Ermenistan’ın ateşkes ihlali bilançosu ortaya çıktı! İkinci Karabağ Savaşı’ndan bu yana 258 kez

Ermenistan’ın 30 Ocak 2021’den bu yana Karabağ’daki ateşkes ihlallerinin sayısı ortaya çıktı. Türk-Rus Ortak Merkezi Ermenistan’ın iki sene içinde 358 kez ateşkesi ihlal ettiğini bildirdi.

Giriş Tarihi 22 Eylül 2023, 13:51 Güncelleme 22 Eylül 2023, 13:53
Ermenistan’ın ateşkes ihlali bilançosu ortaya çıktı! İkinci Karabağ Savaşı’ndan bu yana 258 kez

İÇİNDEKİLER

Ermenistan'ın İkinci Karabağ Savaşı'ndan bu yana yaptığı ateşkes ihlalleri ortaya çıktı. Azerbaycan'ın Karabağ'da ateşkes uygulamalarını gözlemlemek ve denetlemek için kurulan Türk-Rus Ortak Merkezi, Ermenistan'ın yaptığı ateşkes ihlallerini ortaya çıkardı.

30 Ocak 2021 itibarıyla bölgede ateşkes uygulamalarını denetleyen Merkez Türk ve Rus heyetleri tarafından hazırlanan görev ve sorumluluklara ilişkin yönetmelik doğrultusunda bölgede barış ve huzurun tesisi için görev yapıyor.

258 ATEŞKES İHLALİ BELİRLENDİ

Merkez, İHA'lar dahil kendi keşif ve gözetleme teçhizatlarıyla ihlalleri belirliyor, her iki taraftan gelen ihlal bildirimlerini takip ediyor. Çalışmalarla gerekli tedbirlerin alınmasının sağlandığı Merkezde aynı zamanda gerçekleştirilen ihlaller raporlanıyor.

Türk-Rus Ortak Merkezi 30 Ocak 2021'den itibaren Ermenistan tarafından gerçekleştirilen 258 ateşkes ihlali belirledi.

İKİNCİ KARABAĞ ZAFERİ

Azerbaycan Türk Ortak Merkez Komutanlığı tarafından da tespit edilen ihlaller raporlandırıldı.

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020'de başlattığı "Tek Vatan Harekatı" ile Ermenistan'ın işgali altındaki 5 kent merkezinin kurtarılmasının ardından Ermenistan, 10 Kasım'da yenilgiyi kabul etmiş, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden bildiriye imza atmıştı.

Bildiride, tarafların ateşkese uyması, denetiminin verimliliğinin artırılması amacıyla gözlem merkezi oluşturulması kararlaştırılmıştı.

Türk-Rus Ortak Merkezi'ne ilişkin mutabakat zaptı, Türk ve Rus savunma bakanları tarafından imzalanmış, Merkez, 30 Ocak 2021'de düzenlenen törenle faaliyetlerine başlamıştı.