Yunanistan çark etti! Nikos Dendias'tan şaşırtan dostluk vurgusu

Doğu Akdeniz ve Ege'de adaları haddini aşarak uluslararası sularda hak iddia eden ve adaları silahlandıran Yunanistan ile Türkiye arasında gerilim devam ederken Yunan bakandan şaşırtan bir çıkış geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) perspektifini destekleyen tek ülke olduğunu savunarak, Yunanistan ve Türkiye'nin en iyi dostlar olmaması için bir sebep olmadığının altını çizdi. Miçotakis de Dendias'a benzer mesajlar vererek "Türkiye ile çok iyi dost olabiliriz." dedi.

Giriş Tarihi 07 Temmuz 2022, 17:50 Güncelleme 07 Temmuz 2022, 20:20
Yunanistan çark etti! Nikos Dendias’tan şaşırtan dostluk vurgusu

İÇİNDEKİLER

Yunanistan ile Türkiye arasında son zamanlarda ipler iyice gerilmiş durumda. Her fırsatta her yerde Türkiye'yi şikayet etmekten geri durmayan Atina yönetiminden bu defa şaşırtan sözler geldi.

Bu yıl 26'ncısı düzenlenen Economist Konferansı çerçevesinde katıldığı söyleşide, Türkiye ile iyi ilişkilerin Yunanistan için çok önemli olduğunu dile getiren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Ancak Türkiye ile iyi ilişkiler, dünyanın diğer ülkeleri gibi çok sağlam bir temele sahip olmalı. Bu sağlam temel nedir? Çok açık. Uluslararası hukuk, uluslararası deniz hukuku, insan hakları, kadın hakları, karşılıklı saygı ve hoşgörüdür." diye konuştu.

Dendias, Yunanistan'ın son otuz yıldır, Türkiye'nin bu fikirler bütününe ve AB'ye yakınlaşacağını umduğunu kaydederek, "Yunanistan Türkiye'nin (AB üyeliğine ilişkin) bu arzusunu destekleyen tek ülkedir. Hala Türkiye'yi destekliyor" dedi.

Yunanistan'ın tüm konularda uluslararası hukuk temelinde hareket ettiğini öne süren Dendias, Türkiye'nin de bu şekilde davranması halinde Yunanistan ve Türkiye'yi bölgede parlak bir geleceğin beklediğini ancak bunun biraz zaman alabileceğini savundu.

Dendias, Türkiye ve Yunanistan'ın mevcut sorunları farklı yöntemlerle çözmeye çalıştığı için ortak bir çözüme ulaşamadığını savunarak, "Yunanistan ve Türkiye'nin en iyi dostlar olmaması için bir sebep yok. Ancak Türkiye uluslararası hukuk ve uluslararası deniz hukukunu kabul etmeli." şeklinde konuştu.

Öte yandan şimdiye kadar Yunanistan, uluslararası toplantılarda bunun tam tersi ifadelere yer veriyordu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, geçtiğimiz haftalarda Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri liderlerinin bir araya geldiği iki günlük zirve kapsamında Brüksel'e gitmişti.

BİR DOSTLUK MESAJI DA MİÇO'DAN
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis bir radyo programında, Yunan iç politikası ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. Miçotakis, dört yıllık görev süresini tamamlamak istediğini, erken seçim düşünmediğini belirtti. Türkiye'nin dik duruşu sonrasında geri adım atmak zorunda kalan Yunanistan'dan bir adım da Miçotakis'ten geldi.

"ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEM OLUMLU GEÇTİ" MESAJI
Türk-Yunan ilişkilerinde 2020 yılının yaz dönemindekine benzer bir gerginliğin bu yaz yaşanmasını beklemediğini belirten Miçotakis, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile martta gerçekleştirdiği görüşmenin de olumlu bir atmosferde geçtiğini hatırlattı.

"TÜRKİYE'NİN SİLAH ALMASINI ENGELLEYEMEYİZ"
ABD ziyaretine de değinen Miçotakis, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'nin ABD'den F-16 satın almasına olumlu yaklaşımına ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Her kim Yunanistan'ın ABD'nin Türkiye'ye silah satışını sonsuza dek engelleyebileceğini düşünüyorsa, bence gerçek güçler dengesini tamamen anlamamaktadır."

"ÇOK İYİ DOST OLABİLİRİZ"
Yunanistan'ın uluslararası arenada izole edilmiş bir Türkiye arzulamadığını belirten Miçotakis, Türkiye ve Yunanistan'ın çok iyi dost olmaması için bir neden olmadığını kaydetti. Miçotakis, Yunanistan'ın Avrupa ile Türkiye arasında bir köprü olabileceğini savunarak, "Ancak bu bize bağlı değil, Türkiye'ye bağlı." dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN