İngiltere'de hava yolu krizi kördüğüm oldu! 2 hafta sürebilir...Basının hedefinde hükümet var: Fiyatlar artıyor her şey kötüleşiyor

İngiltere'de 500'den fazla uçuşu etkileyerek ulaşım krizine neden olan arızanın etkileri sürüyor. Uzmanlar, uçuşların düzene girmesinin 2 hafta sürebileceğini belirtirken, kıta genelinde 200 bin İngiliz evlerine dönebilmeyi bekliyor. Yaşanan krizin, ekonomik anlamda maliyetinin 100 milyon sterlin düzeyinde olduğu vurgulandı. The Sun'da yayınlanan bir değerlendirmede, "Artık neredeyse hiçbir şey düzgün çalışmıyor? Korkunç bir ekonomik krizin pençesinde, artık ülke dışında kalmış binlerce vatandaşımız var" ifadeleri kullanıldı. Yazıda, siber saldırı ihtimalinin devre dışı bırakılmasına karşın bir Fransız havayolu şirketinin suçlandığını belirtilerek, bu bahanenin yolcuları tatmin etmediği tekrar edildi. Yazıyı kaleme alan Rod Liddle, İngiltere için "Fiyatların her geçen gün arttığı ama her şeyin giderek daha da kötüleştiği bir yer." tanımlamasını kullandı.

Giriş Tarihi 31 Ağustos 2023, 10:43 Güncelleme 31 Ağustos 2023, 19:37
İngiltere’de hava yolu krizi kördüğüm oldu! 2 hafta sürebilir...Basının hedefinde hükümet var: Fiyatlar artıyor her şey kötüleşiyor

İÇİNDEKİLER

İngiltere'de Hava Trafik Kontrol Sistemi'nde pazartesi günü yaşanan teknik arıza havacılık sistemini neredeyse felce uğrattı. Sadece pazartesi günü İngiltere'den 790 uçuş, yurt dışından da 785 uçuş iptal edildi. Bu bütün uçuşların yüzde 27'sine denk geliyor. Dün de 300'den fazla uçuş iptal edildi.

2 HAFTA SÜREBİLİR
En çok iptalin yaşandığı havaalanları Heathrow, Gatwick ve Manchester olurken İngiltere Ulaştırma Bakanı Mark Harper, kalkış yapamayan uçaklardan dolayı gecikmelerin önümüzdeki günlerde devam edeceğini söyledi. Ancak İngiliz basını gecikmelerin iki hafta sürebileceği uyarısında bulundu.

The Sun gazetesi İngiltere dışında tatilde olan 200 bin İngiliz vatandaşının ülkesine dönebilmek için en erken uçağın önümüzdeki hafta sonunda olduğunu, 2 hafta ekstradan beklemek durumunda kalabileceklerini yazdı.

EKSTRA HARCAMA
İngiliz havacılık otoriteleri ise mağdur olan yolcular için hiçbir ödeme yapmayacaklarını açıkladı. Yurt dışında uçuş sırası bekleyen İngiliz aileler perişan oldu. Havaalanlarındaki banklarda uyumaya çalışan yolcuların ne kalacak yer ne de beslenme ihtiyacı karşılandı. Binlerce İngiliz havaalanlarında uçuş sırasının kendilerine gelmesini beklerken, otelde beklemek isteyenlerin ise 4 bin sterline varan ekstra harcama yapmak zorunda kalabileceğine dikkat çekildi.

MAAŞI FIRLADI
İngiliz basını Ulusal Havacılık Hizmetleri (NATS) Genel Müdürü Martin Rolfe'nin uçak kabusu yaşanırken maaşını ikiye katlayarak yıllık 1.3 milyon sterline yükselttiğine dikkat çekti.

Bu gelişmeler üzerine İngiliz hükümeti hava trafik kontrol sistemini yeniden gözden geçirmek için çalışmalara başladı. Ulaştırma Bakanı Mark Harper, son 20 yılda yaşanan en büyük havacılık arızası nedeniyle bağımsız bir soruşturma yürütüleceğini ifade etti.

ZARAR 100 MİLYON STERLİN
İngiltere'de son 20 yılın en büyük havacılık kaosunun ekonomik faturası da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, sadece pazartesi günü yaşanan iptallerin havacılık şirketlerine 100 milyon sterlin'e (yaklaşık 3.39 milyar TL) mal olacağını açıkladı.

TÜRKİYE DE ETKİLENDİ
Bayrama denk gelen havayolu krizi İngiliz ailelerin yaz tatillerinden dönüşüne denk gelmişti. Türkiye'den de özellikle Ankara Antlaşması ile İngiltere'ye giden aileler de uçuş iptallerinden etkilenecek.

İki yıl önce İngiltere'ye taşınan Handan Sola, "Uçağımız 3 Eylül'de ancak gecikmeden etkileneceğimiz söylendi. 6 Eylül'de oğlum okula başlayacak. Umarım biz gidene kadar düzelir" dedi. 4 Eylül'de Londra'ya bilet alan Janberk Ersan da, "Okul konusunda da İngilizler çok katı, gecikme sorun olabilir. Gitmeden iş toplantılarımı ayarlamıştım ama ertelemek zorunda kalacağım" dedi.

"HİÇBİR ŞEY DÜZGÜN ÇALIŞMIYOR?"
The Sun'da Rod Liddle imzasıyla paylaşılan değerlendirmede zaten ekonomik krizle mücadele İngiltere'de, binlerce vatandaşın yurt dışında mahsur kalmasının işleri içinden daha da çıkılmaz hale getirdiği vurgulandı.

Aileleri ile kısa bir yaz tatili yapmak isteyen İngilizlerin, tam anlamıyla perişan olduğu belirtilen yazıda, kendilerine uygun bir tatil bölgesi bulmakta zorlanan İngilizler, uçuş kriziyle tam anlamıyla demorileze oldukları belirtildi.

Binlerce uçuşun iptal olduğu belirtilerek daha fazlasının da yolda olduğu tekrar edildi.

Yazıda, "Artık neredeyse hiçbir şey düzgün çalışmıyor? Şimdi, iğrenç bir yaşam maliyeti krizinin ortasında, korkunç derecede yurt dışında kalan binlerce insanımız var." ifadeleri kullanılıyor.

KÜÇÜK BİR KAYANIN IQ'SUNA SAHİP
Değerlendirmede uçuş krizinin nedenleri de masaya yatırıldı. Yazıda, "Ulusal Hava Trafik Hizmetlerimizin patronu, bazı havayollarının "güvenilmez uçuş verileri" girdiğini hesapladı. Martin Rolfe (Hava Trafik Kontrolü Patronu), bilgisayarın kendisine söylenenleri "anlamadığını" söyledi. Yapay zekanın kötü niyetli parlaklığıyla dünyayı ele geçirmesinden endişe duyuyoruz . Ama şu anda küçük bir kayanın IQ'suna sahip, gökyüzümüzü kontrol eden bir bilgisayarımız var." ifadeleri kullandı.

Krizden bir Fransız havayolunun sorumlu olduğu iddia edilirken, "Ancak sistemlerimizi çökertmek için gereken tek şey buysa, o zaman belki de sistemi iyileştirmeye bakmaları gerekmez mi?" eleştirisinde bulunuldu.

"Elbette, yetkililerin tüm gerçeği söylediğini varsayıyoruz" Liddle, "Bunun bir siber saldırıyla alakası olmadığını çok çabuk söylediler. Sorun şu ki, ne kadar inkar ederlerse, o kadar çok insan en kötüsünden şüphelenecek. Sonuçta Ağustos ayının resmi tatiliydi, yılın en yoğun günlerinden biriydi." dedi.

İngiltere'de ekonomik verilerin de pek iç açıcı olmadığını vurgulayan Liddler, "Bu arada hiçbir şeyin pek iyi işlemediği bir ülkede debelenip duruyoruz. Fiyatların her geçen gün arttığı ama her şeyin giderek daha da kötüleştiği bir yer. Kimin suçlanacağını bilmiyorum." dedi.

Liddle, faturanın mevcut Muhafazakar hükümete çıkacağını söyledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN