Rus birlikleri tamamen çekildi Ukrayna askeri Herson'a girdi! Kremlin: Hala Rusya topraklarının parçası

Rusya Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonunun ardından; kontrolü altına aldığı Herson'u referandumla topraklarına kattığını duyurmuştu. Ukrayna'nın şiddetli saldırılarının ardından bölgede tutunmakta zorluk çeken Rus birlikleri için Kremlin geri çekilme kararı aldı. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rus birliklerinin Herson kentinden tamamen çekildiği duyuruldu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Herson'un hala Rusya topraklarının bir parçası olduğunu ifade etti. Ukrayna Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Rus askerlerin çekildiği Herson bölgesi Ukrayna kontrolüne geçti. Birliklerimiz şehre girmeye başladı.” denildi.

Giriş Tarihi 11 Kasım 2022, 15:24 Güncelleme 11 Kasım 2022, 17:28
Rus birlikleri tamamen çekildi Ukrayna askeri Herson’a girdi! Kremlin: Hala Rusya topraklarının parçası

İÇİNDEKİLER

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus birliklerinin Herson kentinden tamamen çekildiği bildirildi.

Rus birliklerin Dnipyer Nehri'nin sol kanadına geçtiği belirtilerek, "Dinyeper'in sağ yakasında mühimmat ve silah bırakılmadı. Rus askerlerinin tamamı Dinyeper'in sol kıyısına geçti, önceden belirlenen pozisyonlara yerleştirildi. Rus birliklerinin silah, teçhizat ve malzeme kaybı yoktur" ifadeleri kullanıldı.

TAHLİYEYİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR
Rus ordusunun tahliyesi sırasında Ukrayna tarafından 5 kez saldırı gerçekleştirildiği aktarılan açıklamada, "Düşman gece boyunca sivil ve Rus birliklerin tahliyesini engellemeye çalıştı. Gece boyunca Dnipyer Nehri tahliye noktaları, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Amerikan HIMARS çok namlulu roketatar sistemiyle 5 kez vuruldu. Rus hava savunma sistemleri 28 roket düşürdü. 5 roketin yönü elektronik harp sistemleri ile değiştirildi. Son 2 günde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ilerleyişi 5 kilometreyi geçmedi" denildi.

HERSON HALA RUSYA'NIN PARÇASI
Rus ordusunun Herson kentinden çekilerek Dnipyer Nehri'nin sol yakasına mevzilenmesinin ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan da açıklama geldi.

Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'da referandumlar yapılarak bu bölgelerin Rusya tarafından ilhak edildiğini hatırlatan ve bunun Rusya anayasası ile resmiyet kazandığını söyleyen Peskov, Herson'un hala Rusya topraklarının bir parçası olduğunu ifade etti.

Peskov, "Herson, Rusya Federasyonu'nun parçası. Bu statü yasalar ile belirlenmiş ve sabitlenmiş durumda. Bunda bir değişiklik yok ve olması mümkün değil" dedi.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ İMKANSIZ
Peskov, "Ukrayna'daki özel askeri operasyon amacına ulaşana kadar devam edecek veya müzakere yolunda başarılı olunursa sona erebilir. Bu da mümkün. Ancak barış görüşmeleri Kiev rejiminin pozisyonu nedeniyle imkansız" ifadelerini kullandı.

Herson, Ukrayna'nın Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgeleriyle birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzasıyla 30 Eylül'de ilhak edilmişti.

TAHIL ANLAŞMASININ UZATILMASI
Peskov, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında yapılan tahıl sevkiyatı anlaşmasının uzatılması konusunda da değindi.

Peskov, "Bu yönde görüşmeler devam ediyor. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmına ilişkin bazı konuları çözmemiz gerekiyor. BM'de bu yönde anlayış var. Bu nedenle çalışmalar devam ediyor." diye konuştu.

PUTIN-BIDEN GÖRÜŞMESİ
Peskov, ABD Başkanı Joe Biden'ın "iki ülke arasında tutuklu değişimi konusunu seçimler sonrası Putin ile görüşmeyi umduğu" yönündeki açıklamasına ilişkin "İki ülke arasında bazı temas kanallarının olduğunu belirterek, "Sadece bu kanallar aracılığıyla sonuca varılabilir. Bu durumda megafon diplomasisi bu kanalların etkinliğini baltalıyor. Tüm teklifleri, her zaman ciddiye alırız. Washington, bu konudaki ciddi tekliflerimizin olduğunu iyi biliyor." dedi.

Putin'in, G20 ve Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvelerine çevrimiçi katılmayı veya görüntülü mesaj göndermeyi planlamadığı bilgisini paylaşan Peskov, bunun Putin'in programı ve Rusya'da bulunmaya ihtiyaç duyması ile ilgili olduğunu aktardı.

AVRUPA BİRLİĞİ DİKTİLER
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "11.11.22" tarihini yazdı.

Telegram'daki "Herson Haberleri" adlı kanalda paylaşılan görüntüde ise bir Ukraynalı asker, Herson'a girdiklerini belirtti.

Herson merkezindeki idari binanın önünde yer alan anıtın temeline konulan Ukrayna bayrağı ile Avrupa Birliği bayrağı dikkati çekti.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR
Telegram'daki diğer bir görüntüde de bir yerleşim biriminde Ukrayna askerlerine çiçekler atıldığı ve köylülerin sarılarak ağladığı görüldü. Ukraynalı askerler, Rus güçlerinin kaldığı komuta merkezlerini ve kullandıkları eşyaları gösterdi.

KÖPRÜYÜ HAVAYA UÇURDULAR
Diğer yandan, farklı bir görüntüde ise bir Rus askeri, Herson'un sağ ve sol kıyılarını birbirine bağlayan Dnipro Nehri'ndeki Antonovskiy Köprüsü'nün havaya uçurulduğu görüntüyü paylaştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Herson şehrindeki savunma hattının tümüyle Dnipro Nehri'nin sol yakasına çekilmesine karar vermişti.

Herson, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk ve Zaporijya bölgeleriyle birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 eylülde imzaladığı belgelerle yasa dışı ilhak edilmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN