Hindistan ismi tarih oluyor! BM, Türkiye'yi örnek göstererek yanıt verdi: Yönetimden resmi talep gelmesi halinde...

Hindistan, G20 Devlet Başkanları ve bakanlarının katılacağı akşam yemeği davetiyesinde "Bharat Başkanı'ndan" ifadesinin yer alması dikkat çekmişti. Bu ifadenin ardından Hindistan'ın isminin değişeceğine dair tartışmalar başlamıştı. Tartışmaların ardından BM'den yapılan açıklamaya göre, Haq, basın toplantısında, Ankara'nın talebi üzerine yabancı dillerde "Turkey" ifadesi yerine "Türkiye" kullanılması örneği üzerinden "India" isminin "Bharat" olarak değiştirilmesi durumunda BM'nin nasıl bir süreç izleyeceğine ilişkin soruya yanıt verdi. Haq, Türkiye'nin ismiyle ilgili meselede Türk hükümetinin resmi talebine istinaden hareket edildiğini belirterek, "Bu tür talepler geldiğinde bunları değerlendiriyoruz." ifadesini kullandı.

Giriş Tarihi 07 Eylül 2023, 20:40 Güncelleme 07 Eylül 2023, 21:05
Hindistan ismi tarih oluyor! BM, Türkiye’yi örnek göstererek yanıt verdi: Yönetimden resmi talep gelmesi halinde...

İÇİNDEKİLER

Hindistan Anayasasının değiştirilip adının "Bhrat" olması yönünde yetkililere talep yağıyor. Hükümetin ise yeni bir kararla isim değişikliğine gitmesi bekleniyor.



G20 DAVETİYESİNDE DİKKAT ÇEKEN DETAY
G20 Devlet Başkanları ve bakanlarının katılacağı akşam yemeği davetiyesinde "Bharat Başkanı'ndan" ifadesinin yer alması dikkat çekti.



BM'DEN TÜRKİYE ÖRNEKLİ YANIT
Hindistan'ın isminin değişmesine yönelik tartışmaların ardından BM'den açıklama yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Hindistan'ın G20 Zirvesi yemek davetiyesinde ülke ismi olarak "India" yerine "Bharat"ı kullanması üzerine ortaya çıkan tartışmalara ilişkin, Yeni Delhi yönetiminden resmi bir talep gelmesi halinde bunun değerlendirileceğini söyledi.



BM'den yapılan açıklamaya göre, Haq, basın toplantısında, Ankara'nın talebi üzerine yabancı dillerde "Turkey" ifadesi yerine "Türkiye" kullanılması örneği üzerinden "India" isminin "Bharat" olarak değiştirilmesi durumunda BM'nin nasıl bir süreç izleyeceğine ilişkin soruya yanıt verdi.

Haq, Türkiye'nin ismiyle ilgili meselede Türk hükümetinin resmi talebine istinaden hareket edildiğini belirterek, "Bu tür talepler geldiğinde bunları değerlendiriyoruz." ifadesini kullandı.

Endonezya'nın, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Zirvesi için Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye gönderdiği davetiyede de "The Prime Minister of India" (Hindistan Başbakanı) yerine "The Prime Minister of Bharat" (Bharat Başbakanı) ifadesini kullandığı görülmüştü.

Ülkenin ismi anayasada "India" ve "Bharat" olarak geçiyor. Ülkeden bahsederken kullanılan bir diğer ifade ise Urduca'da "Hinduların ülkesi" anlamına gelen "Hindustan".



KÖLELİĞİ TEMSİL EDİYOR
Parlamentonun yakın bir zamanda düzenlenen bir oturumunda BJP Rajya Sabha Milletvekili Naresh Bansal, sömürge köleliğini simgelediğini öne sürerek "Hindistan"ın Anayasadan çıkarılmasını talep etmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN