Paşinyan çaresiz: Ermenistan Batı’ya yalvarıyor! Rusya’ya rest çekip Fransa’ya sığınmıştı: Moskova’dan öyle bir mesaj geldi ki…

Azerbaycan’ın Karabağ’da başlattığı terör operasyonunun ardından Ermenistan Batı’ya yalvarmaya başladı. Fransa ile iş birliği halinde olan ve Putin’e rest çeken Paşinyan’a Rusya’dan büyük bir darbe geldi. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Paşinyan için “NATO ile flört etmeye karar verdi Bakalım onu nasıl bir kader bekliyor.” Açıklamasını yaparken Ermenistan basını ise uluslararası toplumu suçluyor.

Giriş Tarihi 20 Eylül 2023, 11:49 Güncelleme 20 Eylül 2023, 23:36
Paşinyan çaresiz: Ermenistan Batı’ya yalvarıyor! Rusya’ya rest çekip Fransa’ya sığınmıştı: Moskova’dan öyle bir mesaj geldi ki…

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan, Ermenistan'ın haftalardır devam eden provokasyonlarının ardından Karabağ'da beklenen adımı attı. Karabağ'da terörle mücadele operasyonu başlatan Azerbaycan, Ermeni terör grupları teslim olana dek ilerlemeye devam edeceğini bildirdi. Son dönemde Rusya'ya bağımlılığın yanlış olduğuna yönelik açıklamalar yapan ve Fransa ile Karabağ konusunda açıkça iş birliği içinde olan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Rusya'dan gelen açıklama ile sarsıldı. Ermeni basını ise uluslararası medyayı suçluyor.

RUSYA'DAN ERİVAN'A DARBE

Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı terör operasyonuna destek veren ilk ülke Türkiye oldu ve Ankara açıkça "Her zaman yanınızdayız." dedi. Azerbaycan'ın Ermenistan'da sivilleri vurduğuna yönelik yalan haberler yayımlayan Ermenistan ise önce Rusya'ya sığınmaya çalıştı ancak Rusya'dan büyük bir darbe aldı.

Ermenistan gazetesi Armen Press ise sözde "Dağlık Karabağ Dışişleri Bakanlığı"nın açıklamasını paylaştı ve Azerbaycan'ın terör operasyonunun uluslararası toplumun harekete geçmemesinin doğrudan sonucu olduğunu belirtti.

Öte yandan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ise Azerbaycan'ın operasyonunun durdurulmasının Rus barış güçlerinin kontrolünde olduğunu belirtiyor.

"PAŞİNYAN NATO İLE FLÖRT ETMEYE KARAR VERDİ"

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev ise Telegram kanalında yaptığı bir açıklamada Paşinyan'ı açıkça hedef aldı ve Rusya'nın Karabağ'da Ermenistan'ı desteklemeyeceğini işaret etti. Medvedev'in Paşinyan'ı hedef alan açıklaması şu şekilde:

Bir gün kardeş ülkeden bir meslektaşım bana şöyle dedi: Ben sana yabancıyım, beni kabul etmiyorsun. Ben de gerekeni söyledim: Biyografiye göre değil, eylemlere göre yargılayacağız. Sonra savaşı kaybetti ama tuhaf bir şekilde yerinde kaldı. Daha sonra vasat yenilgisinden dolayı Rusya'yı suçlamaya karar verdi. Daha sonra ülkesinin topraklarının bir kısmından vazgeçti. Sonra NATO ile flört etmeye karar verdi Bakalım onu nasıl bir kader bekliyor.

RUSYA'YI HEDEF ALIP FRANSA'YA SIĞINMIŞTI

Paşinyan, Rusya'nın Ukrayna Savaşı dolayısıyla istese bile Ermenistan'ın güvenlik ihtiyaçlarını karşılayamayacağını belirtmiş ve Moskova'yı suçlarken Rusya'ya bağımlı olmanın Ermenistan için stratejik bir hata olduğunu söylemişti.

ERMENİSTAN VE FRANSA'DAN HARİTALI PROVOKASYON

Rusya'ya açıkça rest çeken Paşinyan'ın güvendiği dağ ise Fransa. Fransa geçtiğimiz haftalarda Azerbaycan-Ermenistan sınırının "tehlikeli bölge" olarak işaretlendiği bir harita yayımlamıştı.

Azerbaycan basını ise böyle bir harita yayımlanmasının "Erivan'ın provokasyon planının bir parçası" olduğunu belirtmişti. Azerbaycan gazetesi Yeni Müsavat, Fransa ve Ermenistan'ın bu harita ile Azerbaycan'ı uluslararası düzeyde saldırgan göstermeye ve uluslararası kamuoyunu manipüle etmeye çalıştığını belirtmişti.

PAŞİNYAN PUTİN'E REST ÇEKMİŞTİ

Rusya'yı karşısına alıp Fransa ile birlikte hareket eden Paşinyan son olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararlarını bağlayıcı kabul eden Roma Tüzüğü'ünü onaylayacağını duyurmuştu. Tüzüğün onaylanması durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan topraklarına ayak bastığında tutuklanacak.

Azerbaycan'ın başlattığı terör operasyonunun ardından Erivan'daki Ermeni protestocular Rus büyükelçiliğine yürüdü ve elçiliğin girişini kapattı. Elçilik personeli binada mahsur kalırken Rusya ise büyükelçiliğin açılmasın için Ermenistan'a nota verdi.