306'ya yükseldi.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 111 Filistinlinin öldüğü, 1900'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Çatışma bölgelerinde, çoğu İsrail bombardımanında 25 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 46 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi'nden 6, Hamas'tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

CUMA GECESİ BOMBA YAĞDI: 7 EKİM'DEN BU YANA EN ŞİDDETLİ SALDIRILAR
İşgalci İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne Cuma gecesi 7 Ekim'den bu yana en şiddetli hava saldırılarını düzenledi. Gazze'ye karadan bombardımana tutulurken ağır çatışmalar yaşandı.

Gazze'nin her bölgesini hedef alan İsrail saldırıları, gece bölgenin kuzeyinde yoğunlaştı. İsrail ordusu, ilk olarak akşam saatlerinde obüs saldırılarıyla Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun Mahallesi'ne yoğun saldırılar gerçekleştirdi. Obüs saldırılarının ardından işgalci İsrail ordusu Beyt Hanun başta olmak üzere Gazze'nin kuzeyine yoğun hava saldırısı başlattı.

İşte dakika dakika yaşananlar...

22:11 İSRAİL TELEVİZYONU GAZZE'DE ÖLDÜRÜLEN ÇOCUKLARI "TERÖRİST" OLARAK SAYDI
Kanal 14'ün internet sayfasında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını gösteren infografik yayımladı.

İsrail saldırılarında öldürülen veya yaralanan Filistinlilerin sayısı, düzenlenen saldırıların toplamı ve vurulan binaların toplamı gibi bilgilerin yer aldığı infografikte, İsrail saldırılarında yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısının gösterildiği bölümde, "ortadan kaldırılan terörist" ibaresine yer veriliyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de düzenlediği saldırılarda, 3 bin 457'si çocuk, 2 bin 136'sı kadın olmak üzere 8 bin 306 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

21:55 İsrail uçakları, Gazze'nin farklı bölgelerine yoğun hava saldırıları düzenliyor.

21:46 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İsrail'in Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesini bombalamasına ilişkin, "Ülkemizin Gazze'de kurduğu kanser hastanesinin hizmetine devam edebilmesi için harekete geçileceğinden hiç şüphe duyulmamalı. Bir hastanenin çevresinde bile hareket eden her şeyi bombalayanlar, insanlık vicdanının mahkemesinde bunun hesabını vermeye kendilerini hazırlamalıdırlar." ifadesini kullandı.

21:44 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: "Yüz binlerce masum insanın ayrım gözetmeksizin öldürüldüğü Gazze Şeridi'nde yaşanan korkunç olayların hiçbir haklı gerekçesi olamaz" ifadelerini kullandı.

19.15 TÜRK-FİLİSTİN DOSTLUK HASTANESİ, BOMBALANDI


Gazze'deki sağlık idaresine ait Türk-Filistin Dostluk Hastanesi, İsrail savaş uçaklarının hastanenin üçüncü ve son katını bombalayarak ağır hasara yol açtığını bildirdi.


BAŞKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN TALİMATIYLA FİLİSTİN MAKAMLARINA DEVREDİLMİŞTİ.
Öte yandan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gazze'de inşa edilip modern tıbbi ekipmanlarla donatılan hastane Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Kovid-19'la mücadele için Filistin makamlarına devredilmişti.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN TALİMATI İLE GAZZE'DE HASTANE İNŞAATI ÇALIŞMALARI BAŞLATILMIŞTI
2010'da Başkan Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Gazze İslam Üniversitesi Mütevelli Heyetince yapılan ziyaret esnasında Gazze'de üniversiteye bir eğitim-araştırma hastanesi yapılması talebi gündeme gelmişti.

Başkan Erdoğan da Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'nin yapımı konusunda TİKA'yı talimatlandırdı ve 2011 yılında çalışmalara başlanmıştı.

Gazze İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi yerleşkesinde inşa edilmeye başlanan hastane, uygulan ambargo ve 2012 ile 2014'teki Gazze savaşlarının yol açtığı mal ve insan hareketliği kısıtlanması nedeniyle ancak 2017'de tamamlandı.

İsrail'in uyguladığı ağır abluka ve ambargo koşulları altında yapımı tamamlanan hastanenin modern tıbbi ekipmanla donatılması TİKA aracılığıyla bir Türk firması tarafından gerçekleştirildi.

FİLİSTİN'İN EN BÜYÜK VE EN MODERN HASTANESİ
Toplamda 33.400 metrekare kapalı alandan oluşan hastane, birbiri ile bağlantılı 8 blok, 4 ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, laboratuvarlar ve 180 odadan oluşuyor. Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi sadece Gazze'nin değil, Filistin'in en büyük ve en modern hastanesi konumunda.

TİKA yarıca Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki 40 bin nüfuslu Tubas bölgesinin ilk hastanesi olma özelliği taşıyan Tubas Türk Hastanesi, 2012'de tamamladı. Tıbbi donanımın sağlanmasıyla 2014'te hizmete girdi.




18:20 FİLİSTİN KIZILAYI'NA AİT DEPOLAR BOMBALANDI

İşgalci İsrail savaş uçakları, Gazze'ye bugün düzenlendiği hava saldırısında Filistin Kızılayı'na ait tesis ve depoları vurdu. Saldırı sonrası tesis ve depolar kullanılamaz hale geldi.

İSRAİLLİ ESİRLERDEN BİBİ'YE MESAJ VAR

16.04 El-Kassam Tugayları: Bir takım İsrailli tutuklular Netanyahu'ya ve İsrail hükümetine mesaj gönderdi. İsrailli esirlerin mesajı şu şekilde:

Binyamin Netanyahu Merhaba, 23 gündür Hamas esaretindeyiz... Dün tutukluların ailelerine yönelik bir basın toplantısı vardı ve biliyoruz ki ateşkes olması gerekiyordu, sizin de bizi serbest bırakmanız gerekiyordu, bizi kurtarmalıydınız. Ancak 7 Ekim'de neden olduğunuz "başarısızlık" nedeniyle, hiçbir askerin orada olmaması, kimsenin bize gelmemesi ve burada kimsenin bizi savunmaması nedeniyle sizin siyasi, güvenlik ve askeri başarısızlığınızın acısını yaşıyoruz. Bizler masum ve saf vatandaşlarız, bir devlete vergi ödeyen vatandaşlarız. Esaret altındayız. Bizi öldürüyorsunuz. Hepimizi öldürmek mi istiyorsunuz? Ordunun bizi öldürmesini mi istiyorsunuz? Herkesi katlettiğiniz yeterli değil mi? İsrail vatandaşlarının öldürülmesi size yetmiyor mu? Bizi hemen kurtarın. Onların vatandaşları ve mahkumlarını hemen (Filistinlileri kastediyoruz). Bizi serbest bırakın. Herkesi serbest bırakın, ailelerimizin yanına dönmeyi hak ediyoruz, hemen şimdi.

HAMAS'TAN UYARI: İSRAİL YENİ HASTANE KATLİAMINA HAZIRLANIYOR

Hamas, soykırımcı İsrail'in Kudüs Hastanesi'nde yeni bir katliam yapmayı planladığı konusunda uyarıda bulundu. Hamas'ın dünyaya çağrısı şu şekilde:

"Tüm dünyayı sorumluluk almaya, çocuklarımıza ve savunmasız sivillere yönelik saldırıyı durdurmaya çağırıyoruz.

Siyonist işgalin Kudüs Hastanesi personelinden hastaları ve yaralıları derhal tahliye etmesini istemesi, yaklaşık 14.000 kişinin hastane içinde barındığı göz önüne alındığında, oradaki insanlara karşı korkunç bir katliamın başlangıcıdır. Ancak İsrail savaş uçakları, personeli ve hastaları korkutmak amacıyla hastanenin çevresini bombalamaya devam etti.

Siyonist düşmanın hastaneleri boşaltma yönündeki sürekli tehditleri ve Gazze Şeridi'ndeki başta hastaneler, okullar, camiler ve kiliseler olmak üzere sivil tesisleri hedef alması karşısında, uluslararası topluma ve hükümetlerarası kuruluşlara hastaneleri korumak için acil eyleme geçme çağrısında bulunuyoruz. Bu sağlık tesisleri, halihazırda abluka altındaki Gazze'de kalan tek tesislerdir ve orada iki milyondan fazla Filistin vatandaşının hayatına hizmet etmektedir. Onları da İsrail'in cami ve kiliseleri kasıtlı olarak hedef almasına son vermek ve uluslararası normlara ve yasalara saygı göstermek için müdahale etmeye çağırıyoruz."

15.16 İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Hamas'a 'destek' nedeniyle Filistin Yönetimi fonlarını dondurdu. İsrail medyasına göre Bezalel, Netanyahu'ya yazdığı mektupta, "Maliye Bakanlığı'na bu ay ödeme transferini durdurması talimatını verdiğimi size bildirmek isterim." ifadelerini kullandı.

İsrail, Filistin Yönetimi adına vergi topluyor ve elektrik, su gibi hizmet giderleri düşüldükten sonra transferler aylık olarak yapılıyor.

15.00 El Cezire, Gazze'de yoğun dumanların görüldüğünü ve İsrail'in sivillerin evlerine beyaz fosfor kullanarak hava saldırıları düzenlediğini bildirdi.

14.51 İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Avichay Andraee, Gazze'de kara operasyonuna devam ettiklerini bildirdi.

13.43 İsrail'in 24 gündür yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısı 301 artarak 8 bin 306'ya yükseldi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Şifa Hastanesi yakınında düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

Kudra, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısının 3 bin 457'si çocuk, 2 bin 136'sı kadın olmak üzere 8 bin 306'ya, yaralananların sayısının ise 21 bin 48'e yükseldiğini söyledi.

İsrail saldırıları nedeniyle 25 hastanenin hizmet dışı kaldığını, 25 ambulansın da hedef alındığını kaydeden Kudra, İsrail'in hasta ve yaralıları kurtarma görevini yerine getirememesi için ambulansları kasıtlı şekilde hedef aldığını, yardım hareketliliğini felce uğrattığını vurguladı.


İŞGAL TANKLARI GERİ ÇEKİLMEK ZORUNDA KALDI

12.56 Gazze'deki Hamas hükümet ofisi başkanına göre, Gazze Şehri'nin eteklerine yaklaşan İsrail tankları geri çekildi. "Gazze Şeridi'ndeki yerleşim bölgelerinde kesinlikle herhangi bir kara ilerlemesi yok. Selahaddin Caddesi'nde yaşananlar işgal ordusuna ait birkaç tank ve bir buldozerin saldırısıydı" ifadelerini kullanan Hamas Hükümet Odfisi Başkanı "Bu araçlar Selahaddin Caddesi üzerinde iki sivil aracı hedef aldı ve direniş onları geri çekilmeye zorlamadan önce caddeyi buldozerlerle yıktı. Şu anda Selahaddin Yolu üzerinde işgal ordusuna ait herhangi bir araç bulunmuyor ve yoldaki vatandaş hareketleri normale döndü." açıklamasını yaptı.

12.55 Kassam Tugayları Gazze Şeridi'nin doğusunda bulunan İsrail'deki Nirim Yahudi yerleşimine havan topu saldırısı düzenlediğini duyurdu. Savaşçılarının Aşdod şehrine de roket saldırısı düzenlediğini söyleyen Kassam Tugayları, bir İsrail insansız hava aracını Mutabar füzesi ile vurduklarını duyurdu.

İŞGAL TANKLARI GAZZE'YE DOĞRU İLERLİYOR

12.26 İşgaci İsrail tanklarının ilerlemeye devam ettiği Gazze'de iletişim yeniden kesildi. Hem telefon hem de internet hizmetleri devre dışı bırakıldı.

12.22 Hamas'ın Gazze'deki sözcüsü Hazem Kasım, İsrail tanklarının Gazze şehrinin dış mahallelerine yaklaştığına dair haberleri doğruladı. El Cezire'ye konuşan Kasım, "Filistin direnişi Salah El Din Caddesi'ndeki İsrail tanklarına saldırdı" dedi. İsrail tanklarının daha önce hava saldırılarıyla Gazze'nin güneydoğusundaki bir bölgeyi yok ettikten sonra işgal ettiğini hatırlatan Kasım, "Filistin direnişi, İsrail'in kara işgali girişimlerine karşı her zaman hazırdır." dedi.

12.18 El Kassam Tugayları, Han Yunus'ta İsrail'e ait bir insansız hava aracını "Mutabbar" füzesiyle hedef aldı.

12.04 El Cezire'ye göre Filistinli savaşçılar, Gazze şehrine girmeye çalışan İsrail güçleriyle çatışıyor. İsrail ordusu Gazze şehrini kısmen kesmeyi ve Şeridi'nin kuzeyini güneyden ayırmayı başardı. İsrail güçleri Gazze'yi tamamen izole etme amacıyla kara saldırılarını genişletmeyi planlıyor.

12.00 AFP, İsrail tanklarının Gazze şehir merkezindeki Zeytun Mahallesi'ne doğtu ilerlediğini bildirdi.

11.38 İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze Şeridi'nde son 24 saatte yaklaşık 600 hedefin vurulduğunu duyurdu. Açıklamada, "IDF askerleri, Gazze Şeridi'ndeki 'Ezher' Üniversitesi bölgesinde silahlı teröristleri ve bir tanksavar füzesinin fırlatılmak üzere olduğunu tespit etti. Savaş uçağı bölgeye yönlendirildi. Aralarında silah depoları, Hamas militanlarının saklanma ve toplanma yerleri ile tanksavar mevzilerinin de bulunduğu yaklaşık 600 hedef vuruldu" ifadeleri kullanıldı.

11.38 Filistinli kaynaklar, İsrail tanklarının Gazze Şeridi'nin içinden dikey olarak geçen Salah al-Din Caddesi'ne yönelik saldırılarının ardından Gazze Şeridi'ni ikiye böldüğünü söyledi. Görgü tanıklarına göre İsrail tankları, Gazze şehrinin sınırına girerek savaşın yıktığı Filistin topraklarının kuzeyinden güneyine uzanan önemli bir yolu kesiyor.

11.29 İsrail'in boşalılması için uyarıda bulunduğu ve çevresini bombaladığı Kudüs Hastanesi'nin personeli, İsrail'in aralıksız saldırıları nedeniyle hastaların nakledileceği hastanelerin bulunmadığını belirtiyor. Tek bir salonda 2 bin kişinin bulunduğu hastanenin müdürü, hastaların çoğu yaşlı ve engelli olduğu için tahliyenin imkansız olduğunu söyledi, ayrıca, diğer hastanelerdeki yoğun bakım üniteleri kapasitelerinin üzerinde olduğu için yoğun bakımdaki hastaların başka hastanelere nakledilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

BİNLERCE ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

11.15 Save the Children, son üç haftada Gazze'de öldürülen çocukların sayısının, 2019'dan bu yana her yıl dünya çapındaki çatışmalarda ölenlerin toplamından daha fazla olduğunu söyledi. Save the Children'ın açıkladığı rakamlara göre 7 Ekim'den bu yana Gazze'de en az 3 bin 324, işgal altındaki Batı Şeria'da ise 36 çocuk hayatını kaybetti.

Save the Children, BM Genel Sekreteri'nin çocuklar ve silahlı çatışmalarla ilgili raporlarına göre, 2022'de 24 ülkede toplam 2.985, 2021'de 2.515 ve 2020'de 2.674 çocuğun öldürüldüğünü söyledi.

11.14 Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları'nın İsrail'in güneyindeki Netivot şehrine düzenlenen roket saldırısında iki ev yoğun hasar gördü. İsrail medyası, üç roketin ardından ölü ve yaralı olmadığını bildirdi.

10.35 BM Güvenlik Konseyi'nin bugün toplanması ve İsrail'in Gazze'deki büyük operasyonunun yanı sıra sahadaki vahim insani durumu tartışması planlanıyor.

BMGK daha önce biri ABD, biri Rusya ve Çin tarafından veto edilmiş, ikisi de minimum dokuz "evet" oyu alamayan dört karar taslağını reddetmişti.

Cuma günü, BM Genel Kurulu 120'ye karşı 14 oyla ve 45 çekimser oyla, düşmanlıkların sona ermesine yol açacak insani ateşkes çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.

10.15 Hizbullah, güney Lübnan üzerinde İsrail'e ait bir insansız hava aracını karadan havaya füzeyle düşürdüğünü açıkladı. Açıklamada, insansız hava aracının sınırdan yaklaşık 5 kilometre uzaktaki Hiam yakınında vurulduğu ve İsrail topraklarına düştüğünün görüldüğü belirtildi.

İki güvenlik kaynağı Reuters haber ajansına, Hizbullah'ın ilk kez bir İsrail insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurduğunu söyledi.

10.12 El Kassam Tugayları, işgal altındaki Netivot'a füze saldırısı düzenlediklerini bildirdi.

10.08 İsrail hava saldırıları Kudüs Hastanesi'nin bulunduğu Gazze-Tel Al-Hawa bölgesinde devam ediyor.

09.59 İşgal altındaki Batı Şeria'nın Silwad kasabasında Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

09.35 İsrail, hava saldırıları ile Suriye'deki iki askeri karakolu hedef aldı. Suriye devlet televizyonu, İsrail hava saldırılarının güneybatıdaki Daraa kentindeki iki askeri karakolu hedef aldığını belirtti.

09.30 İŞGALCİLER KARA OPERASYONLARINI GENİŞLETMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Katil İsrail ordusu, askerlerin, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde "kara operasyonlarını genişletmeye" devam ettiğini duyurdu.

İsrail, uluslararası kamuoyundan gelen ateşkes çağrılarına rağmen Gazze'ye yönelik 7 Ekim'de başlattığı saldırıları şiddetlendirerek artırmaya devam ediyor.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, askerlerin, Gazze'de gece boyunca "kara operasyonlarını" sürdürdüğü ifade edildi.

Operasyonlar sırasında İsrail güçleri ile Filistinli gruplar arasında çatışmalar yaşandığı ve Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kasaam Tugayları'nın "birçok üyesinin" öldürüldüğü aktarıldı.

İsrail ordusu, 27 Ekim'de Gazze Şeridi çevresindeki kara birliklerinin "faaliyetlerinin genişletileceğini" duyurmuştu.

Bu duyurunun ardından İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik saldırılarını şiddetlendirmişti.

İsrail yönetimi, henüz resmi olarak kara operasyonunun başladığını duyurmasa da orduya ait çok sayıda tankın dün Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun Mahallesi yakınında yer alan tarım arazilerine konuşlandırıldığı görülmüştü.

İŞGACİ İSRAİL'DEN CENİN'E BASKIN
09.06 Soykırımcı İsrail askerleri iki iş makinesi ve 100 askeri araçla işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin şehrine baskın düzenledi. İsrail baskınında
4 Filistinli öldürüldü, 5 Filistinli ise yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı baskında hayatını kaybeden Filistinlilerin 25 yaşındaki Emir Abdullah Şorbaci, 28 yaşındaki Navras İbrahim Bacavi, 27 yaşındaki Viam el-Hanun ve 23 yaşındaki Musa Ceyarin olduğunu bildirdi.

Açıklamada, yaralanan 5 Filistinliden 2'sinin durumunun ağır olduğu kaydedildi.

Cenin'deki İbni Sina Hastanesi'ni abluka altına alan İsrail ordusu, insansız hava araçlarının keşif uçuşları eşliğindeki baskın sırasında Filistinlilerin direnişiyle karşılaştı.Hastanenin çevresindeki binaların çatısına yerleştirilen İsrailli keskin nişancılar, Filistinlilere ateş açtı.

İsrail ordusunun beraberindeki iş makinelerinin kentin çeşitli bölgelerinde yollara ve altyapıya zarar vermeyi sürdürdüğü aktarıldı. İsrail güçlerine ait araçla ezilen Filistinli bir gencin İbni Sina Hastanesi'ne, İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu yaralanan iki gencin de Razi Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi.

GECE BOYUNCA BOMBALADI
07:20
İsrail ordusuna bağlı savaş uçakları, topçular ve savaş gemileri, kuzey kesimleri başta olmak üzere Gazze Şeridi'ni gece boyunca bombaladı.

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, kentin kuzey kesimlerindeki Beyt Lahye, Cebalya, Beyt Hanun bölgeleri savaş uçakları tarafından vuruldu.

Savaş uçaklarının yoğun bombardımanının yanı sıra Beyt Lahye ve Cebalya'nın doğu kesimleri topçu atışlarına maruz kaldı.

BM: 33 YARDIM KAMYONU GAZZE'YE GİRDİ
06.51 BM'nin insani yardım kuruluşu OCHA, su, gıda ve tıbbi malzeme taşıyan 33 kamyonun Pazar günü Mısır ile Refah sınır kapısından Gazze'ye girdiğini duyurdu. OCHA Pazartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, 'Bu, sınırlı teslimatların yeniden başladığı 21 Ekim'den bu yana en büyük insani yardım teslimatı' dedi.

KANSER TEDAVİSİNİN YAPILDIĞI HASTANEDE HASAR MEYDANA GELDİ
Gazze'nin kuzeybatısındaki Cela ve Nas mahallelerine birçok hava saldırısı düzenlenirken, kentin orta kesimlerindeki Megazi ve Han Yunus'un doğusu top mermilerinin hedefi oldu.

Han Yunus'ta Ebu Siydu ailesinin evi, Mısır sınırındaki Rafah'ın doğusu ve batısındaki iki ev İsrail savaş uçakları tarafından vuruldu.

Saldırılarda ölen ve yaralananların olduğu belirtilirken, bunlara ilişkin sayı verilmedi.

Ayrıca, Gazze'deki Kudüs Hastanesi ve kentteki tek kanser tedavisinin yapıldığı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi çevresine yönelik bombardımanlar nedeniyle hastanelerde hasar meydana geldi.

02:56 Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, İsrail'in düzenlediği saldırılar nedeniyle hasar gördü
Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin, İsrail savaş uçakları tarafından düzenlenen saldırılar sebebiyle hasar gördüğü belirtildi.

Hastane Müdürü Dr. Subhi Sekkik, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail işgal güçlerinin, çevresini defalarca hedef almasından dolayı hastanede ciddi hasar meydana geldiğini bildirdi.

Gazze'deki kanser hastalarına yönelik tek hastanenin Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi olduğunu kaydeden Sekkik, hastanenin korunması ve İsrail saldırılarının durdurulması için Türkiye'den yardım istedi.



02: 40 CEZAYİR CUMHURBAŞKANI TEBBUN: "GAZZE'DE YAŞANANLAR TAM BİR SAVAŞ SUÇUDUR"
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Filistinlilerin terörist olmadıklarını, vatanlarını savunduklarını ve Gazze'de yaşananların tam bir savaş suçu olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tebbun, başkent Cezayir'in güneyindeki Celfe kentinde bölge halkıyla gerçekleştirdiği buluşmada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cezayir devlet televizyonu tarafından naklen yayınlanan buluşmada Tebbun, "Gazze'de yaşananlar tam bir savaş suçudur." dedi.

İsrailli ve Batılı liderlerin Filistinli direnişçileri terörist olarak nitelemelerini reddeden Tebbun, "Filistinler terörist değiller, zira onlar kendi vatanlarını ve haklarını savunuyorlar." ifadesini kullandı.

01:38 İSRAİL ENDONEZYA HASTANESİ ÇEVRESİNİ BOMBALADI
İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği yoğun saldırılarda Endonezya Hastanesi çevresinin bombalandığı, saldırılarda ölü ve yaralıların olduğu, sivillerin evlerinin zarar gördüğü belirtildi.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliye Kampı'ndaki saldırılarında El Hoca bölgesindeki El Halabi ailesinden yaralı bir bebek ve kalbi duran bir yaralı Endonezya Hastanesi'ne getirildi.



00:30 GAZZE'NİN KUZEY KESİMİNDEKİ BAZI BÖLGELERDE İNTERNET ERİŞİMİ KESİLDİ
Filistin telekomünikasyon şirketi Jawwal'in Gazze Şubesi, kentin kuzey kesimindeki bazı bölgelerde internet erişimi ve iletişimin kesildiğini duyurdu.

Jawwal'in Facebook sayfasından yapılan yazılı açıklamada, Şeyh Rıdvan bölgesindeki ana jeneratörün arızalanması sonucu internet erişimi ve iletişimde kesinti yaşandığı kaydedildi.

29 EKİM'DE YAŞANANLAR

22:42 KUDÜS HASTANESİ'NİN BAZI BÖLÜMLERİNDE HASAR OLUŞTU
İsrail savaş uçaklarının sürekli olarak Kudüs Hastanesi yakınlarını kasıtlı hedef alması sonucu hastanenin bazı bölümlerinde hasar oluştu.

İşgalci İsrail güçlerinin, daha önce bombalama tehdidinde bulunduğu Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nin çevresini yine yoğun şekilde hedef aldığını duyurdu. Bombardımanın, hastanenin bazı bölümlerinde ciddi hasara yol açtığı ve oluşan yoğun dumanın hastaların nefes almasını zorlaştırdığı kaydedildi.

22:27 İSRAİL'DEN ACİL KODLU ÇAĞRI
Katil İsrail ordusu: "Gazzelilerin güneye doğru geçmeleri için acil çağrı yapıyoruz"

21:40 Fransa Dışişleri Bakanlığı: "(Yahudi) Yerleşimcilerin, Filistinlilere yönelik şiddeti artıyor. Bu kabul edilemez ve derhal sona ermeli."

21:28 Fransa Cumhurbaşkanı Macron: "Gazze halkını korumak için insani ateşkes çağrımı yineliyorum."

19:56 GAZZE'DEKİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: İSRAİL'İN GAZZE'YE SAVAŞI HOLOKOST'U BİLE GERİDE BIRAKTI
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm, düzenlediği basın toplantısında, Gazze Şeridi'nde hastanelerdeki jeneratörlerin ve su arıtma santrallerinin çalışması, fırınların, ambulansların, sivil savunma ekiplerinin hizmet verebilmesi için acilen akaryakıta ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Bezm, İsrail'in, Holokost'u bile geçen savaşta hala Gazze Şeridi'nde elektrik ve içme suyunu kesmeyi, akaryakıt, ilaç ve gıda yardımlarını engellemeyi sürdürdüğünü belirtti.

İsrail'in gelen yardımların Filistinli direniş gruplarına gittiği yönündeki iddialarının doğru olmadığını vurgulayan Bezm, İsrail'in gülünç iddialarının kimseyi inandıramayacağını söyledi.

Bezm, "Buradaki tehlikeli insani durumları değerlendiren, Gazze'de faaliyet gösteren uluslararası kurumlardır ve onlar da işgalcilerin suçlarının yol açtığı felaket konusunda fikir birliğine varmışlardır." dedi.

İsrail'in Gazze'deki halka karşı işlediği suçları gerekçelendirmek için yalanlar ortaya attığını kaydeden Bezm şunları kaydetti:

"İsrail'in Gazze'yi dünyadan izole etmeye yönelik her türlü tanımı aşan suçları, onu kan ve katliam üzerine kurulu bu oluşumun vahşetini fark eden tüm dünya halkları arasında yalnızlaştırdı."

Mısır'a da seslenen Bezm, insanlıktan yana bir tavır alarak insani yardımların girişi için Refah Sınır Kapısı'nı açma çağrısında bulundu.

19:10 İsrail'in Lübnan'a yönelik İHA saldırısında 2 kişi yaralandı
İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde, insansız hava aracı (İHA) ile düzenlediği saldırıda 2 sivilin yaralandığı belirtildi.

Lübnan'ın resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgelerine yönelik düzenlediği saldırı hakkında bilgi verildi.

İsrail'e ait İHA'nın ülkenin güneyindeki Meys el Cebel beldesindeki motosikletli 2 kişiye saldırı düzenlediği kaydedildi. İHA saldırısında 2 kişinin yaralandığı ifade edildi.

15.44 El Kassam Tugayları: Gazze'nin kuzeybatısına giren siyonistlerin zırhlı araçlarını havan toplarıyla bombalıyoruz.

15.40 İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana düzenlediği en yoğun saldırılardan birini gerçekleştiriyor.

15.06 Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in Gazze'deki Kudüs Hastanesini bombalama tehdidiyle ilgili olarak derin endişe duyduklarını açıkladı.

14.50 SINIRI GEÇEN KATİL İSRAİL TANKLARI, GAZZE'NİN KUZEYİNE KONUŞLANDIRILDI

Sınırı geçen katil İsrail ordusuna ait tanklar, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun Mahallesi yakınındaki tarım arazilerine konuşlandırıldı.

İsrail'in yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'ye yönelik saldırıları, 23. gününde de şiddetlenerek devam ediyor.

Gece boyunca Gazze'de 450'den fazla yeri hava saldırılarıyla vuran İsrail ordusu, sabah saatlerinden itibaren de obüs ve tank atışlarıyla Gazze'nin kuzeyini bombalıyor.

İsrail uçakları da Gazze'nin kuzeyine hava saldırılarını sürdürüyor.

İsrail'in Sderot şehrinde bulunan, İsrail ordusunun tanklarını Gazze'nin kuzeyinde konuşlandırdığını bildirdi. AA muhabiri, sınırın karşı tarafında bulunan tankların Gazze'nin kuzeyinde bulunan Beyt Hanun Mahallesi'nin hemen yanındaki tarım arazilerine yerleştirildiğini belirtti.

İsrail ordusu, cuma günü yaptığı açıklamada kara birliklerinin Gazze çevresindeki "faaliyetlerini genişleteceğini" duyurmuştu.

Bu açıklamanın ardından İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyi başta olmak üzere bölgeye havadan, karadan ve denizden saldırılarını şiddetlendirmişti.

13:51 Soykırımcı İsrail'in 23 gündür yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde ölenlerin sayısı, 302 artarak 8 bin 5'e yükseldi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, düzenlediği basın toplantısında, Gazze'de son 24 saatte 302 kişinin daha öldürüldüğünü belirtti.

Kudra, İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana Gazze'de öldürülenlerin sayısının 3 bin 342'si çocuk, 2 bin 62'si kadın olmak üzere 8 bin 5'e, yaralı sayısının 20 bin 242'ye yükseldiğini söyledi.

13.01 İşgalci İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde yolcu otobüsünü hedef aldığı saldırıda, ölen ve yaralananların olduğu bildirildi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde 10. Cadde'de sivilleri taşıyan bir otobüsü bombaladığı kaydedildi.

Açıklamada, saldırıda ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde yolcu otobüsünü hedef aldığı saldırıda, ölen ve yaralananların olduğu bildirildi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde 10. Cadde'de sivilleri taşıyan bir otobüsü bombaladığı kaydedildi.

Açıklamada, saldırıda ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.

12.56 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail güçlerinin, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeybatısındaki Beyt Lahiya beldesine düzenlediği saldırı girişimini püskürttüklerini duyurdu.

Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, "Düşman (İsrail) Gazze Şeridi'nin kuzeybatısındaki Beyt Lahiya beldesine saldırı girişiminde bulundu." denildi.

Kassam Tugaylarının İsrail güçlerini fark etmesinin ardından çatışma çıktığı kaydedilen açıklamada, İsrail güçlerine "Yasin 510" roketi ve keskin nişancılarla müdahale edildiği ve bazı askeri araçların zarar gördüğü belirtildi. Açıklamada, İsrail güçlerinin püskürtüldüğü olayda 1 İsrailli subayın ağır yaralandığı, 1 askerin de hafif yaralandığı ifade edilerek, çatışmaların bazı noktalarda devam ettiği kaydedildi.

İsrail ordusu, biri subay 2 İsrail askerinin yaralandığını duyurmuştu.

Rütbesi belirtilmeyen subayın atılan havan mermisi nedeniyle ağır yaralandığı ifade edilen açıklamada, bir askerin de Gazze'nin kuzeyindeki çatışmada hafif yaralandığı belirtilmişti.

11.45 Filistin Kızılayı: İsrail güçleri Gazze'deki Kudüs Hastanesi'ni bombalayacakları tehdidinde bulunarak acilen boşaltmamızı istedi. Sabahtan bu yana hastanenin çevresi vuruluyor.



02:32 BAE, İSRAİL'İN KARA OPERASYONLARIYLA İLGİLİ BMGK'Yİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail'in Gazze'ye dönük kara operasyonlarını genişleteceği yönündeki açıklamalarının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

Konuya ilişkin açıklama, BAE'nin BM misyonunun X sosyal medya hesabından yapıldı.

Açıklamada, BAE'nin, İsrail'in Gazze'ye dönük kara operasyonlarını genişleteceği yönündeki açıklamaları ışığında BMGK'yi en kısa zamanda acil toplantıya çağırdığı ifade edildi.

İsrail ordusu daha önce, hava saldırılarını artırdığını ve kara operasyonlarını genişleteceğini duyurmuştu. BMGK'de son olarak 25 Ekim'de, ABD ve Rusya'nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin sundukları iki ayrı karar tasarısı karşılıklı olarak veto edilmişti.

ABD'nin veto edilen karar tasarısında "Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği terör saldırıları şiddetle kınanırken" ülkelerin meşru müdafaa hakkı bulunduğuna işaret edilmişti.

Rusya'nın reddedilen karar tasarısında ise "Acilen kalıcı ve tüm tarafların saygı duyacağı bir insani ateşkes" sağlanması çağrısı yapılmıştı.

02.05 KATİL İSRAİL, GAZZE'YE BEYAZ FOSFOR BOMBASIYLA SALDIRIYOR

Hamas'a bağlı El-Aksa televizyonu, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne beyaz fosfor bombasıyla saldırılar düzenlediğini duyurdu. Gazze'den yayın yapan Aksa televizyonunun çeşitli sosyal paylaşım hesaplarından, İsrail'in saldırısına ilişkin bilgi verildi.

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin kuzeyi üzerinde uçuş yaptığı ve beyaz fosforla yoğun bombardımanın sürdüğü aktarıldı. Endonezya Hastanesi çevresinin bombalandığı, saldırılarda ölü ve yaralıların olduğu, sivillerin evlerinin zarar gördüğü belirtildi.

Öte yandan Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye mahallesinde İsrail ordusuna ait "kaplan tipi zırhlı aracı" kornet füzeleriyle hedef aldığı anı gösteren bir video paylaşıldı.

Kaplan zırhlı aracının, askerlerin nakli için kullanıldığı ve 14 asker taşıma kapasitesi olduğu aktarıldı.

23:32 İsrail savaş uçakları, Gazze'deki Endonezya Hastanesinin bulunduğu alanı bombaladı.

28 EKİM'DE YAŞANANLAR
22:49:
İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ve sivilin sığındığı Şifa Hastanesi'ni hedef alma seçeneğinin halen masada olduğunu açıkladı.

21:55: İsrail İletişim Bakanı: Elon Musk'un uluslararası yardım kuruluşlarına Gazze'de internet sağlama girişimiyle mücadele edeceğiz.

21:10: Netanyahu: Dün akşam kara kuvvetlerimiz Gazze'ye girdi ve savaşın ikinci aşaması başladı. Bu aşamanın hedefi, Hamas'ın yok edilmesi ve rehinelerimizin kurtarılması.

20.06 İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, hedeflerine ulaşmak için abluka altındaki Gazze Şeridi'ne kara saldırısının "gerekli" olduğunu bildirdi. Halevi, görüntülü mesajında, İsrail-Filistin çatışmasında 3 haftanın geride kaldığını belirterek savaşta "yeni bir aşamaya geçildiğini" söyledi.

19.45 İsrail'in başkenti Tel Aviv'e çok sayıda roket saldırısı düzenlendi. Roket saldırısının ardından şehirde sirenlerin çalmasıyla siviller büyük korku yaşadı. Yolda yürüyen ve araçlarından inen çok sayıda sivil yol kenarında bulunan beton bariyerlerin yanına yatarak korunmaya çalıştı. Atılan roketler, Demir Kubbe'nin devreye girmesiyle havada imha edildi.

19.25 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Birleşmiş Milletlerin (BM) Gazze halkının zor durumuna dikkat çektiğini hatırlatarak, "Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil öldürüldü. Bu durum Uluslararası İnsancıl Hukuka aykırıdır." açıklamasını yaptı.

Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'in ağır bombardıman altında tuttuğu Gazze'nin tamamen karartma ve tecrit altında olduğunu belirtti.

Borrell, "BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) elektriksiz, gıdasız ve susuz Gazze halkının çaresiz durumu hakkında uyarıyor. Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil öldürüldü. Bu durum Uluslararası İnsancıl Hukuka aykırıdır." ifadesini kullandı.

İnsani yardım ulaştırılabilmesi için çatışmalara acilen ara verilmesi gerektiğini vurgulayan Borrell, "İsrail'e yönelik ayrım gözetmeksizin devam eden roket saldırıları da dahil olmak üzere sivillere yönelik tüm saldırıları kınıyor ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep ediyoruz." ifadesine yer verdi.

19.02 HAMAS'TAN REHİNE AÇIKLAMASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, elindeki esirleri bırakma karşılığında İsrail'in de hapishanelerdeki tüm Filistinli mahkumları serbest bırakmasını önerdi.

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, yaptığı açıklamada, "İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki sivillere yönelik saldırılarının öfke ve üzüntüden başka bir sonucunun olmadığını" söyledi.

Ebu Ubeyde, Kassam Tugayları'nın, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında İsrailli esirler meselesini sona erdirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 16 Ekim'de yaptığı açıklamada, aralarında üst düzey askerlerin de bulunduğu 200 ile 250 arasında esirin ellerinde olduğunu bildirmişti.

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, 26 Ekim'de yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ellerindeki 50 İsrailli esirin öldüğünü duyurmuştu.

18.54 Eski İsrail Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Şaul Mofaz, Hamas'ın elindeki İsrailli esirler karşılığında hapishanelerdeki tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Kanal 12 televizyonuna yaptığı açıklamada Mofaz, "Onların (İsrail hükümetinin), Hizbullah'a karşı askeri bir kampanya başlatması ve önce kaçırılanların serbest bırakılması için Hamas ile her türlü çabayı göstermesi gerekirdi diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Mofaz, "Kaçıranların (Hamas'ın elindeki İsraillilerin) serbest bırakılması karşılığında, onların (Hamas'ın) 6 bin (Filistinli) mahkumun tamamını almasına izin verirdim." diye konuştu.

Her şeyden önce Hamas'ın elindeki İsraillilerin serbest bırakılması için çalışacağını söyleyen Mofaz, "Bir veya iki İsrailliden değil, bugüne kadar 229 kişiden bahsediyoruz ve bu inanılmaz bir rakam." dedi.

Mısır ve Suriye'nin 6 Ekim 1973'te başlattığı ve İsrail ile Arap ülkelerinin bugüne kadar karşı karşıya geldiği son savaş olan Yom Kippur'da subay olduğuna işaret eden Mofaz, söz konusu savaşta meselenin sivillere ulaşmadığını, İsrail, Mısır, Suriye orduları arasında sona erdiğini dile getirdi.

Eski İsrailli Bakan, Hamas, İsrailli esirlerin sayı ve isim listesini açıklayana kadar Gazze Şeridi'ne herhangi bir insani yardım ulaştırılmaması veya insani koridor açılmaması çağrısında bulundu.

Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin aileleri, yakınlarının kurtarılması talebiyle sık sık gösteriler düzenliyor. Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde esir tutulan İsraillilerin aileleri, İsrail ordusunun kara operasyonlarını ve bombardımanı artırdığı Gazze'deki yakınlarının akıbeti konusunda İsrail hükümetinin "açıklama dahi yapma zahmetine girmemesi nedeniyle büyük öfke duyduklarını" ifade ediyor.



18:53: KATİLLER KAÇIYOR

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Türkiye'deki diplomatik temsilcilerinin geri dönmesi için talimat verdiğini açıkladı.

Cohen, X hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'den abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırılarına ilişkin yapılan açıklamalara gönderme yaparak, "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gözden geçirilmesi amacıyla (İsrailli) diplomatik temsilcilerin geri dönmesi talimatını verdim." ifadelerini kullandı.

EL KASSAM SÖZCÜSÜ EBU UBEYDE: DÜŞMANI KARA SAVAŞINA BEKLİYORUZ

18.32 El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde canlı yayında açıklama yapıyor.

"Selam olsun milletimize ve onların her gün dirilen büyük şehitlerine." diyen Ebu Ubeyde, şöyle konuştu:

"Nasrallah'ı, 3 tank imha eden ve orduyu kaçıran bir Kassam savaşçısında gördük. tek bir mücahit olarak üç askeri aracı imha ederken işgal askerlerinin de panik içinde önünden kaçtığını gördük. Öfkesini masum insanlarımıza yönelten düşmanımız, rezillikten başka bir şey başaramayacaktır. İşgalin saldırganlığı ve katliamları onun yaşadığı acıdan başka bir şey değil. Düşmana söylüyorum ki hâlâ yeni ölüm türlerini tatman için seni bekliyoruz. Düşmana kara savaşında onu beklediğimizi söylüyoruz. Siyonizmin yenilgi zamanı başladı. 80'inci yüzyılın laneti onların üzerine çökecek.

"DÜŞMANIN SÖZDE ASKERİ VE İSTİHBARAT ÜSTÜNLÜĞÜ DÖNEMİ BİTTİ"

Arap liderlere şunu söylüyoruz: Allah korusun, sizden ordularınızı hareket ettirmenizi veya hareket ettirmenizi istemiyoruz. Düşmanın sözde askeri ve istihbarat üstünlüğü dönemi bitti. Halkımız, zaferimizin geleceğinden emin olun. İşgalin uzun sürmeyeceği için ulusun özgür insanlarına tek bir adamın armağan edildiğine kesinlikle eminiz.

"BİZ İŞGALİ BİTİRMEYİ GÖREV EDİNDİK"

Sahip olduğumuz çok sayıda düşman esiri, tüm hapishaneleri tüm tutuklulardan boşaltmanın bedelidir. Biz Arap yöneticilerden Gazze'deki çocukları ve kutsal mekanları savunmak için ordularını seferber etmelerini istemiyoruz, bu işgali bitirmeyi kendimize görev edindik. Milletimizin şerefli halkına ve bölgedeki mücahidlere, bu savaşı belirleyici bir savaş olarak görmeleri ve bizimle birlikte ayağa kalkmaları çağrımızı yineliyoruz"

17.01 Hamas Siyasi Büro Üyesi Merzuk, BM Genel Kurulu'nun ateşkes kararını uygulamaya hazır olduklarını bildirdi.

ABD İSRAİL'DEKİ ÜSSÜNÜ BÜYÜTÜYOR
16.30
The Intercept'in raporuna göre ABD, Gazze'den sadece 32 km (20 mil) uzakta, İsrail'in Negev çölünde tuttuğu gizli üssü sessizce büyütüyor.

Kod adı "Site 512" olan Har Qeren Dağı'nın tepesindeki radar tesisinin inşaatı, ABD hükümetinin kayıtlarında "yaşam destek tesisi" veya personel için kışla benzeri yapılar olarak tanımlanacak yapıları içerecek.

16.02 İsrailli yerleşimciler, Nablus'un Sebastia bölgesinde Filistinlilere ait tarım arazilerini yaktı.

15.54 Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un doğu sınırında şiddetli silahlı çatışmalar devam ediyor. Öte yandan İsrail'in şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydedemediği bildiriliyor.

İSRAİL ORDUSUNDAN TEHDİT
15.44
Gazze'yi açıkça tehdit eden İsrail Gazze halkını yapacakları saldırıdan haberdar etmek için radyodan, internetten broşürler attıklarını ve "hakkında ayrıntılı bilgi veremediğimiz ek yöntemler" olarak tanımladıkları yöntemler kullandıklarını bildirdi. İsrail ordusu Gazze sakinlerine acilen güneye doğru gitmelerini bildirdi.

15:33: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerden 3 bin 195'i çocuk, 1863'ü kadın.

15.06 Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'deki Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresinin bombalanması ciddi anlamda endişe verici.

14.01 Katil İsrail'in Gazze'deki soykırımında can kaybı 7 bin 703'e yükseldi.

13.47 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistinli sivilleri hedef almasına karşılık Zikim Askeri Üssü'nü bombaladıklarını duyurdu.

Kassam Tugayları, olaya ilişkin bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Siyonistlerin sivillere yönelik katliamlarına tepki olarak, Zikim Askeri Üssü roketlerle bombalandı." ifadelerine yer verildi.


13.27 İSRAİL ORDUSU LÜBNAN TOPRAKLARINDAN FIRLATILAN FÜZENİN DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ DUYURDU

İsrail ordusu, Lübnan topraklarından fırlatılan bir füzenin düşürüldüğünü, saldırının gerçekleştirildiği hedefin vurulduğunu duyurdu.

İsrail ordusu, Lübnan sınırında yaşanan gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, Lübnan topraklarından, İsrail ordusuna ait bir İHA'ya doğru fırlatılan füzenin düşürüldüğü, füzenin fırlatıldığı noktanın da hedef alındığı ifade edildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde ise Lübnan'ın güneyindeki Sur kentine bağlı sınır üzerinde yer alan bir köyden çok güçlü patlama sesi duyulduğu belirtildi.

Haberde, patlama sesinin kaynağının, sınır bölgesinde havada infilak eden Patriot füzesine ait olduğu kaydedildi.

NNA'nın haberinde ayrıca, İsrail'e ait SİHA'ların Lübnan topraklarında yer alan Et-Tufah bölgesindeki Safi Dağı eteklerine yönelik 3 hava saldırısı düzenlediği, İsrail'in topçu atışlarıyla da Nakura ve Cel el-Alem bölgesi çevresini vurduğu belirtildi


12.42 Gazze'nin kuzey ve güney bölgelerinde İsrail'in ağır bombardımanı devam ediyor.

İSRAİL'DE SİRENLER ÇALIYOR
11.29 İsrail'in güneyinde roket sirenleri çalıyor. İsrail gazetesi Times of Israel, güney İsrail'de roket uyarı sirenleri çaldığını ancak herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmediğini belirtti.

11.06 Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü "Siviller korunmalıdır. Savaşta kazanan yoktur. En ağır bedeli en savunmasız olanlar ödüyor." ifadeleriyle ateşkes çağrısını yineledi.

İŞGALCİ İSRAİL GAZZE'NİN KUZEYİNE GİRDİ
11.02 İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyine girdiğini duyurdu. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, İsrail güçlerinin halen Gazze'de bulunduğunu ve savaşın devam ettiğini belirterek şu ana kadar güçler arasında herhangi bir kayıp yaşanmadığını iddia etti. Gazze'de operasyon kapsamının genişletildiğini söyleyen İsrail sözcüsü, dün gece Hamas'ın deniz ve hava kuvvetleri komutanlarının ortak ordu ve Şin Bet operasyonlarında tasfiye edildiğini söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Avichay Andraee Gazze'ye yönelik saldırının kapsamının genişletildiğini duyurdu.

10.01 Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta İsrail bombardımanı devam ediyor. İletişim kanalları hala kapalı iken bölgeden haber alınamıyor.

DSÖ'DEN SAĞLIK ÇALIŞANLARI DUYURUSU: HALA HABER ALAMIYORUZ
09.58 Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in Gazze genelinde telefon ve internet hizmetlerini kesmesinin ardından BM sağlık kurumunun hâlâ personeline ve sağlık tesislerine ulaşamadığını söyledi. X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Onların güvenliğinden endişe ediyorum." ifadelerini kullanan Ghebreyesus, "Bu durumda hastaların tahliyesi de güvenli barınma da mümkün değil. Elektrik kesintisi ambulansların yaralılara ulaşmasını da imkansız hale getiriyor." dedi.

İSRAİL GAZZE'YE SALDIRMAYA DEVAM EDİYOR

09.51 İsrail, Gazze'de operasyona devam ettiklerini duyurdu.

İsrail askeri sözcüsü Nir Dinar, Gazze Şeridi'nde kara saldırısına devam ettiklerini iddia ederken İsrail Savunma Kuvvetleri IDF ise Gazze'de faaliyete devam ettikleirni öne sürdü.

İSRAİL SAVAŞIN İKİNCİ AŞAMASINA MI GEÇİYOR?
09.25
Fransa'nın İsrail büyükelçisi, resmi bir İsrail radyo istasyonuna verdiği röportajda, kapalı bir oturumda kendisine İsrail'in savaşın ikinci aşamasına doğru ilerlediğinin söylendiğini iddia etti. El Cezire haber ajansı ise bunun Gazze'nin karadan işgali anlamına mı geldiği yoksa başka bir anlama mı geldiğinin belli olmadığını belirtti.

08.53 İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Avichay Andraee Lübnan'dan İsrail'e fırlatılan roketlere cevaben Hizbullah'ın askeri yapısına baskın düzenlediklerini iddia etti.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI'NDAN DÜNYAYA ÇAĞRI
07.29
İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinin kuzeyindeki El-Celezun Mülteci kampına baskın düzenleyerek, biri çocuk 7 Filistinliyi gözaltına aldı ve 2 katlı bir evi yıktı.

İSRAİL HABER KARARTMASI UYGULUYOR
07.05
Gazze'de iletişim kesintisi cumartesi sabahı da devam ediyor. Filistin Telekomünikasyon Şirketi, İsrail'in besleme hatları ve kulelerine yaptığı ağır bombardıman sebebiyle telefon ağları ve internetteki kesintinin büyük ölçüde devam ettiğini bildirdi. Gazze'de bulunan gazeteciler ile iletişim kurmak zorlaşırken katil İsrail, yaptığı soykırımın dünyaya duyurulmasını engelliyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi, "iletişim kesintisinin bir haber karartması olduğunu" ve yanlış bilginin yayılması da dahil olmak üzere "ciddi sonuçlara" yol açabileceğini belirten bir bildiri yayımladı.

Açıklamada, "Bu karanlık saatte, günlük çalışmaları bizi insanlığın durumuna ışık tutan ve gücün hesap vermesini sağlayan gerçeklerle bilgilendiren hakikati arayan gazetecilerin yanındayız." ifadelerine yer verdi.

06.21 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Filistin halkına acil yardım ve uluslararası koruma sağlanmasının gereğini belirtti ve uluslararası toplumu Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının durması konusunda sorumluluk almaya çağırdı.

İİT'nin sayfasından yapılan yazılı açıklamaya göre, teşkilatın Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi ülkeler de dahil olmak üzere pek çok uluslararası aktöre mesaj gönderdi.

Taha bu mesajlarında, uluslararası toplumu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durması konusunda sorumluluk almaya çağırdı ve savaş suçuna maruz kalan Filistin halkına acil yardım ve uluslararası koruma sağlanmasını istedi.

Taha ayrıca, "Gazze'de binlerce can kaybının yanı sıra altyapının kasıtlı olarak tahrip edildiği ve yüzbinlerce kişinin tehcire zorlandığı" bir uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk ihlaliyle karşı karşıya olunduğunu dile getirdi.

04.54 Arap Birliği, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan "Gazze'de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşılayarak, bunun "uluslararası toplumun gerçek iradesini yansıttığı" değerlendirmesinde bulundu.

03:07 İSRAİL, GAZZE'YE GECE YARISI SALDIRISINDA ŞİFA VE ENDONEZYA HASTANELERİNİN ÇEVRESİNİ HEDEF ALDI
İsrail'in, bu gece yarısı düzenlediği hava saldırılarında Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresi ile Gazze Şeridi'ndeki Bureyc Mülteci Kampı'nı hedef aldığı bildirildi.

Gazze'den yayın yapan El-Aksa televizyonunun Telegram platformundaki hesabında yayınlanan haberde, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik akşam başlattığı şiddetli bombardımanının devam ettiği aktarıldı.

Haberde, İsrail'in bu gece yarısı düzenlediği hava saldırılarında Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresi ile Gazze Şeridi'ndeki Bureyc Mülteci Kampı'nı hedef aldığı belirtildi.

02:50 FİLİSTİN'DEN, DÜNYA ÜLKELERİNE "İSRAİL'İ GAZZE'DE ATEŞKES İLAN ETMEYE ZORLAYIN" ÇAĞRISI
Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan "Gazze'de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşılarken, dünya ülkelerinin bu karara uyarak İsrail'i ateşkes ilan etmeye zorlamasını istedi.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan "Gazze'de kalıcı insani ateşkes çağrısı" kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

01:16: TÜRK KIZILAYI: EKİPLERİMİZE ULAŞAMIYORUZ

Üzülerek belirtmeliyiz ki, Gazze'de görev yapan yerel ekibimizle iletişim kuramıyoruz. Maalesef hiçbir iletişim kanalı çalışmıyor ve tüm insani yardım çalışanları ile ilgili büyük bir endişe içindeyiz. İnsani yardım çalışanları, sağlık görevlileri ve siviller hedef olmamalıdır. BM Genel Kurulu'nda kabul edilen, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes" çağrısına en kısa sürede uyulması gerekmektedir.

01:15: ALÇAKÇA ÇAĞRI

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan kararla 120 ülkenin Gazze'de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunmasıyla ilgili olarak "alçakça çağrı" ithamında bulundu.

Cohen, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, BM Genel Kurulu'nun İsrail-Gazze savaşına karşı yapılan insani ateşkes çağrısına tepki gösterdi.

"BM Genel Kurulu'nun alçakça ateşkes çağrısını açıkça reddediyoruz." ifadesini kullanan Cohen, Hamas'ı ortadan kaldırmayı planladıklarını savundu.

BM Genel Kurulu'nda alınan kararla 120 ülke, Gazze'de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunmuştu.

00:19: Sınır Tanımayan Doktorlar: Gazze'deki bazı Filistinli meslektaşlarımızla irtibatı kaybettik. Şifa Hastanesi'ne sığınan hastalar, sağlık personeli ve binlerce aile için endişeliyiz.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN