Dünya Azerbaycan’ın Karabağ zaferini konuşuyor! Fransız basını Ermenistan’ı kaderine terk etti: ‘Zavallı Paşinyan’ istifaya zorlanıyor

Azerbaycan’ın 24 saatte kazandığı Karabağ zaferi dünya basınında manşetlerde. Haberlerde Ermenistan’ın büyük yenilgisinden sonra başkent Erivan’da Paşinyan’ın istifasını isteyen gruplar tarafından düzenlenen eylemler öne çıkarken Fransız basını ise küçük ortak Paşinyan’ı adeta yalnız bıraktı ve Ermenistan için “zavallı eski Sovyet ülkesinin itibarı zedelendi.” ifadesini kullandı.

Giriş Tarihi 21 Eylül 2023, 09:54 Güncelleme 21 Eylül 2023, 11:17
Dünya Azerbaycan’ın Karabağ zaferini konuşuyor! Fransız basını Ermenistan’ı kaderine terk etti: ‘Zavallı Paşinyan’ istifaya zorlanıyor

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan'ın antitetrör operasyonu ile Karabağ'da kazandığı zafer dünyaya damga vurdu. Bakü'nün sadece 24 saatte ilan ettiği zafer dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Ermenistan'ın en büyük destekçisi Fransa'da ise basın Başbakan Nikol Paşinyan'ı adeta kaderine terk etti.

"PAŞİNYAN'IN ÇÖKÜŞÜ ALİYEV'İN BÜYÜK ZAFERİ"

Fransız Le Monde gazetesi Ermeni grupların askeri bir operasyon karşısında silahlarını bırakmayı kabul etmesinin ardından Azerbaycan'ın on yıllardır ilk kez Karabağ'ın kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Ermenistan'ın yenilgisini "ayrılıkçı direnişin çarpıcı çöküşü" olarak nitelendiren Le Monde, İlham Aliyev'in "büyük bir zafer" kazandığını vurguladı.

"KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ YENİLGİ"

France 24 ise Azercaycan'ın 24 saatte kazandığı zaferin ardından "Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan değişim vaadiyle iktidara geldi ancak Azerbaycan'a karşı küçük düşürücü askeri yenilgisi ve Karabağ'daki dramatik gerginlik, bu zavallı eski Sovyet ülkesindeki itibarını zedeledi." ifadelerini kullandı.

France 24, ayrıca, yüzlerce protestocunun Erivan'daki hükümet binalarının önünde gösteri yaparak Paşinyan'ın istaifasını talep ettiğini, muhalefetin ise Paşinyan'ı hain olarak damgaladığını belirtti.

GEÇİCİ HÜKÜMET ÇAĞRISI YAPILIYOR

ABD merkezli Politico Azerbaycan'ın antiterör operasyonu ile bir günde elde ettiği başarıyı "Azerbaycan Karabağ'daki yıldırım harekatında zafer ilan etti" başlığı ile duyurdu.

Politico'nun bir diğer haberinde ise Karabağ'daki ikinci başarısızlığın Ermenilerde Paşinyan'a yönelik nefret oluşturduğuna dikkat çekildi. Politico, Paşinyan'ın eleştiri yağmuruna tutulduğunu fakat istifasını vermekten ziyade bundan sonra ne yapacağının önemli olduğunu belirtti. Öte yandan Ermenistan'daki Rusya yanlısı partiler ise geçici hükümet çağrısında bulunuyor.

"AZERBAYCAN ERMENİSTAN'I BATILI MÜTTEFİKLERE İTTİ"

İngiliz the Telegraph ise Azerbaycan'ın zaferinin Ermenistan'ı Batılı müttefiklere ittiğini belirtti. Kremlin'in Azerbaycan'ın antiterör operasyonundaki rolü ile ilgili soruların devam ettiğini vurgulayan Telegraph, Rus barış gücünün eylemsizliğinin ise intikam gibi göründüğünü vurguladı.

ERMENİSTAN PAŞİNYAN'IN İSTİFASINI İSTİYOR

Katar merkezli El Cezire ise binlerce Ermeni protestocunun Erivan'da toplandığını ve Karabağ'da büyük bir yenilgiye uğrayan Paşinyan'ın istifasını istediğini vurguladı.

ABD merkezli Al Arabiya da Azerbaycan'ın zaferini duyurduğu haberinde Paşinyan'ın baskı altında olduğunu vurguladı.