Azerbaycan ile Karabağ'daki Ermeni nüfusu arasında ikinci görüşme!

Azerbaycan'ın anayasal yapıyı yeniden tesis etmek ve silahlı Ermeni unsurları Karabağ'dan çıkarmak amacıyla başlattığı terörle mücadele operasyonunda ateşkes sağlandı. Operasyon sonrası ilk görüşmeyi 21 Eylül'de gerçekleştiren Azerbaycan ve Karabağ Ermeni nüfusu ikinci kez Hocalı'da bir araya geldi. Görüşmenin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, toplantının yapıcı ve olumlu bir ortamda geçtiği belirtildi.

Giriş Tarihi 25 Eylül 2023, 12:47 Güncelleme 26 Eylül 2023, 09:11
Azerbaycan ile Karabağ’daki Ermeni nüfusu arasında ikinci görüşme!

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde Azerbaycan temsilcileri ile Karabağ'daki Ermeni nüfusun temsilcileri arasındaki ikinci görüşme sona erdi. Görüşmenin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, toplantının yapıcı ve olumlu bir ortamda geçtiği belirtildi. Açıklamada, 21 Eylül'de Yevlah şehrinde ele alınan konuların çözümü yönünde atılan adımların ele alındığı vurgulanarak, kısa sürede sağlanan insani yardım, yakıt ikmali ve elektrik arzının sağlanması gibi Azerbaycan tarafından yapılan çalışmalardan duyulan memnuniyetin dile getirildiği bildirildi.

Görüşmede bir sonraki aşamada uygulanacak tedbirler hakkında Ermeni heyetini bilgilendiren Azerbaycan'ın Karabağ'daki Ermeni sakinler ile temaslardan sorumlu yetkilisi Ramin Memmedov, bazı yerleşim birimlerinde yalnız yaşadığı tespit edilen Ermeni asıllı yaşlı vatandaşlara ilk müdahalenin yapıldığını ve doktor gözetiminde tutulduğunu söyledi. Memmedov, Uluslararası Kızılhaç Komitesi temsilcilerinin söz konusu kişilerle görüşebilmesi için koşulların oluşturulması, aile bireylerine ve ilgili sağlık kurumlarına teslim edilmesi önerisinde bulunduklarını Ermeni heyetine iletti.

"AZERBAYCAN VE ERMENİ SAĞLIK EKİPLERİNİN ORTAK ÇALIŞMASI ÖNERİLDİ"
Bölgede altyapı, sağlık hizmetleri ve diğer sivil faaliyetlerde bulunan kurumların temsilcileriyle görüşme düzenlenmesi ve ortak çalışma grubunun oluşturulması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilen açıklamada, Hankendi ve Hocalı şehirlerinin yakınında kurulması planlanan sahra hastanesinde Azerbaycanlı ve Ermeni asıllı sağlık personelinin ortak çalışmasının önerildiği aktarıldı.


Azerbaycan tarafının ciddi kronik hastalıkları olan veya özel cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyan kişilere gerekli tıbbi yardımın sağlanmasına hazır olduğu ifade edilen açıklamada, Azerbaycanlı ve Ermeni asıllı sağlık çalışanlarından oluşan ortak mobil sağlık ekiplerinin oluşturulmasının önemine dikkat çekildi. Açıklamada, Karabağ'da yaşayan Ermeni kökenli sivil toplum temsilcileri ve sosyal aktivistlerin başkent Bakü'ye veya Azerbaycan'ın diğer şehirlerine ziyaretler düzenlenmesi önerisinde bulunulduğu ve bu tür girişimlerin sivil toplum diyalog platformu oluşturulması açısından, aynı zamanda güven artırıcı çalışmaların hayata geçirilmesi açısından önemli olduğu kaydedildi. Açıklamada, bir sonraki toplantının yakın zamanda yapılması konusunda mutabakata varıldığı aktarıldı.


İLK GÖRÜŞME 21 EYLÜL'DE GERÇEKLEŞMİŞTİ
Ateşkesin ardından Azerbaycan ve Ermenistan tarafları ilk görüşmeyi Yevlah'ta gerçekleştirmişti.

Açıklamayı Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Anar Eyvazov yaptı.



Karabağ'daki Ermeni grupların silah bırakmayı kabul ettiğini ve bölgede ateşkesin sağlandığını duyurdu.

Karabağ'daki Ermeni birlikler ile yasadışı Ermeni grupların silah bırakacağını, Azerbaycan topraklarından çekileceğini ve yasa dışı Ermeni silahlı grupların feshedileceğini söyledi. Bütün silah, mühimmat ve ağır araçların teslim edileceğini, belirtilen bu hususların Rus Barış Gücü ile koordineli yürütülmesinin sağlanacağını ifade etti.

Sözcü Eyvazov, ayrılıkçıların etkisizleştirildiğini, 90'dan fazla mevzide denetim sağlandığını da kaydetti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, bölgedeki nüfusun yeniden entegrasyonu için hazırlık yapıldığını söyledi.

"Karabağ'daki Ermeni nüfusunun yeniden entegrasyon konusu Azerbaycan anayasası ve hukuk kuralları nezninde görüşmeye açacağız. Biz pürüzsüz bir yeniden entegrasyon süreci öngörüyoruz. Nüfusun insani ihtiyaçlarını da dikkate alıyoruz. Yereldeki nüfus ile iletişim içerisindeyiz. Kısa sürede bölgeye istikrar ve barış getirmeyi istiyoruz."

Bakü'nün taleplerinin kabul edilmesi, bölgedeki Azerbaycanlıları da memnun etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından da Karabağ'daki Ermeni temsilcileriyle Yevlah'ta görüşme gerçekleştirileceği duyuruldu.

GÖRÜŞMEK İÇİN YEVLAH'A GELDİLER
Hankendi-Ağdam güzergahını kullanan Ermeni temsilciler, Rus Barış Gücü yetkilileri ve Azerbaycan polisinin eşliğinde Yevlah'a ulaştı.

Yevlah Valiliği binasında yapılacak görüşmede Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan'a entegrasyonu konuları müzakere edildi.

GÖRÜŞMELER SONA ERDİ
Azerbaycanlı yetkililer ile Karabağ'daki Ermeni nüfusun temsilcileri arasında entegrasyon sürecinin ele alınacağı görüşme başladı.

Azerbaycanlı yetkililer ile Karabağ'daki Ermeni nüfusun temsilcileri arasında entegrasyon sürecinin ele alındığı görüşme sona erdi.

DETAYLAR AÇIKLANMADI
Karabağ'daki Ermeni nüfusun Azerbaycan'a entegrasyonu konularının müzakere edildiği görüşmenin ayrıntıları hususunda henüz açıklama yapılmadı.

TEMSİLCİLER KİM?
Müzakerelere, Azerbaycan adına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Karabağ'daki Ermenilerle temaslardan sorumlu temsilcisi milletvekili Ramin Memmedov, Karabağ Ermenilerini temsilen David Melkumyan ve Sergey Martirosyan katılıyor. Görüşmede, Rus Barış Gücü'nden de bir yetkili yer alıyor.

MSB'DEN DESTEK AÇIKLAMASI
Milli Savunma Bakanlığı'ndan da bir açıklama geldi. MSB, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:



Türkiye olarak her zaman dediğimiz gibi Azerbaycanlı kardeşlerimizin haklı davalarında tüm imkanlarımızla yanındayız. Askeri eğitim iş birliği, ordunun modernizasyonu faaliyetlerine uzun süredir devam ediyoruz. Azerbaycan ve Türk ordusunun aynı standartlara kavuşmasına yönelik çalışmalarda belli bir aşamaya gelindi. Ermeni silahlı unsurlarınca uzun süredir devam eden saldırı ve provokasyonları engellemek üzere Karabağ'da başlatılan askerî operasyonu, sonrasında alınan ateşkes kararını ve bölgedeki son gelişmeleri yakından takip ediyoruz."

ERİVAN'DA MİLLETVEKİLİNE YUMRUK
Ermenistan'da ise gerginlik devam ediyor. Paşinyan'ın istifasını isteyen binlerce gösterici sokaklarda protestolarını sürdürdü.

Protestolarda bir hükümet binası taşlanırken, polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı. Paşinyan'ın partisi Sivil Sözleşme milletvekilleri Hovik Aghazaryan ve Hakob Aslanyan'la asker aileleri arasındaki tartışma hızla kavgaya dönüştü. Yerel basına yansıyan görüntülerde siyasetçilerden birine kameralar önünde yumruk atıldığı görüldü.

PUTİN İLE PAŞİNYAN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefonda görüştü.

Kremlin'den dün gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Taraflar, Karabağ'la ilgili son gelişmeleri ele aldılar. Vladimir Putin, çatışmanın en ciddi aşamasının aşılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rus barış gücü askerlerinin desteğiyle varılan, çatışmaların tamamen durdurulmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Görüşmelere Rus barış gücü birliğinin liderleri aracılık edecek. Zorlu koşullara rağmen barış gücü askerleri hedeflerini kararlılıkla yerine getirmekte, sivillere ve mültecilere genel yardım sağlamaktadır. Liderler, durumun gerginliğin azalması ve istikrara kavuşması yönündeki umutlarını dile getirdiler" denildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN