Financial Times'tan itiraf gibi haber! Dolar euro bahane dertleri faize savaş açan Erdoğan'ı indirmek

Türkiye son zamanlarda Başkan Erdoğan liderliğinde faiz lobilerine savaş açtı. Erdoğan'ın faizle olan mücadelesinden rahatsız olan bazı kesimler, ekonomiyi hedef almaya başladı. Bunlara küresle medya devleri da dahil. Son olarak Türk Lirası'nın değerindeki gerilemeye işaret eden İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, hükümetin görev süresini sorgulamaya çalıştı, sorunlarının Türk Lirası değil, Erdoğan olduğunu itiraf etti. Gazete, "Aniden rotasını değiştirmediği sürece, büyük potansiyele sahip bir ülke olan Türkiye'nin önündeki tek soru, Cumhurbaşkanı'nın daha ne kadar görevde kalacağıdır." ifadelerine yer verdi. Financial Times'In operasyonel haberine sosyal medyada tepki yağdı. FT, hem utanmadan Türkiye'ye siyasi operasyon çekip hem de "Erdoğan Türk Lirası'nın kaybından dış güçleri sorumlu tutuyor" ifadelerini kullanacak kadar yüzsüz!

Giriş Tarihi 29 Kasım 2021, 13:14 Güncelleme 29 Kasım 2021, 13:23
Financial Times’tan itiraf gibi haber! Dolar euro bahane dertleri faize savaş açan Erdoğan’ı indirmek

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, faizlerin düşürülmesine yönelik izlenen politikaya destek açıklaması yapmış, "Bu faizler düşecek. Yüksek faize halkımızı da, çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz." demişti.

Benimsenen ekonomi programına ilişkin kararlılık vurgusu yapan Erdoğan, "Ne yaparlarsa yapsınlar bizi üretim, istihdam ve cari denge odaklı ekonomi programımızdan geri döndüremeyecekler." ifadesini kullanmıştı.

İNGİLİZ BASININDA TÜRK LİRASI YORUMU
Döviz kurlarındaki dalgalanmaların ardından Financial Times gazetesi, Erdoğan'ı hedef almaya çalıştı.

Haberde, liranın değerindeki gerilemenin "geçmişte olduğu gibi ülkenin ekonomik temellerindeki sorunlardan kaynaklanmadığı" belirtildi.

ERDOĞAN'I HEDEF ALDILAR
Hükümetin hedef alındığı yazıda, "Aniden rotasını değiştirmediği sürece, büyük potansiyele sahip bir ülke olan Türkiye'nin önündeki tek soru, Cumhurbaşkanı'nın daha ne kadar görevde kalacağıdır." ifadesi kullanıldı.



SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞIYOR
İngiliz medya devinin saldırısına karşı vatandaşlar gereken tepkiyi gösterdi. Sosyal medyada Financial Times'a tepki gösterilen etiket trendlerde 1 numaraya yükseldi.



Bazı Twitter kullanıcıları, bu haberin "Erdoğan'ı devirmek için Türk ekonomisine operasyon başlattı" itirafı olduğunu vurguladı.

BU İLK SALDIRI DEĞİL!
Financial Times'ın operasyonel haberi küresel medya baronlarının ilk saldırısı değil.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), geçtiğimiz günlerde politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan indirerek yüzde 15'e düşürdü.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu'nun, politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15'e düşürdüğü kaydedildi.



DÜŞÜK ENFLASYON VE YATIRIM VURGUSU
Duyuruda, TCMB'nin, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği belirtildi.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrarın, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği kaydedilen duyuruda, "Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır." ifadeleri kullanıldı.

FAİZ LOBİSİNİN TADI KAÇTI
Merkez Bankası'nın enflasyonu dizginlemek ve yatırımları arttırmak amacıyla yaptığı faiz indirimi hamlesi küresel lobilerin tadını kaçırdı.

Financial Times, Merkez Bankası kararı sonrası "Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük borçlanma maliyetine olan takıntısının zaten aşırı olan enflasyonu daha da kötüleştireceği endişelerini artırıyor" ifadesini kullandı.

Merkez Bankası'nın Erdoğan'ın "yoğun baskısı altında olduğunu" iddia eden Financial Times, Erdoğan'ın, "genel kabule aykırı olarak, yüksek faizin enflasyonu artırdığını savunduğunu" belirterek habercilikten öte siyasi tetikçiliğe soyundu.

HEP BİR AĞIZDAN BENZER SÖYLEMLER!
Guardian da tıpkı Financial Times gibi Merkez Bankası'nın faiz indirimi haberini paylaşırken, kararın "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki baskısının ardından" verildiğini iddia etti. Dış basın, tüm dünyada gerek siyasiler gerek vatandaşlar ekonomi politikaları konusunda yorum yapabilirken, ülkemizde Başkan Erdoğan'ın görüş bildirmesini "Merkez Bankası'na baskı" olarak yorumladı.

Bloomberg ise Merkez Bankası'nın kararının fiyat istikrarını daha da tehlikeye attığı ve yabancı yatırımcının ülkenin politika belirleyicilerine olan zayıf güvenini daha da erittiği yorumunu yaptı.



FAİZLERE KARŞI OLAN BAŞKAN ERDOĞAN'I HEDEF TAHTASINA KOYDULAR
Amerikan Wall Street Journal da diğer tetikçi medya organları gibi Türkiye'ye faiz baskısı yaparak "Türkiye'nin kur krizi ekonomiyi tehdit ediyor ve Erdoğan yönetimini zora sokuyor" başlığını attı. Gazete, "Kur krizi Türkiye ekonomisini sallıyor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 20 yıllık yönetimini tehlikeye atıyor" ifadeleriyle, yaklaşan seçimler öncesi Erdoğan yönetimine karşı siyasi bir operasyona girişti.

Reuters da "Türk Lirası Perşembe günü Merkez Bankasının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın baskısıyla faiz oranlarını düşürmesinin ardından üç yılın en düşük seviyesini gördü." şeklinde servis ettiği haberinde "Erdoğan'ın siyasi geleceğinin risk altında" olduğunu iddia etti.

Operasyoncu medya ve Türkiye'deki uşakları, zamanında atanmış faizci bürokratları Türkiye'de baş tacı etmiş, köşe yazılarıyla yüceltmiş, Türkiye'yi faiz ve dış borç sarmalına sürüklemişti.



GLOBAL OPERASYONCULARIN YERLİ İŞBİRLİKÇİLERİ DE RAHATSIZ
Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı global operasyoncuların yerli işbirlikçilerini de rahatsız etti.

TELE 1 TV spikeri Şevin Ekinci, faiz kararıyla ilgili "Dünya bizi dehşetle izliyor..." Faizi 16'dan 15'e indirince dünyayı dehşete düşürdük, milyarlarca insan panikte..." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ekinci'nin mübalağa sınırlarını zorlayan bu yorumu sosyal medya da tepkiyle karşılandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN