Yunanistan'ı Abdülhamid Han korkusu sardı: Türkiye Akdeniz'de doğalgaz buldu

Son dakika haberi... Mavi Vatan anlayışı ile Ege ve Akdeniz'de çalışmalarına devam eden Türkiye, önümüzdeki günlerde Abdülhamid Han sondaj gemisini Akdeniz'e göndereceğini duyurdu. Türkiye'nin bu hamlesi Yunanistan'da korku yaratırken, Abdülhamid Han'ın sondaj çalışmalarıyla ilgili ihtimaller de sıralandı.

Giriş Tarihi 21 Temmuz 2022, 18:10 Güncelleme 21 Temmuz 2022, 18:19
Yunanistan’ı Abdülhamid Han korkusu sardı: Türkiye Akdeniz’de doğalgaz buldu

İÇİNDEKİLER

Ankara'dan yeni sondaj çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamalar, Atina tarafından yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Abdülhamid Han sondaj gemisi için "Önümüzdeki ay Akdeniz'de faaliyetlerine başlaması planlanmaktadır." demişti.

"ATİNA BUNU BEKLİYORDU"
Yunanistan basınından Kathimerini gazetesi, Ankara'dan dün dördüncü gemi "Abdülhamid Han'ın faaliyete geçirilip Doğu Akdeniz'e sevk edileceğine ilişkin açıklamalar, Atina tarafından bekleniyordu." diye yazdı.

YUNAN BASINI İHTİMALLERİ SIRALADI
Asıl sorunun, sondajın yapılacağı alan olduğu belirtilerek, "Abdülhamid Han'ın, Türkiye'nin güney bölgesine gönderileceğine ilişkin iyimser bir senaryo var." denildi.

İkinci senaryoya ilişkin, "Yetkili kaynaklar, sondaj kulesinin Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesinin 6. bloğunun kuzey yarısında konuşlandırıldığı senaryosunu son derece güçlü buluyor." ifadesine yer verildi.

"EN KÖTÜ SENARYO"
Haberde ayrıca, "Üçüncü ve en kötü senaryo, Abdülhamid Han'ın Oruç Reis sismik araştırma gemisinin 2020 yazında ve sonbaharında taşındığı bölgeye taşınması olur." görüşü paylaşıldı.

"DOĞALGAZ SAHASININ OLASI VARLIĞI ANLAMINA GELİR"
Türkiye Petrolleri'nin, söz konusu bölgeye dair sismik verilere sahip olduğunu söylerek belirlenen hedeflerde sondaj başlatabileceği ihtimali hatırlatılarak, "Bu da bir doğalgaz sahasının olası varlığı anlamına gelir." ifadesi kullanıldı.

"DOĞU AKDENİZ'DE HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ"
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48'inci yıl dönümü törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarına vurgu yapmıştı.

"HİDROKARBON KAYNAKLARI RUM'UN OYUNCAĞI DEĞİL"
Oktay, "Her türlü tahrik ve usulsüz girişimler karşısında, Doğu Akdeniz'de hakkımız olanı kararlı bir şekilde savunuyoruz. Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin hak ve hukukunu da kendimizden ayrı tutmuyoruz. Akdeniz'deki hidrokarbon kaynakları Rum'un oyuncağı değildir." şeklinde konuşmuştu.