İşgalci İsrail Gazze'ye her saniye bomba yağdırıyor: 1 gecede 400 nokta 704 mazlum! | Hamas 2 rehineyi serbest bıraktı... Hastaneler çöktü

Soykırımcı İsrail, Gazze’de katliama devam ediyor. Sivilleri hedef alan yoğun bombardıman gece boyunca devam etti. Gazze'ye her saniye bomba yağdı. Saldırılarda ölenlerin sayısı 5 bin 791'e yükseldi. Bir günde 704 kişi katledildi .İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 20 binden fazla konut tamamen yıkıldı veya oturulamaz hale geldi. Öte yandan Hamas 2 rehineyi daha serbest bırakırken Batı yine katillere desteğe koştu. Biden ve Rishi Sunak, Miçotakis'in ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da İsrail'e destek için Tel Aviv'e gitti. Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde sağlık sisteminin tamamen çöktüğü bildirildi. İşte İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırımının gölgesinde dakika dakika yaşananlar...

Giriş Tarihi 23 Ekim 2023, 09:22 Güncelleme 25 Ekim 2023, 00:23
İşgalci İsrail Gazze’ye her saniye bomba yağdırıyor: 1 gecede 400 nokta 704 mazlum! | Hamas 2 rehineyi serbest bıraktı... Hastaneler çöktü

İÇİNDEKİLER

Soykırımcı İsrail, ABD'nin kesintisiz desteğinin gölgesinde Gazze'de Müslümanlara yönelik sistematik bir katliam süreci yürütüyor.

AHaber CANLI YAYIN



Sivilleri ve yerleşim yerlerini günlerdir aralıksız fosfor bombalarıyla vuran gözü dönmüş Tel Aviv, Gazze'de bulunan hastanelere bile saldırdı. El Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef alan kalleş saldırıda aralarında çocuk ve kadınlarında bulunduğu 500 Filistinli şehit düştü.



İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Şifa Hastanesi ve Kudüs Hastanesi çevresini de sıklıklı vuruyor.



2 BİNİN ÜZERİNDE ÇOCUK KATLEDİLDİ
Soykırımcı İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 55'i çocuk, 1119'u kadın olmak üzere 5 bin 87 kişi katledildi 15 bin 273 kişinin yaralandı.


YAKIT YOK, ELEKTRİK YOK, ÖLÜM VAR
Abluka altındaki Gazze'de insani durum da kötüleşiyor. Yakıtın tükenme noktasına geldiği hastanelerde tedavi de güçleşiyor.

HASTALAR TEHLİKEDE
Hastanelere yakıt temin edilmemesi, bin 100 böbrek yetmezliği hastasının hayatını tehdit ediyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, böbrek yetmezliği hastaları için uyarıda bulundu. Hastanelere yakıt temin edilmemesinin, 38'i çocuk bin 100 hastanın hayatını tehdit edeceğini vurguladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, yaptığı açıklamayla Gazze'ye yakıt girişine izin verilmeyeceğini duyurmuştu.



SADECE 34 TIR...
Öte yandan Refah Sınır Kapısı'ndan son iki günde sadece 34 tır geçebildi.

MISIR, LÜBNAN VE SURİYE'Yİ VURDU
İsrail-Lübnan sınırı, 2006'daki 33 gün süren "Temmuz Savaşı"nın ardından ilk defa bu kadar gerginliğe sahne oluyor. İşgalci İsrail ordusu, Lübnan'ın güveyini vurdu. Mısır sınırına yakın Kerem Ebu Salim bölgesinde Mısır'a ait bir noktanın yanlışlıkla hedef alındığını duyuruldu.

Tel Aviv Suriye'de Şam ve Halep'e saldırılar düzenledi.



ŞEYTANIN AVUKATI BATI VE ABD
Modern soykırım devleti İsrail, Gazze'de sistematik katliamlara imza atarken ABD, İngiltere ve Avrupa'nın başını çektiği Batı bloğu şeytanın avukatlığını üstlenmiş vaziyette.

ABD Başkanı Joe Biden Tel Aviv'e gitti, İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile sarmaş dolaş pozlar verdi. İsrail'e hem maddi hem de askeri sınırsız destek sağladı. Katliam ordusuna yaptığı kanlı yatırımı "Amerika'ya nesiller boyu fayda sağlayacak yatırım" olarak niteledi.

BİR GÜNDE 704 FİLİSTİNLİ KATLEDİLDİ
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında katledilenlerin sayısının 704 arttığını belirerek 5 bin 791 olduğunu velirtti. Açıklamada 16 bin 297 sivilin ise yaralandığını duyuruldu.

2 BİN 360 ÇOCUK
Filistin Sağlık Bakanlığı, hayatını kaybedenlerin 2 bin 360'ının çocuk, 1421'inin ise kadın olduğunu ifade etti. Yaralananlar arasında ise 5 bin 364 çocuğun, 4 bin 11 kadının bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

Filistin haber ajansı WAFA'nın sağlık kaynaklarından naklettiği haberde, Han Yunus'taki saldırıda, aralarında çocukların da olduğu en az 23 kişinin öldüğü, 45 kişinin yaralandığı belirtildi. Enkaz altında hala çok sayıda kişi olduğu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği aktarıldı.

Refah kentindeki saldırılarda ise en az 30 Filistinli yaşamını yitirdi.

Aksa Hastanesi çevresindeki evlere, kentin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nın batısındaki Esra Kuleleri isimli sivil yerleşim binalarına yönelik hava saldırılarında, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi.

Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebalya Mülteci Kampı'na son saatlerde düzenlenen bir dizi hava saldırısı sonucunda ölü ve yaralılar bulunuyor.



İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da Tel Aviv'e gidip İngiltere'nin İsrail ile omuz omuza olduğunu söyleyip 'zafer' sözü verdi. İsrail'e her türlü desteği sağlayacaklarını vurguladı.

İşte dakika dakika yaşananlar...

00.01 İsrail yine sivilleri hedef aldı. Han Yunus'ta 4 bin kişinin sığındığı Filistin Kızılayı merkezi vuruldu.

24 EKİM GÜNÜ YAŞANANLAR

23.06
Katil İsrail bu defa Han Yunus'a bağlı Al-Amal Mahallesi'ni hedef aldı, onlarca sivil hayatını kaybetti.

22.00 Beyaz Saray'dan işgalci İsrail'in katliamıyla ilgili skandal açıklamalar yapıldı. Ateşkesin Hamas'a yarayacağını belirten Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, "Savaş bu, çatışma. Kanlıdır, çirkindir ve ortalığı karışık olacak. Ve önümüzdeki süreçte masum siviller zarar görecek." ifadelerini kullandı.



21.39
İşgalci İsrail ordusu, uluslararası toplumun ablukanın sıkılaştırıldığı Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmesine ilişkin çağrılarına rağmen "Gazze'ye yakıt girişine izin verilmeyeceğini" yineledi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin Gazze kentinde yaşayan Filistinli sivillere seslenerek güneye gitmelerini istedi.

Gazze'nin güneyine "gıda, ilaç, elektrik, suyun güvenli şekilde ulaşacağını" söyleyen Hagari, "Gazze'ye yakıt verilmeyecek." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in ablukayı şiddetlendirdiği Gazze Şeridi'ne yarın akşama kadar yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.

İsrail ordusu, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, UNRWA'yı etiketleyerek Hamas'ın elinde yarım milyon litre yakıt bulunduğunu iddia etmişti.

İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne İsrail'in uyguladığı abluka sıkılaştırılmıştı.

Gazze Şeridi'nin Mısır ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'ndan yaklaşık 50 kamyon insani yardım girmiş ancak şu ana kadar yakıta izin verilmemişti.

20.23 Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in ablukayı sıkılaştırdığı Gazze Şeridi'ne yarına kadar yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yaptı.

BBC'ye konuşan UNRWA Sözcüsü Tamara er-Rifai, tükenen yakıtın "en üst sıradaki öncelik" olduğunu vurgulayarak "Yakıt sağlanmazsa Gazze'deki çalışmalarımızı yarın akşam durdurmak zorunda kalacağız ve bu nedenle insanlar ölebilir." dedi.

Gazze Şeridi'nde gıda ve suyun tükendiğine, acil insani yardımın ulaştırılmasının gerekliliğine dikkati çeken Rifai, şunları söyledi:

"Kamyonların bu yardımları ulaştırabilmesi için yakıta ihtiyacımız var. İnsanların temiz suya erişebilmesi, su arıtma tesisinin çalışması için yakıta ihtiyacımız var. Hastanelerde, çalışmaması durumunda insanların öleceği hayat kurtaran makinelerin yakıta ihtiyacı var."

Rifai, Hamas'ın Gazze'ye gönderilecek yakıtı kullanacağı yönündeki iddialara dair ise "BM'nin Gazze'ye ulaşacak her türlü yardım ve yakıtın kendisinin denetiminde olacağına ilişkin uluslararası toplum ve yardım kuruluşlarına garanti verdiğini" vurguladı.



20.11
İsrail ablukası ve saldırıları altındaki Gazze'de, çoğu çocuk olmak üzere bir günde 3 binden fazla kişide çeşitli salgın hastalık vakalarının tespit edildiği açıklandı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, çok sayıda uyuz, ishal, su çiçeği, cilt hastalıkları ve bronşit gibi hastalıkların tespit edildiği duyuruldu.

Açıklamada, "Gazze Şeridi'nde bir günde sağlık ocaklarında çoğu çocuk olmak üzere 3 bin 150 salgın hastalık vakası tespit edildi." ifadeleri kullanıldı.

İçme ve günlük kullanım suyunun yetersizliği ile kişisel temizlik ihtiyacının karşılanamadığına vurgu yapılan açıklamada, "Barınma merkezlerindeki büyük kalabalıklar nedeniyle salgın hastalıklar hızla yayılıyor." ifadesine yer verildi.

Hastanelerin durumunun kötüleştiği kaydedilen açıklamada, "Gazze Şeridi'ni vuracak ve kontrol edilmesi mümkün olmayacak büyük bir salgın dalgasına" karşı uyarıda bulunuldu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka nedeniyle ciddi enerji eksiği baş göstermiş, bölgeye yakıt girişine izin verilmediği için hastanelerin jeneratörlerinin durma noktasına geldiği duyurulmuştu.

17.49 Filistin Dışişleri Bakanı: "BMGK'nin Gazze'deki katliamı durdurmadaki başarısızlığının devamı kabul edilemez"

17.22 BM'DEN İSRAİL'E "KATLİAM" UYARISI
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazze'de açık bir şekilde şahit olduğumuz uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum." dedi.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumunda konuştu.

Orta Doğu'da durumun "her saat" daha da kötüye gittiğine dikkati çeken Guterres, "Gazze'deki savaş giderek şiddetleniyor ve bölgeye yayılma riski artıyor." uyarısında bulundu.

Guterres, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ancak Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı."

"TOPLU CEZALANDIRMA MEŞRU KILINAMAZ"
Söz konusu durumun da Hamas'ın saldırılarını meşru kılamayacağına işaret eden Guterres, "(Hamas'ın) Korkunç saldırıları da Filistin halkına yönelik toplu cezalandırmayı meşru kılamaz. Savaşların bile kuralları vardır." ifadelerini kullandı.

Guterres, İsrail güçlerinin Gazze'yi insafsızca bombalamasının çok büyük sivil can kaybına ve tüm mahallelerin yok olmasına neden olduğunu dile getirerek, "Durum çok alarm verici." dedi.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) 35 meslektaşını kaybettiğini aktaran Guterres, buna neden olan saldırıları kınadığını dile getirdi.

"ULUSLARARASI İNSANİ HUKUK İHLALLERİNDEN DERİN ENDİŞE DUYUYORUM"
Guterres, silahlı çatışmada sivillerin korunmasının büyük önem taşıdığına işaret ederek, "Sivilleri korumak onları kalkan olarak kullanmak anlamına gelmiyor. Sivilleri korumak 1 milyon kişiyi barınak, gıda, su, ilaç ve yakıtın olmadığı güneye gitmeye zorlamak ve orayı bombalamak anlamına gelmiyor. Gazze'de açık bir şekilde şahit olduğumuz uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum. Silahlı çatışmada hiçbir taraf uluslararası insani hukukun üstünde değildir." diye konuştu.

Gazze'ye yoğun çabalar sonucu az miktarda da olsa insani yardımın girmeye başladığını belirten Guterres, "Giren yardımlar, deniz kadar yardıma ihtiyaç olan bir yerde bir damla suya tekabül ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Guterres, BM'nin Gazze'deki yakıtının da tükenmek üzere olduğunun altını çizerek, "Bu da başka bir felakete yol açar." uyarısını yaptı. Gazze'ye sürekli yardım sağlanmasının önemini vurgulayan Guterres, yardımların da kısıtlama olmadan yapılması gerektiğini kaydetti.

Guterres, insani ateşkes çağrısını da yineleyerek, "Her türlü Yahudi, Müslüman karşıtlığı ve nefret söylemine karşı durmalıyız." ifadelerini kullandı.



15:30: ESİRLERLE İLGİLİ BİLGİ VERENE GÜVENLİK VE PARA TEKLİFİ
Katil İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne havadan attığı ilanlarla, esirlere ilişkin bilgi verenlere 'güvenlik ve para' teklif etti.

15:15: İsrail ordusu, Gazze'de yaşlılar için rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan Vefa Hastanesi'nin yakınını vurdu.

HASTANELER ÇÖKTÜ
14.00
Elektriklerin kesildiği Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde sağlık sisteminin tamamen çöktüğü bildirildi.

13:55 Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 5 bin 791 sivilin hayatını kaybettiğini, 16 bin 297 sivilin ise yaralandığını duyurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, hayatını kaybedenlerin 2 bin 360'ının çocuk, 1421'inin ise kadın olduğunu ifade etti. Yaralananlar arasında ise 5 bin 364 çocuğun, 4 bin 11 kadının bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

12.36 İsrail'in Gazzeli sivilleri hedef aldığı görüntüler ortaya çıktı. Kayıtlarda market alışverişi yapan sivillerin vurulduğu görülüyor.

12.20 İşgalci İsrail Gazze'yi bombalamaya devam ediyor.

10.19 İsrail'in, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne gece boyunca düzenlediği saldırılarda, hayatını kaybedenlerin sayısı 120'ye yükseldi.

08.40 ABD, İsrail-Gazze savaşına ilişkin BM karar taslağını tamamladı. Salı günü onaylanması beklenen taslakta İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğu belirtiliyor ve İran'ın silahlı gruplara silah ihracatını durdurması talep ediliyor.

08.30 Hamas, İsrail'in dün gece Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında en az 140 Filistinlinin öldürüldüğünü duyurdu. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında 5 binden fazla Filistinli öldürüldü.

08:01 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze'de bir günde 400 yeri vurduğunu duyurdu.

07.40 Batılı liderler katil Netanyahu'ya destek için adeta sıraya girdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Fransa'nın İsrail'le "tam dayanışmasını" göstermek için Tel Aviv'e gitti.

Fransa merkezli uluslararası haber ajansı AFP, Macron'un ofisinin görüşmede bir Filistin devletinin kurulması için "gerçek bir barış sürecinin" yeniden başlatılmasını ve Batı Şeria'nın İsrail yerleşimleriyle "sömürgeleştirilmesinin durdurulmasını" konularının ele alınacağını belirtti.

06.16 Gazze'de, İsrail saldırıları sonucu bir gecede aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 110 Filistinli hayatını kaybetti.

05:09 Gazze'deki hastanelerde tüm jeneratörlerin durmasına 48 saatten az bir zaman kaldı
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşre el-Kudra, kentteki hastanelerde 48 saat içinde tüm jeneratörlerin duracağını açıkladı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabında, kısa açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Gazze'deki hastanelerde, tüm jeneratörlerin durması için önümüzde 48 saatten daha az bir süre kaldı." dedi.

04:23 Hamas: "Endonezya Hastanesinde yakıtın bitmesi sebebiyle elektriklerin kesilmesi insanlık suçudur"
Hamas Hareketi, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinde yakıtın bitmesi sonucu elektriklerin kesilmesinin bir insanlık suçu olduğunu duyurdu.

02:56 İsrail uçaklarının, Gazze'nin farklı noktalarına düzenlediği hava saldırılarında en az 53 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

İsrail uçakları, Gazze'nin Cebaliya, Şeyh Rıdvan, Han Yunus ve Eş-Şati Mülteci kampları ile Beyt Lahiya ve Refah'ta sivillerin evlerini hedef aldı.

Filistin haber ajansı WAFA'nın sağlık kaynaklarından naklettiği haberde, Han Yunus'taki saldırıda, aralarında çocukların da olduğu en az 23 kişinin öldüğü, 45 kişinin yaralandığı belirtildi. Enkaz altında hala çok sayıda kişi olduğu ve çalışmaların devam ettiği aktarıldı.

01:14 Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'nde yakıt eksikliği nedeniyle elektrikler kesildi.

00.35 Gazze'ye büyük bir hava saldırısı başladı.


23 EKİM'DE YAŞANANLAR
21.14 İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, Hamas, 2 rehineyi daha serbest bıraktı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğu sonrasında Gazze Şeridi'nde tutulan 2 rehinenin daha serbest bırakıldığı bildirildi.

Serbest bırakılan rehinelerin İsrail vatandaşı Nurit Yitzhak ve Yocheved Lifshitz olduğu belirtilen açıklamada, söz konusu rehinelerin geçtiğimiz hafta cuma günü serbest bırakılmak istendiği ancak İsrail'in bunu kabul etmediği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, 2 rehinenin insani ve tıbbi nedenlerden dolayı serbest bırakıldığı aktarıldı.

Hamas, daha önce İsrailli anne ve 2 çocuğunu ve ABD vatandaşı anne ve kızını serbest bırakmıştı.


KATAR VE MISIR ARABULUCULUK YAPTI
Yapılan açıklamada rehinelerin Katar-Mısır arabuluculuğuna yanıt olarak serbest bırakıldığı ifade edildi.

Mısır medyasına konuşan Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, "Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuna yanıt olarak iki esiri serbest bıraktık" dedi.

Saldırılarda, hasar gören konut sayısı 181 bini aşarken, 72 kamu kurumunun yanı sıra onlarca hizmet tesisi zarar gördü.

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda İsrail, güvenli olduğunu iddia ettiği güneydeki bölgelerde 1652 kişiyi öldürdü.

Yerinden edilenlerin sayısı, Gazze Şeridi'nin toplam nüfusunun yüzde 70'ine denk gelen 1 milyon 400 bine ulaştı.

İsrail güçleri, Gazze'de 597 aileden çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 3 bin 813 kişiyi öldürdü. Arama kurtarma ekiplerine, saldırılar sonucu yıkılan binaların enkazında kalan 830'u çocuk 1500 kişi için kayıp bildiriminde bulunuldu. İsrail saldırılarında çok sayıda elektrik, su ve kanalizasyon altyapısı zarar görürken, saldırılarda tahribata uğrayan 177 okuldan 32'si hizmet dışı kaldı.

Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunun ibadethanelere yönelik saldırılarında 32 cami yıkıldı, 3 kilise de ciddi hasar aldı.

Gazze'deki hükümet, şu ana kadar bölgeye gelen yardımların 7 Ekim'den önceki yardımların yüzde 10'una tekabül ettiğini duyurdu.

18:03 İsrail ordusu, Lübnan sınırında "roket saldırısı hazırlığında olan bir hücreyi" silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) vurduğunu bildirdi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Har Dov bölgesi yakınlarında, sınırın Lübnan tarafında "bir hücrenin roket saldırısı düzenlemeye hazırlandığının" tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu hücrenin SİHA ile vurulduğu kaydedildi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda, 27 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi'nden 6, Hamas'tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi ölmüş, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetmişti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

16.29 REFAH KENTİNE DÜZENLENEN KATİL İSRAİL SALDIRILARINDA 18 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği son saldırıda 18 kişinin öldüğünü duyurdu.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Refah kentinin El-Cenine ve Es-Suud mahalleleri ile Gazze'nin Şeyh Rıdvan Mahallesini bombaladığı belirtildi.

Refah kentine yönelik bombardımanda 18 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı kaydedilen açıklamada, Gazze'nin Şeyh Rıdvan Mahallesi'ne yönelik saldırıda da çok sayıda ölü ve yaralı bulunduğu aktarıldı.

16.19 İşgalci İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden havalanan Kassam Tugaylarına ait iki insansız hava aracını (İHA) önlediğini duyurdu.

İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden havalanan iki İHA'nın engellendiği aktarıldı.

Aynı şekilde ülkenin kuzeyinde de deniz üzerinden gelen bir İHA'nın etkisiz hale getirildiği belirtildi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, yaptığı yazılı açıklamada, kendi üretimi "Zevari" adlı kamikaze İHA ile bölgedeki bir İsrail askeri üssüne saldırı düzenlediğini bildirdi.

Kassam Tugayları, İHA'ların Gazze'den havalanıp gittiği görüntüleri de paylaştı.


SU KAYNAĞIMIZ YÜZDE 25'TEN AZ

15:28: Gazze Belediye Başkanı Yehia Al Sarraj, "Yaralıların tedavi için dışarı çıkması gerekiyor çünkü buradaki doktorlar yaralı sayısıyla baş edemiyor" dedi.

Sarraj, "Her dakika su temini için çağrı alıyoruz. En son ve en büyük sorun su. Ne yazık ki onlara istediklerini sağlayamıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ancak su kaynağımız yüzde 25'ten az" dedi.

Gazze'de insanların gidecekleri hiçbir yer olmadığını söyleyen Al Sarraj, "Gazze'de güvenli yer yok Çocuklar, kadınlar ve insanların korku içinde yaşaması ve her türlü kaynağı beğenerek yaşamaya çalışması oldukça trajik. Bugün bile sadece birkaç saat içinde çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 600'den fazla insan katledildi. İnsanları evlerinden veya hastanelerinden kovmakla tehdit ediyorlar. Katliam kelimesi olup biteni anlatmaya yetmiyor. Sadece bunun çok ama çok korkunç olduğunu biliyorum. Ve gerçekten modern bir dünyada yaşadığımızı düşünmüyorum. Esasen ormanda yaşadığımızı hissediyorum" diye konuştu.

"ELİMİZDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPIYORUZ ANCAK KAYNAĞIMIZ YÜZDE 25'TEN AZ"
Şu anda işlerin hızla kötüye gittiğinin altını çizen Al Sarraj, "İşgal güçleri tüm yardım tedariklerini kesmeye çalışıyor. İnsanların gitmelerini bile beklemeden, mümkün olduğu kadar çok insanı öldürmek istiyorlar. Sağlık felaketlerini önlemek için katı atık toplama gibi diğer hizmetleri güvence altına alacak çok çok küçük miktardaki su kaynaklarını güvence altına almaya çalışıyoruz. Artık atık su pompa istasyonlarımızın çoğunda su yok. Atık su, arıtılmamış atık su, denizlere atılırsa çevre felaketine neden olur. Katı atık toplama her zamanki gibi değil. Sağlık açısından risk oluşturan çok fazla çöplük yerimiz var. Su sıkıntısı çok büyük. Her dakika su temini için çağrı alıyoruz. En son ve en büyük sorun su. Ne yazık ki onlara istediklerini sağlayamıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ancak su kaynağımız yalnızca yüzde 25'ten az. Yani zaman gerçekten tükeniyor" açıklamasında bulundu.

"BURADAKİ DOKTORLAR YARALI SAYISIYLA BAŞ EDEMİYOR"
Başkan Al Sarraj, ihtiyaç duyulan şeyin ateşkes olduğunu dile getirerek, "Bu eylemlerin durdurulması ve insanların hayatlarını yeniden kurmalarına ve evlerine dönmelerine izin verilmesi en acil ihtiyaçtır. En önemli şey bu. Yakıt tedariki derhal devam etmelidir. Gazze'ye ulaşabilen sağlık personeline de ihtiyacımız var. Yaralıların tedavi için dışarı çıkması gerekiyor çünkü buradaki doktorlar yaralı sayısıyla baş edemiyor. Artık gazetecilerin izlemeye ve belgelemeye gelmesi engelleniyor. Kimsenin alternatifi görmesini istemiyorlar" dedi.

"FİLİSTİN HALKI YAKLAŞIK 75 YILDIR ACI ÇEKİYOR HER GÜN HER GECE"
İnsanların, ellerindeki her türlü malzeme konusunda birbirlerine yardım etmeye çalıştıklarını vurgulayan Al Sarraj, "Çok sınırlı, minimum miktarda yiyecek sağlanıyor. Yani bunun ne kadar süreceğini, hâlâ hayatta kalınıp kalınmayacağını ve koşulların istikrarlı olacağını bilmiyoruz. İsrail'in kendilerini savunma hakkına sahip olduğunu iddia ediyorlar. Ama bunun bir savunma olmadığını düşünüyorum. Bunlar vahşi eylemlerdir. Filistin halkı yaklaşık 75 yıldır acı çekiyor. Her gün her gece" ifadelerini kullandı.

"İnsanlar yeter artık yeter diyor" diyen Başkan Al Sarraj, "Sınırları açın. Kimseye zarar vermek istemiyoruz. Biz sadece evlerimizin topraklarımızı geri almasını ve normal bir hayata sahip olmasını istiyoruz" dedi.

14:11 İsrail'in 17 gündür bombaladığı Gazze Şeridi'nde ölenlerin sayısı 387 artarak 5 bin 87'ye, yaralananların sayısı da 15 bin 273'e yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail saldırıları nedeniyle abluka altındaki Gazze'de artan can kaybı ve yaralılara ilişkin basın açıklaması yaptı.

Bakanlığın Telegram hesabından paylaşılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 2 bin 55'i çocuk, 1119'u kadın, 217'si yaşlı olmak üzere 5 bin 87'ye, yaralananların sayısının da 15 bin 273'e ulaştığı belirtildi.

14:08: HAMAS'TAN İNSANİ KORİDOR AÇIKLAMASI

Öte yandan Hamas'tan yeni bir açıklama geldi. İsrail zulmündeki Filistinliler için insani koridor açılması gerektiğini söyleyen Hamas, "bu katliam devam ederse insanlık ayıbı olacak" diyerek şu ifadeleri kullandı:

Arap ve İslam ülkelerimizi ve Birleşmiş Milletleri, Gazze Şeridi için kalıcı bir insani koridor açma ve İsrail işgalinin Gazzelileri aç bırakma planının başarısızlığa uğratılması yönündeki çabalarını yoğunlaştırmaya çağırıyoruz.

Son iki günde Gazze Şeridi'ne çok sınırlı miktarda yapılan yardım girişi, üst üste on yedinci gün barbar saldırıya maruz kalan halkımızın artan ihtiyaçlarını karşılamıyor. Devam eden kuşatma insani koşulları sekteye uğrattı ve gıda ve ilaçta ciddi kıtlıklara neden oldu. Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin yakıtının tükendiğinden bahsetmiyorum bile.

Arap ve İslam ülkelerimizi ve Birleşmiş Milletleri, halihazırda abluka altında olan kıyı bölgesinde bir insani felaketin önlenmesi için çabalarını yoğunlaştırmaya ve yakıt, gıda, ilaç ve tıbbi malzemelerin girişi için acil bir insani koridor açmaya çağırıyoruz. Dolayısıyla Gazze Şeridi soykırım ve insanlığa karşı suçlardan başka bir şeye maruz kalmamıştır ki bu devam ederse tam bir insanlık ayıbı olacaktır.



13.25
İşgalci İsrail Refah Sınır Kapısı'nı yeniden bombardımana tuttu.

11.40 İsrail: Gazze Şeridi'nde 320'den fazla hedef vuruldu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi'nde 320'den fazla hedefin vurulduğunu duyurdu. IDF ayrıca kuzeyde, Lübnan sınırında Hizbullah'a ait gözlem noktasının da imha edildiğini belirtti.

IDF'ten yapılan açıklamada, "IDF Gazze Şeridi genelinde 320'den fazla hedefi vurdu. Gazze Şeridi topraklarındaki terörist altyapılara ve askeri hedeflere saldırmaya devam edildi. IDF Gazze Şeridi'nde düzinelerce tanksavar mevzisine saldırdı" denildi.

HİZBULLAH'IN GÖZLEM NOKTASI VURULDU
Öte yandan IDF, Lübnan sınırında Hizbullah'a ait olduğu ifade edilen askeri yerleşke ve gözlem noktasının vurulduğunu duyurdu. Açıklamada, "İsrail Savunma Kuvvetleri, terör örgütü Hizbullah'ın askeri hedeflerini vurdu; bunlar arasında askeri bir yerleşke ve örgüt tarafından kullanılan bir gözlem noktası da vardı. Ayrıca bir IDF uçağı sınır bölgesinde faaliyet gösteren bir terör hücresine saldırarak elindeki silahları imha etti" denildi.



11.08 CANLI YAYINDA YÜZYILIN MÜSLÜMAN SOYKIRIMI

Gece saldırılarının dozunu artıran katil İsrail yine Gazze'yi vuruyor

11.48 İsrail ordu radyosu Gazze'ye kara saldırısının takviye ABD kuvvetleri gelene kadar erteleneceğini duyurdu. İsrail ordu radyosundan yayımlanan haberde, "ABD, İran'ın bölgedeki güçlerine yönelik saldırılarının artması endişesiyle kara manevrasına hazırlık olarak Orta Doğu'ya takviye Amerikan kuvvetleri göndermeyi planladığını İsrail'e bildirdi." ifadesi kullanıldı. Takviye ABD güçleri gönderilene kadar beklenmesi ve kara harekatının ertelenmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.



İSRAİL KARADAN GİRDİ
10.56 İsrail ordusu, Gazze'de tutulan rehinelerin sayısına ilişkin yeni bir güncelleme yaptı ve Hamas'ın elinde 222 kişinin esir tutulduğunu belirtti.

10.52 İsrail kara kuvvetleri rehineleri aramak için karadan Gazze'ye girdi. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, "Kara güçleri rehine aramak için Gazze'ye girdi" açıklamasında bulundu.

10.49 Filistin Kızılayı, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC) bağlı heyetin Gazze'deki Al Quds Hastanesi'ne yaptıkları ziyaret sırasında İsrail'in hava saldırısı düzenlediğini belirtti.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail, ICRC'den bir heyetin ziyareti sırasında Al Quds hastanesinin yakınlarına hava saldırısı düzenledi. Bu bombardımanlar, ülke içinde yerinden edilmiş siviller ve hastanedeki sağlık personeli arasında korku ve paniğe neden olmuştur" denildi. Görüntülerde, patlama sesinin ardından sağlık görevlilerinin güvenli yerlere koştuğu anlar yer aldı.


09.00 İsrail ordusu bir günde Gazze Şeridi'nde 320 noktayı vurarak 400 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'ne son bir gün içerisinde düzenlediği saldırılarda 320 noktayı vurarak çoğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 400 Filistinliyi öldürdü.

Sivil katliamının durdurulması yönünde dünyadan gelen çağrılara rağmen İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik saldırılarını artırarak sürdürüyor. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, son bir gün içerisinde Gazze Şeridi'ndeki 320 noktanın vurulduğu bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, bu saldırılarda 400 Filistinli hayatını kaybetti. WAFA'nın kentteki sağlık kaynaklarından aktardığı bilgilere göre, ölenlerin yüzde 70'ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor.

Bu son kayıplarla birlikte 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları sonucu Gazze Şeridi'nde. hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 4 bin 700'e yükseldi.


08.05 İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar 17. gününe girerken İsrail, Gazze'ye hava operasyonlarını yoğunlaştırdı. İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombaladı; Şifa ve Kudüs Hastanesi çevresini hedef aldı.

07:14 İsrail işgali altındaki Batı Şeria'ya baskınlar düzenleyen İsrail ordusu ile Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı.



05:06 İsrail'in Gazze'ye dünkü saldırılarında 400'den fazla filistinli hayatını kaybetti.


İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar sonucu 400'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın kentteki tıp kaynaklarından aktardığı bilgilere göre, ölenlerin yüzde 70'ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor.

WAFA'ya göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinli sayısı 4 bin 700'e yükseldi.

Gazze'ye yönelik yürütülen saldırıların 16'ncı gününde, İsrail savaş uçakları ve topçu atışlarıyla eşzamanlı kentin çeşitli bölgelerindeki yerleşim yerlerine düzenlenen bombardımanlarda, en az 25 katliam gerçekleştirdi.

Kentin birçok bölgesine, havadan ve karadan yürütülen saldırılar sonucu bir günde 400'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

04.26 NETANYAHU, İSRAİL SAVAŞ KABİNESİ TOPLANTISINA KATILDI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savaş Kabinesi üyeleri ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle birlikte Tel Aviv'in Kirya semtinde durum değerlendirme toplantısına katıldı.

03:47 İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI, GECE BOYU GAZZE'Yİ BOMBALAMAYI SÜRDÜRDÜ
İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombaladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, savaş uçakları tarafından fırlatılan füze saldırısının ardından Gazze'nin kuzeydoğusundaki bölgelerden yoğun alev ve duman yükseldi.

Saldırıda, Cibaliye Kampı'ndaki Şüheda ailesine ait ev yerle bir edilirken, çevresindeki evler de yıkıldı.

Hava saldırıları sonucu çok sayıda Filistinli hayatını kaybederken, onlarca kişi de yaralandı. Bombardıman sonucu yıkılan evlerin enkazından henüz çıkartılamamış çok sayıda kişinin sivil savunma ekipleri tarafından oldukça kısıtlı imkanlarla kurtarılması için çalışma yürütülüyor.

03:30 4 BİN 744 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ
Gazze Sağlık Bakanlığı: İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 4 bin 744 Filistinli hayatını kaybetti, 15 bin 898 Filistinli yaralandı

03:13 İSRAİL ORDUSU, LÜBNAN'IN GÜNEYİNDE HİZBULLAH'A AİT BİR HÜCREYE SALDIRDIĞINI DUYURDU
İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bir hücreyi, gözetleme noktasını ve Aytarun köyü çevresini bombaladığı belirtildi.

İsrail Yedioth Aharonoth gazetesinin haberine göre, İsrail savaş uçakları, Hizbullah'ın silahlarının da bulunduğu bir hücresini bombaladı.

Savaş uçakları ayrıca, Hizbullah'ın bir gözetleme noktasına da saldırı düzenledi.

Bir başka haberinde Aharonoth gazetesi, İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyindeki Aytarun köyü çevresine de hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Saldırılara ilişkin can kaybı ve maddi hasara ilişkin ayrıntılı bilgi verilmezken, Hizbullah'tan konuya dair henüz bir açıklama yapılmadı.

FİLİSTİN KIZILAYI: HASTANEDE 12 BİNDEN FAZLA KİŞİ VAR
03.04: Filistin Kızılayı: Gazze'deki Kudüs Hastanesi yakınlarında şiddetli bombalamalara tanık oluyoruz. Hastanede meydana gelebilecek her türlü bombalamadan uluslararası toplumu sorumlu tutuyoruz ve hastanede 12 binden fazla yerinden edilmiş kişinin bulunduğu konusunda uyarıyoruz.

02.46: Filistin Kızılayı: İsrail ordusu, Gazze'deki 25 hastanenin boşaltılmasını istedi.

01:38 İSRAİL UÇAKLARININ GAZZE'NİN FARKLI BÖLGELERİNE SALDIRILARINDA EN AZ 30 KİŞİ KATLEDİLDİ
İsrail uçaklarının, Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında en az 30 kişinin öldüğü, onlarcasının yaralandığı belirtildi.

İsrail uçakları, Gazze'deki Cebaliya, El-Bureyc ve Nusayrat mülteci kampları ile Beyt Lahiya bölgesinde, sivillerin yaşadığı çok sayıda eve hava saldırısı düzenledi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamaya göre, saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

Saldırılarda yıkılan evlerin enkazı altında hala çok sayıda Filistinli olduğu, ancak elektrik ve gerekli ekipman olmaması nedeniyle bu kişilere ulaşmanın çok zor olduğu ifade edildi.

İsrail ordusu, daha önce yaptığı açıklamada, "savaşın" bir sonraki aşamasına (kara harekatı) hazırlık amacıyla Gazze'de İsrail güçlerinin karşılaşabileceği tehditleri azaltmak için hava saldırılarını yoğunlaştırdığını duyurmuştu.



01.30 İsrail Kudüs Hastanesi çevresini vurdu. Saldırıda çok sayıda ev yerle bir oldu, can kaybı da yaşandı

01: 20 İsrail uçakları, Gazze'de hava saldırılarını sürdürdü.


İsrail uçakları, Gazze'deki Cebaliya, El-Bureyc ve Nusayrat mülteci kampları ile Beyt Lahiya bölgesinde, sivillerin yaşadığı çok sayıda eve hava saldırılarını sürdürüyor.

"GAZZE'YE DÖNÜK KARA HAREKATI AYLARCA SÜREBİLİR"
00.19 İşgalci İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, "Gazze'ye yönelik kara harekatının" aylarca sürebileceğini belirtti.

Yediot Ahronot gazetesinde yer alan habere göre Galant, söz konusu açıklamayı, Gazze sınırı yakınlarında "Hava Kuvvetleri Harekat Komutanlığı" toplantısında yaptı.

Galant'ın burada, "İsrail ordusunu durdurabilecek hiçbir şey yok. Manevranın (İsrail'in Gazze saldırılarına verdiği isim) operasyonel yönü, hava kabiliyeti ve kara harekatından oluşuyor. Gazze'deki kara harekatı, oradaki son savaş olmalı çünkü sonrasında Hamas olmayacak. Bu, bir ay, 2 ay, 3 ay sürebilir ama sonunda orada Hamas kalmayacak." ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu daha önce yaptığı açıklamada, "savaşın" bir sonraki aşamasına (kara harekatı) hazırlık amacıyla Gazze'de İsrail güçlerinin karşılaşabileceği tehditleri azaltmak için hava saldırılarını yoğunlaştırdığını duyurmuştu.