Fransa’da Photoshop skandalı! Seçim kampanyası için rötuşu abartan siyasetçi linç yedi: Seçmeni yanıltıyorsunuz

Fransa’da seçim kampanyasının afişlerinde rötüşu ve filtreyi fazla kaçıran siyasetçilere tepki yağdı. Kampanya fotoğraflarına yüzü, saçları, ten rengi ve hatta yaşı bile değişecek şeklinde müdahale eden Eurupe Ecologie Egalite Partisi’den Juliette De Causans, Tatiana Boteva Malo ve Samira Herbal isimli siyasetçiler seçmeni yanıltmakla suçlanıyor. De Causans’ın savunması ise duyanlara “pes” dedirtecek cinsten.

Giriş Tarihi 16 Eylül 2023, 11:27 Güncelleme 16 Eylül 2023, 12:39
Fransa’da Photoshop skandalı! Seçim kampanyası için rötuşu abartan siyasetçi linç yedi: Seçmeni yanıltıyorsunuz

İÇİNDEKİLER

Fransa'da Europe Ecologie Egalite Partisi'nin senatör adayı Juliette de Causans, partisinin seçim kampanyası için hazırlanan afişleriyle dünya gündemine oturdu. Juliette de Causans, Bronz teni, bembeyaz düzgün dişleri ve parlak saçlarının dikkat çektiği bir afiş fotoğrafı ile seçim kampanyasına dahil olurken gerçeğin afişlerdeki gibi olmadığı ortaya çıktı.

BU KADARI RESMEN "FOTOŞOK"

Fransız seçmen 20'li yaşlarda göz alıcı bir kadın fotoğrafının kullanıldığı afişin gerçeği yansıtmadığını, Juliette de Causans'ın fotoğrafında büyük değişiklikler yapıldığını fark etti. Zira de Causans'ın ne dişleri ne saçları ne ten rengi ne de yaşı fotoğrafta göründüğü gibi. Europa Ecologie Egalite'yi temsil eden iki aday daha olan Tatiana Boteva Malo ve Samira Herbal'ın da fotoğraflarında büyük düzenlemeler yapıldığı fark edildi.

SEÇMENDEN TEPKİ YAĞDI: ARTIK SANA OY VERMİYORUM

40'lı yaşlardaki de Causans'ın düzenlenmemiş fotoğrafının ortaya çıkması ile gerçek de açıkça görüldü. Seçmenler sosyal medyada de Causans'a tepki gösterdi. Photoshop ile kişinin tanınmayacağı şekilde düzenlenen fotoğrafların seçmeni yanılttığını belirten sosyal medya kullanıcılarından biri Instagram'da şu ifadeleri kullandı:

Kampanya fotoğrafınızla seçmenleri yanıltıyorsunuz. Acınası bir durum, artık sana oy vermiyorum.

ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK

Yıllarca öğretmenlik yaptıktan sonra 2021'de siyasete atılan ve parlamento seçimlerinde yalnızca yüzde 4,28 oy alan de Causans ise güzel bir fotoğrafa sahip olmayı hak ettiğini söylüyor.