Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Gabon' açıklaması: Ülkede barış ve istikrarın yeniden tesisini temenni ediyoruz

Gabon'da bir grup üst düzey ordu subayı iktidarı ele geçirdiklerini duyurdu. Darbe girişimi sonrası Dışişleri Bakanlığı, Gabon'daki gelişmeler hakkında "Ülkede barış ve istikrarın yeniden tesisini temenni ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Giriş Tarihi 30 Ağustos 2023, 17:29 Güncelleme 30 Ağustos 2023, 17:29
Dışişleri Bakanlığı’ndan ’Gabon’ açıklaması: Ülkede barış ve istikrarın yeniden tesisini temenni ediyoruz

İÇİNDEKİLER

Afrika kıtasında sular durulmuyor... Nijer'deki darbenin etkileri sürerken Gabon'da bir grup üst düzey ordu subayı ulusal televizyona çıktı ve iktidarı ele geçirdiklerini duyurdu.

Cuntacılar genel seçimlerin iptal edildiğini, tüm sınırların bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını, cumhuriyetin tüm kurumlarının feshedildiği ilan etti. Başkent Librevil'de silah sesleri duyuldu.

Askerler tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı Ali Bongo, evinden destekçilerine yardım mesajı gönderdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı, Gabon'daki gelişmeler hakkında "Ülkede barış ve istikrarın yeniden tesisini temenni ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Gabon'daki olaylar hakkında açıklama yayımladı:

"Gabon'da yaşanan gelişmeleri yakından ve dikkatle takip ediyoruz. Ülkede barış ve istikrarın yeniden tesisini temenni ediyoruz."



ASKERLER YÖNETİME EL KOYDU
Orta Afrika ülkesi Gabon'da sabah erken saatlerde ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurdu.

Askerler, 26 Ağustos'ta yapılan seçimlerin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıkladı.

Mevcut Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, 26 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini üçüncü kez kazanmıştı.


64 yaşındaki Ali Bongo, ülkeyi 41 yıldan uzun süre yöneten babası Omar Bongo'dan 2009'da görevi devralmıştı.

Ülkede oy verme işleminin son saatlerinde "şiddet" uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş, seçimin ardından oy sayım işlemi devam ederken internet kısıtlanmıştı.

Muhalifler ise hükumetin uygulamalarına tepki göstermiş ve muhalefet lideri Ondo Ossa, Ali Bongo'ya karşı verdiği başkanlık mücadelesinde seçimlere hile karıştırıldığını öne sürmüştü.