Vladimir Putin'den tahıl koridoru açıklaması: "Şartlar yerine getirildiği takdirde geri dönmeye hazırız"

Son dakika haberi... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında Rusya'nın hiçbir şartının yerine getirilmediğini ve bu nedenle 18 Temmuz'dan itibaren anlaşmayı uzatmadıklarını anımsatarak, "Rus tarafına karşı tüm yükümlülükler gerçekten yerine getirilirse anlaşmaya geri dönmeye hazır olacağız." ifadesini kullandı.

Giriş Tarihi 22 Ağustos 2023, 19:46 Güncelleme 22 Ağustos 2023, 21:11
Vladimir Putin’den tahıl koridoru açıklaması: Şartlar yerine getirildiği takdirde geri dönmeye hazırız

İÇİNDEKİLER

Kremlin, Putin'in Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesi katılımcılarına yönelik video mesajını yayınladı.



BRICS ülkeleri nezdinde yapılan ticarette doların payının azaldığını anlatan Putin, "Ekonomik bağlarımızın dolarsızlaştırılması yönündeki nesnel, geri döndürülemez süreç ivme kazanıyor. Karşılıklı ödemeler, parasal ve mali kontrol için etkili mekanizmalar geliştirilmesine yönelik çabalar sarf ediliyor. Sonuç olarak, BRICS içindeki ihracat-ithalat işlemlerinde doların payı azalıyor. Geçen yıl (doların payı) bu oran yalnızca yüzde 28,7 seviyesindeydi." dedi.

"RUSYA'NIN TEDARİKİ ENGELLENİYOR"
Rusya'nın Afrika'ya geçen yıl 11,5 milyon ton, bu yılın ilk yarısında da yaklaşık 10 milyon tahıl gönderdiğini belirten Putin, "Rusya'nın yurt dışına tahıl ve gübre tedariki kasıtlı olarak engelleniyor ve aynı zamanda iki yüzlü şekilde bizi dünya pazarındaki mevcut kriz yüzünden suçluyorlar." şeklinde konuştu.

"GERİ DÖNMEYE HAZIR OLACAĞIZ"
Putin, Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında Rusya'nın hiçbir şartının yerine getirilmediğini ve bu nedenle 18 Temmuz'dan itibaren anlaşmayı uzatmadıklarını anımsatarak, "Rus tarafına karşı tüm yükümlülükler gerçekten yerine getirilirse anlaşmaya geri dönmeye hazır olacağız." ifadesini kullandı.



BAŞKAN ERDOĞAN: GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR
Beştepe'de düzenlenen 14. Büyükelçiler Konferansı'ndaki hitabında Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 18 Temmuz'da askıya alınan tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin, "Şüphesiz bu sorunun daha fazla çıkmaza girmeden çözümü, Batılı ülkelerin sözlerini yerine getirmelerine bağlıdır. Girişimlerimiz sürüyor, geçen hafta Putin'le görüşerek konuyu masaya yatırdık. Bu konuda ortak bir paydada buluşabileceğimize inanıyorum." demişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN