Katliamın gölgesinde Mescid-i Aksa'da ikinci cuma! İşgalci İsrail namaz kılan müslümanlara saldırdı

Son dakika haberi! Geçtiğimiz hafta cuma için Mescid-i Aksa'ya gelenler büyük bir zulme uğramıştı. Filistinliler işgalci İsrail polisinin plastik mermi ve biber gazıyla müdahalesine maruz kalmıştı. Katliamın gölgesinde ikinci cuma namazı öncesi Mescid-i Aksa'da girişlere engel olmak isteyen işgalci İsrail güvenlik güçlerinin sabahın erken saatlerinden itibaren Şam Kapısı'na intikal ettiği bildirildi. İsrail güçleri, 65 yaş altı erkek ve 50 yaş altı kadınların Harem-i Şerif’e girişine izin vermedi. İşgal devletinin güvenlik güçleri, Filistinlilere TOMA, ses bombası ve gaz bombasıyla müdahale etti. Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da sadece 5 bin Filistinli saf tuttu. Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden ismini vermek istemeyen bir yetkili, yaptığı açıklamada, "Caminin avlusu neredeyse boştu ve sadece 5 bin kişi namaz kılabildi." dedi.

Giriş Tarihi 20 Ekim 2023, 08:58 Güncelleme 20 Ekim 2023, 16:18
Katliamın gölgesinde Mescid-i Aksa’da ikinci cuma! İşgalci İsrail namaz kılan müslümanlara saldırdı

İÇİNDEKİLER

7 Ekim'de Hamas'ın düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu ile büyük kayıp veren İsrail Gazze'de saldırıların dozunu artırarak katliama başladı.

Kadın, çocuk dinlemeyen işgalci İsrail Filistinlileri fosfor bombalarıyla vururken Gazze'ye ölüm yağdırıyor. Bölgede elektriği suyu ve gıda gidişini kesen İsrail'e ABD silah desteği sağlıyor. Batı ise savaş suçuna karşı gözlerini kapatıyor.

Geçtiğimiz hafta cuma için Mescid-i Aksa'ya gelenler büyük bir zulme uğramıştı. Filistinliler işgalci İsrail polisinin plastik mermi ve biber gazıyla müdahalesine maruz kalmıştı.

HASTANE SOYKIRIMI SONRASI TANSİYON YÜKSEK
Bölgeden son gelişmeleri aktaran A Haber muhabiri Özlem Aktay, Gazze'de vurulan ve yaklaşık 500 Filistinlinin ölümüne neden olan saldırının ardından bugün gerilimin daha yüksek olacağını ifade etti.

Aktay, "Filistinlilerin bugün daha yoğun bir şekilde toplanmasını bekliyoruz. Yani tansiyon diğer cumalardan daha yüksek olacak" dedi.

HAMAS GENEL SEFERBERLİK ÇAĞRISINDA BULUNDU
Son günlerde bölge genelinde Filistinlilere destek amacıyla günlük protestolar yapılıyor. Öte yandan Hamas bugün dünya çapında genel seferberlik çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Filistin halkımızı, Arap ve İslam halklarımızı ve dünyanın özgür insanlarını cuma günü geri dönüş için toplanmaya ve yerimizden edilmeyi reddetmeye çağırıyoruz" denildi.

İsrail yönetimi, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyenlere yaş kısıtlaması getirdi. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler normal zamanlarda cuma namazını kılmak için Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'ya akın ederdi.

Ancak İsrail, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da cuma namazı için Mescid-i Aksa'ya gelmek isteyen Filistinlilere yaş kısıtlaması getirdi.

Kudüs'teki İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamaya göre, İsrail güçleri, 65 yaş altı erkek ve 50 yaş altı kadınların Harem-i Şerif'e girişine izin vermiyor.

İSRAİL POLİSİ BARİKATLAR KURDU
İsrail polisi, Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi çevresine ve giriş kapılarına barikatlar kurdu. Cuma namazı için Mescid-i Aksa'ya girmek isteyen Filistinlilerin bir kısmı kimlik kontrolü yapıldıktan sonra içeri alındı.

"AKSA'YA NAMAZA GİTMEK İSTESENİZ GENÇLERE BURASI KAPALI"
Eski Şehir'de 50 senedir esnaflık yapan Haşim Taha, yaptığı açıklamada, İsrail'in Mescid-i Aksa'da namaz kılmak isteyen Filistinlilere yaş sınırlaması getirdiğini söyledi.

Eski Şehir'de doğduğunu belirten Taha, "Her zaman aynı ancak bu sefer Filistin halkı için çok fazla problem çıkardılar ve eğer Aksa'ya namaza gitmek isteseniz gençlere burası kapalı. Bu da yeni bir şey değil, her zaman bunu yapıyorlar." dedi.

"BU TOPRAKLARI TERK ETMEYECEĞİZ"
Taha, normal dönemlerde her cuma binlerce kişinin geldiği Eski Şehir'in sokaklarının boş kaldığını belirterek, şunları söyledi:

"İş falan kalmadı burada, çünkü savaş var ve hiç bir yerde iş yok. Dükkanlarımızı açmamızın tek sebebi insanlara ve İsrail hükümetine hala bu topraklarda olduğumuzu göstermek. Bu toprakları terk etmeyeceğiz, evlerimizi, iş yerlerimizi, sokaklarımızı terk etmeyeceğiz. Kudüs'ün Eski Şehir sokakları boş, çünkü İsrail hükümeti insanların buraya ya da Aksa'ya gelişine izin vermiyor. İnsanlar Eski Şehir'e giremedikleri için de burası boş. Eğer bir problem olmasaydı binlerce insan Mescid-i Aksa'ya gidiyor olurdu."

İsrail'in getirdiği yaş sınırlaması nedeniyle normalde ortalama 70 bin ila 100 bin kişinin cuma namazı kıldığı Mescid-i Aksa'da geçen hafta yalnızca 5 bin Filistinlinin cuma namazını eda edebildiği açıklanmıştı.

TOMA'LI VE GAZLI SALDIRI
İşgalci İsrail güvenlik güçleri, Mescid-i Aksa'da namaz kılmak için toplanan Filistinlilere TOMA, ses bombası ve gaz bombasıyla müdahale etti.

TOMA'DAN SIKILAN MAVİ SU
A Haber'den Emine Kavasoğlu TOMA'lardan sıkılan suya ilişkin çarpıcı bir açıklama yaptı. Kavasoğlu, "TOMA'dan sıkılan kimyasal suda mavi leke bırakan bir karışım var. Eğer lağım gibi kokan bu sıvı vücudunuza gelirse mavi leke bırakıyor. İsrail polisi böylece insanları fişliyor. Bu leke 2 gün çıkmıyor ve insanların protestolara katıldığı buradan tespit edilmeye çalışılıyor." dedi.

MESCİD-İ AKSA'DA SADECE 5 BİN FİLİSTİNLİ CUMA NAMAZI KILABİLDİ
İsrail'in cuma namazı için yaş kısıtlaması getirdiği işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da sadece 5 bin Filistinli saf tuttu. İsrail güçleri cuma namazı öncesi Filistinlilerin kimliklerini kontrol ederek Harem-i Şerif'e girişlere izin verdi.

Cuma namazını Aksa'da eda etmek için Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine gitmek isteyen özellikle 50 yaş altı erkeklere ve 65 yaş altı kadınlara müsaade edilmedi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden ismini vermek istemeyen bir yetkili, yaptığı açıklamada, "Caminin avlusu neredeyse boştu ve sadece 5 bin kişi namaz kılabildi." dedi.

İsrail yönetimi, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyenlere yaş kısıtlaması getirmişti.

İsrail polisi, Aksa'nın da yer aldığı Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi çevresine ve giriş kapılarına barikatlar kurmuştu.

MÜSLÜMANLAR ZULÜM GÖRÜYOR İŞGALCİLER EĞLENİYOR


A Haber muhabiri Özlem Aktay Müslümanlar yapılan zulmü anlatırken İsrail asker ve polisinin gülüştüğü anlar A Haber kamerasına yansıdı.

İSRAİL'DEN CUMA BASKINI
İsrail zırhlı personel taşıyıcıları Ramallah'ta görüldü.

Ramallah'taki görgü tanıkları, İsrail zırhlı personel taşıyıcılarının işgal altındaki Batı Şeria'daki şehre girdiğini gördüklerini söylüyor.

KATLİAMIN GÖLGESİNDE İLK CUMADA NELER YAŞANDI?
İsrail'in kanlı saldırırları sürerken gözler Kudüs'e Mescid-i Aksa'ya çevrildi. İşgalci İsrail, her "Cuma" olduğu gibi yine ibadetleri engellemek için her yolu denedi.

İŞGAL POLİSİ GAZ BOMBASI ATTI
İsrail polisi, cuma namazını Aksa'da eda etmek için bekleyen Müslümanlara gaz bombası atarak üzerlerine saldırdı.

İşgalciler namaz kılmak için toplanan Filistinli Müslümanların üzerine at sürerken seccadeler sokak ortasında kaldı.

İsrail polisi Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine gitmek isteyen özellikle 50 yaş altı erkeklere zorluk çıkararak izin vermedi.



ENGELLEMELERE RAĞMEN SAF TUTTULAR

İsrail polisi, cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak için işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir Bölgesine gelen Filistinlilere engel oldu.



Bunun üzerine Filistinliler, cuma namazını Ras El-Amud bölgesindeki bir caddede kıldı.



TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ: ŞİDDETLE KINIYORUZ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarına sert tepki gösterdi.



Kurtulmuş, "Bugün Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırıları şiddetle kınıyoruz. Yasa dışı yerleşimcilerin mülk gaspları ve kutsal mekanlara saldırılar asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Eski Şehir'in Şam Kapısı'ndan girenlere kimlik kontrolleri yapılırken, alanda uzun kuyruk oluştu. Öte yandan Eski Şehir'deki İsrail güvenlik güçlerinin sayısının artırıldığı görüldü.

Adının açıklanmasını istemeyen ve 65 yaşında olduğunu belirten bir Filistinli yaptığı açıklamada İsrail polisinin kendisini Mescid-i Aksa'nın kapısından çevirdiğini ve içeri girmesine izin verilmediğini belirtti.

Şeyh Cerrah Mahallesi sakini ve Yahudi yerleşimcilerin doğup büyüdüğü evinden zorla çıkarmaya çalıştığı Fatma Ebu Salim (74) de Aksa'ya her cuma namazı geldiğini ve tüm engellemelere rağmen geleceğini ifade etti.

İslam ve Arap alemini yardıma ve yanlarında durmaya çağıran Ebu Salim, "(İsrail) Aksa'ya gitmemize, Eski Şehir'e gelmemize engel oluyorlar. Bizi buradan uzaklaştırmak istiyorlar." diye konuştu.

A HABER BÖLGEDEN SON DURUMU AKTARDI
Müslümanların gözü Mescid-i Aksa'ya çevrilirken A Haber bölgeden canlı yayın yaptı. 12.35'te kılınacak olan Cuma namazına yaklaşılırken Emine Kavasoğlu Kudüs'ten son durumu aktardı.

Kavasoğlu'nun aktardıkları şu şekilde:
12.00
Namaza gelen Müslümanlara kısıtlama uygulanıyor. İsrail katliamının gölgesinde ilk Cuma namazı kılınacak. Bölgede ciddi bir gerilim var. Kontrol noktası oluşturan İsrail güvenlik güçleri şüphelendikleri kişileri içeri almıyor. Atlı birlikler sürekli bölgede geziyor. İçeri girmeye çalışan kişinin peşine onlarca polis gidiyor. Çok sıkın bir abluka var. Polisler şüphelendikleri kişileri içeri almıyor ama polisn neye göre şüphelendiğini kimse bilmiyor. Polis içeri girişlerde bir yaş kısıtlaması olmayacağını bize söyledi. Burada gerilimin beklendiği 2 kapı var. Şam ve Aslanlı kapı bölgelerinde ciddi güvenlik önlemleri var.

Şam Kapısı'nda kontrol noktası oluşturuldu. Buradan kimlik kontrolü yapılıyor. Buradan geçtikten sonra 6-7 kontrol noktası daha var. Onları geçtikten sonra Harem-i Şerife oradan Kubbetüs Sahra'ya ulaşılıyor. Buradan da Mescid-i Aksa'ya gidiliyor. Ancak içeri kaç kişinin gireceği bilinmiyor. Mescii Aksa'da aynı anda 30 bin kişi namaz kılabiliyor. Bölgede beklenen kalabalık yok.

11.00 Kudüs'te Cuma namazı 12:35'te kılınacak. Dün geceden beri Mescid-i Aksa'nın çevresinde kuş uçurtulmuyor. Bölgeye sürekli olarak yeni barikatlar getiriliyor. Yollar Mescid-i Aksa'ya 150 metre kala kesilmiş durumda. Dün Kudüs'te çatışmalar yaşandı ve 6 polis hayatını kaybetti.

İŞGAL POLİSLERİ MESCİD-İ AKSA'YA GİRİŞİ KAPATTI
An itibarıyla hareketlilik had safhaya çıkmış durumda. Şam Kapısı Müslümanların giriş yaptığı yer. Buradan Mescid-i Aksa'ya geçiyorlar.

Ancak bugün çok mümkün görünmüyor çünkü bölgede İsrail askerleri ve polisleri etten duvar örüyor. Burada zaman zaman basın mensuplarına müdahale ediyorlar. Mescid-i Aksa'da sabah namazı sorunsuz bir şekilde kılınmış olsa da caminin yerleşkesinin çevresinde çok sayıda polis kontrol noktası var.

Normal şartlar altında Cuma günleri camiye 40-60.000 kişi namaz kılmak için gelir. Ama bugün Mescid-i Aksa'nın çok sessiz olduğu belirtiliyor. Cuma namazını kılmak üzere Mescid-i Aksa'ya İsrail'in içi de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'dan birçok insan geliyordu. Ancak tüm kapılardaki polis varlığı, kamuoyunda caydırıcı bir rol oynuyor.

09:00 Kudüs'te gergin bir güne başlayacağız desek yanılmış olmayız. Zira bugün hem Cuma olması vesilesiyle hem de İsrail tarafından yapılan açıklamalar nedeniyle gergin bir ortam var. Bugün Mescid-i Aksa'da namaz kılabilmek için binlerce Müslüman'ın bölgeye gelmesi bekleniyor. Şu anda sabah saatleri itibarıyla bölgede sessizlik var. Dün Kudüs'te çatışmalar yaşandı. Kudüs Polis Merkezi ile Filistinliler arasında bir çatışma çıktı. 6 polis yaralandı ardından kentin başka noktalarında sokak çatışmaları yaşandı. 2 kişi de farklı noktalarda yaralandı. Kentin girişleri dün gece itibarıyla kapatıldı.

Rahatlıkla girilen Kudüs'ün her bir noktasına güvenlik kontrol noktaları oluşturuldu. Burada uzun trafik kuyrukları yaşandı. Uzun süren bir yolculuğun ardından Gazze sınırına ulaşabildik. Gece saatlerinde sokaklarda polis dışında hiç kimse yoktu. Her Cuma olduğu gibi bugün bir gerginlik bekleniyor. Müslümanlar namazlarını kılmak ve ibadetlerini yerine getirmek için Mescid-i Aksa'ya gelecek. Her bir noktada polis kontrolü altında ve kapatılmış durumda. Namaz kılmaya izin verilse dahi namazdan sonra protestolar bekleniyor. Şu anda Kudüs sessizliğe gömülmüş durumda.

Öte yandan İsrail Gazze'de 1,1 milyon kişinin güneye kaydırılmasını istedi ve BM'ye tahliye çağrısı yaptı. Bu istek İsrail ordusu tarafından dillendirildi ve kara harekatı için hazırlık olarak yorumlandı. Günlerdir kara harekatı için hazırlık yapılıyor ve Gazze şeridine sevkiyat yapılıyordu. Dünden beri Gazze çevresinde ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Bölgede kısa sürede Refah Sınır Kapısı üzerinden bir insani koridor açılması bekleniyor. Gazze'de açlık-kıtlık kapıda ve kara harekatı başlayacak. Kara harekatı daha fazla sivilin hayatını kaybetmesinden endişe ediliyor. Bölgede meskun mahal çatışmaları olması bekleniyor.

FİLİSTİN-İSRAİL SAVAŞI
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Filistin topraklarını işgal eden İsrail'e karşı 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı bir operasyon başlattı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 300 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 500'ü çocuk, 276'sı kadın olmak üzere 1537 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 612 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Ayrıca Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 36 Filistinlinin öldüğü, 650 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN