Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin isyan sonrası ilk defa görüntü paylaşımında bulundu! Söz verdi

Rus yönetimine karşı gerçekleştirdiği isyanın ardından dünya gündemine oturan Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin ilk defa görüntü paylaşımında bulundu. Prigojin, “Wagner’in tahliyesi” adlı Telegram kanalında paylaşılan görüntüde, Rusya’yı Afrika dahil tüm kıtalarda “daha da büyük hale” getirdiklerini belirtti.

Giriş Tarihi 22 Ağustos 2023, 00:33 Güncelleme 22 Ağustos 2023, 12:35
Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin isyan sonrası ilk defa görüntü paylaşımında bulundu! Söz verdi

İÇİNDEKİLER

Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, beraberindeki savaşçılarla haziranda Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı.
İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti.

WAGNER İSYANININ ARDINDAN İLK DEFA GÖRÜNTÜ PAYLAŞTI I VİDEO İZLE


Daha sonra ortalarda görünmeyen Prigojin, Rus yönetimine karşı gerçekleştirdiği isyanın ardından ilk defa görüntü paylaşımında bulundu.

"RUSYA'YI DAHA BÜYÜK HALE GETİRDİK"
Prigojin, "Wagner'in tahliyesi" adlı Telegram kanalında paylaşılan görüntüde, Rusya'yı Afrika dahil tüm kıtalarda "daha da büyük hale" getirdiklerini belirtti.

AFRİKA HALKI İÇİN KABUSA ÇEVİRİYORUZ
Görüntülerde, 50 dereceyi aşan sıcaklıkta bulunduklarını söyleyen Prigojin, "Adalet ve mutluluk! DEAŞ, El Kaide ve diğer haydutların hayatını Afrika halkı için bir kabusa çeviriyoruz." ifadesini kullandı.

Rusya-Afrika Zirvesi'nin yapıldığı St. Petersburg'da 27 Temmuz'da Afrikalı yetkililerle görüşen Prigojin, 29 Temmuz'da Afrique Media TV kanalına yaptığı açıklamada, Afrika ülkelerindeki Wagner savaşçılarının sayısını artırmaya hazır olduklarını söylemişti.

Prigojin "(Varlığımızı) azaltmıyoruz, dahası çeşitli birliklerimizi artırmaya hazırız" dedi.

Wagner'in, Afrika'daki tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini kaydeden Prigojin, "Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi daha da geliştirmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

YENİ KUVVETLER GELDİ
Prigojn, 30 Temmuz'da yapılacak ve Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Faustin-Archange Touadera'nın görev süresinin uzatılmasını öngören anayasa referandumu öncesinde Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yeni bir Wagner grubunun gittiğini kaydetti.

Prigojin, ülkeye giden yeni grubun sayısı hakkında bilgi vermeyerek, "Yeni kuvvetler geldi, cumhuriyet topraklarını kontrol ediyoruz" diye konuştu.

Prigojin'in Afrika'da olması dış basında da büyük yankı uyandırdı. Dailymail'de yer alan habere göre; Paralı asker lideriyle bağlantılı Rus sosyal medya kanalları, Prigojin'in Afrika'da çalışmak üzere savaşçılar topladığını ve aynı zamanda Rusya'dan yatırımcıları, Afrika ülkesinin başkentindeki bir kültür merkezi olan Rus Evi aracılığıyla Orta Afrika Cumhuriyeti'ne para yatırmaya davet ettiğini iddia etti.

Öte yandan Associated Press ise videonun gerçekliğini veya nerede ve ne zaman oluşturulduğunun doğrulanamadığını söyledi.

WAGNER'İN AFRİKA'DAKİ ROLÜ
Wagner Grubu, Afrika'nın çeşitli bölgelerinde oldukça etkin druumda. 2014 yılında kurulmasının ardından çok kısa bir süre içerisinde Rus etkisini artırdı. Bu bağlamda Moskova'nın Afrika politikalarının uygulayıcısı olarak nitelendirilen Wagner Grubu'nun devlet tarafından da desteklendiği biliniyor.

Wagner bugün Libya, Mali, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Eritre, Burkina Faso, Kamerun, Mozambik, Zimbabwe, Madagaskar, Cezayir VE Nijer gibi kıta ülkelerinde çeşitli askeri, siyasi ve ekonomik faaliyetler yürütüyor.

Prigojin'e bağlı birimler, madencilik ve kereste ticareti gibi yüksek gelirli ekonomik faaliyetlerle uğraşıyor. Bu ülkelerdeki faaliyetlerin büyük ölçüde Prigojin'in kişisel bağlarından kaynaklandığı düşünülüyor.

Wagner grubunun Afrika'daki faaliyetleri göz önünde bulundurulduğunda Prigojin'in zirvede yer alması son derece anlamlı.

ABD VE AVRUPA WAGNER'DEN RAHATSIZ
ABD ve Avrupa ülkeleri, Wagner'in bölgedeki konumundan oldukça rahatsız.

DAHA ÖNCE İSYAN ETMİŞTİ
Rusya'da yaşanan tehlikeli gerilim geçtiğimiz aylarda tüm dünyanın gündemenine oturmuş durumdaydı.

Gerilimin baş rolünü çeken Wagner paralı asker grubun kurucusu Yevgeny Prigojin, Putin'i ve özellikle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu hedef alarak bir ayaklanma başlattı. Kremlin ayaklanmayı bastırsa da isyanın yankıları tüm dünyada hala devam ediyor.

Rus yetkililer tarafından Wagner'in lideri Yevgeny Prigojin'in isyan sonrası Belarus'a gittiği ifade edilmişti. Daha sonra Prigojin, Rusya'ya tekrar geri döndü.

Haftalar sonra, Prigojin St. Petersburg'daki Rusya-Afrika zirvesinde sürpriz bir şekilde ortaya çıktı.

62 yaşındaki Prigojin, zirveye katılan Orta Afrika Cumhuriyeti heyetinin bir üyesi olduğuna iddia edilen bir adamla fotoğraf çektirdi.

Söz konusu fotoğraf karesi St. Petersburg'da düzenlenen Rusya-Afrika Ekonomik ve İnsani Forumu'nun oturum arasında çekildi.

Telegram mesajlaşma uygulamasında dolaşan bu görüntüde, Wagner liderinin süslü bir merdivenin eteğinde Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Faustin-Archange Touadéra'nın protokol şefi Freddy Mapouka ile gülümsediği ve el sıkıştığı görüldü.

Fotoğraf, Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki en görünür figürlerinden biri olan Dmitry Syty tarafından Facebook hesabına şu mesajla yayımlandı:

"Bay Büyükelçi benimle Rusya-Afrika Zirvesi'nin ilk fotoğrafını paylaştı.Tanıdık yüzler görüyoruz"

Yerel bir haber kaynağı olan Fontanka, fotoğrafın St Petersburg şehir merkezinde Prigojin'in ailesine ait bir otelde çekildiğini ve zirvenin üç günü için rezerve edildiğini iddia etti.

Haber kaybakları, Prigojin'in Mali ve Nijer'den yetkililerle görüştüğünü de ifade etti. Ayırca Batı kaynaklı haberlerde Belarus'a taşınmayı kabul eden Prigojin'in zaman zaman Rusya'da vakit geçirdiği, Kremlin'de Putin ile görüştüğü yer aldı.

Politico bu haberi 'Wagner patronu, Rusya-Afrika zirvesinde görüldü' başlığı ile okurlarına servis etti.

Haberde Wagner liderinin davetliler ile poz verdiği karelerin sosyal medyada yer aldığı bilgisine de yer verildi.

Zirvede dikkat çeken bir başka olay ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bu forumda konuşmacı olarak bulunmasıydı.

Batı basını Putin'in ve Prigojin'in aynı ortamda bulunmasını Prigojin'in cezadan kurtulduğuna yordu.

Financial Times, zirvede boy gösteren Prigojin'in Rusya'daki varlığının devam etmesinin onun hala Kremlin düzeninin önemli bir parçası olarak sürdürdüğünü ifade etti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN