G20’de Erdoğan rüzgârı! Başkan’ın restini bütün dünya takip etti

Başkan Erdoğan G-20 Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmalar ve görüştüğü liderler ile dünya basınında yankı uyandırmaya devam ediyor. İsveç, Erdoğan’ın NATO ve F-16 konusundaki konuşmasını dikkatle takip ederken Batı basını ise Başkan Erdoğan’ın Mısır lideri Sisi ile görüşmesine dikkat çekti.

Giriş Tarihi 11 Eylül 2023, 10:19 Güncelleme 11 Eylül 2023, 11:18
G20’de Erdoğan rüzgârı! Başkan’ın restini bütün dünya takip etti

İÇİNDEKİLER

Başkan Erdoğan Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne damga vurdu. 18. G20 Liderler Zirvesi'nin gündeminde Ukrayna Savaşı ve Tahıl Koridoru Anlaşması vardı. Başkan Erdoğan'ın Zirve'nin son gününde yaptığı konuşma ise dünya basınında geniş yer buldu.

İSVEÇ: TÜRKİYE'NİN NATO ÜYELİĞİNE İZİN VERİP VERMEYECEĞİ BELLİ DEĞİL

Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Başkan Erdoğan, tahıl koridorunun yanı sıra F-16 tahıl ve İsveç hakkındaki sözleri gündemden düşmüyor. İsveç merkezli SVD "Erdoğan: İsveç taahhütlerini yerine getirmeli" başlıklı haberinde Türkiye'nin NATO üyeliğine izin verip vermeyeceğinin belli olmadığını belirtti ve Başkan Erdoğan'ın ABD'den savaş uçağı alma planlarının İsveç'in NATO üyeliği ile bağlantılı olmasından üzüntü duyduğunu belirtti.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN NATO MESAJI

ABD Başkanı Joe Biden ile görüştüğünü belirten Başkan Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

Biden ile ayaküstü de olsa görüştük. F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıp götürüp İsveç de İsveç diyorlar. Bu yaklaşım bizi üzer. Vereceğim tek bir cevap var, her şeye kongre diyorsunuz. Benim de kongrem var. TBMM'den böyle bir karar geçmediği sürece ben bir şey diyemem. Tek başına karar verecek bir durumda değilim. Meclisimin vereceği kararı beklemek durumundayım.

İSVEÇ'İN GÖZÜ BAŞKAN ERDOĞAN'DA

Aftonblated gazetesi ise Başkan Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye'nin F-16 satın alma talebi ile ilişkilendirilmemesi gerektiğine yönelik sözlerini paylaştı.

İsveç'in resmî televizyonu SVT ise "Erdoğan: İsveç'in F-16 savaş uçaklarıyla hiçbir ilgisi yok" başlığını kullanırken Başkan Erdoğan'ın "İsveç taahhütlerini yerine getirmeli" cümlesine dikkat çekti.

KATHİMERİNİ: ERDOĞAN BIDEN'IN YAKLAŞIMINDAN RAHATSIZ OLDU

Yunan Kathimerini gazetesi ise "Erdoğan Biden'ın F-16 meselesine yaklaşımından rahatsız oldu" başlıklı haberinde şu ifadeleri kullandı:

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine adaylığını onaylamasıyla ilişkilendirdiğini ve bunun Ankara'yı "çok rahatsız ettiğini" söyledi.

BATI ERDOĞAN-SİSİ GÖRÜŞMESİNE DİKKAT ÇEKTİ

Başkan Erdoğan'ın Mısır lideri Abdulfettah Sisi ise görüşmesi ise gündeme damga vuran bir diğer hadise oldu. Reuters, Başkan Erdoğan ile Sisi'nin enerji iş birliği hakkında görüştüğünü vurguladı.

AFP, Erdoğan-Sisi görüşmesinin Türkiye ile Mısır arasındaki 10 yıllık anlaşmazlığın ardından geldiğini vurguladı.